Jump to content

Phoenomena

  • artikelen
    80
  • reacties
    396
  • bezichtigingen
    79299

Phoeny's Phantastic Phorum Phenomenon - Faalangst


Phoenyxar

2320 bezichtigingen

Faalangst

Het leek me wel eens leuk om het eens te hebben over een zeer algemene angst in onze maatschappij. Eentje waarover ik het al een lange tijd geleden had kunnen hebben, maar ik bedenk me nu pas iets als dit.

Waarom nu? Wel, ik heb morgen mijn eerste examen aan de Hogeschool hier (echt geen idee hoe men hetzelfde principe in Nederland noemt, het zal wel een nietszeggende 4-letterafkorting zijn voor een nietszeggende instantie) en in tegenstelling tot het merendeel van het leerlingenbestand heb ik daar tot in de verste verte geen stress voor. Niks.

En dat geldt zo voor de meeste examens/toetsen/whatever die ik moet afleggen, stress is zogoed als nooit aanwezig. Dat heeft zijn voor- en nadelen natuurlijk. Zo zal ik nooit last hebben van een black hole terwijl ik iets invul, zal ik niet in paniek geraken vooraleer iets begint en ga in die lijn zo maar even door, maar zal ik aan de andere kant wel een compleet gebrek aan verplichting voelen om mij voor een soortgelijk iets in te spannen. Mijn zwaarste inspanning voor een examen komt niet eens in de buurt van de 10 uren (voor Wiskunde) en ligt ondertussen ook al 3 jaar achter me.

Dus waar komt die relaxe instelling eigenlijk vandaan? Of is het een lakse instelling? Want het zal moeilijk zijn om hier het hier duidelijk van mekaar te onderscheiden. Want ik heb die instelling altijd al gehad. Ik heb altijd zeer rustig omgesprongen met toetsen etc. dus hoe komt dat? Het is niet zo dat ik me in het algemeen voor niks kan inzetten, want dan zou het gewoon incompetentie/laksheid zijn. Dus ik vraag me af hoe dit komt en waarom de rest van de bevolking er zo'n last van lijkt te hebben.

Maar op sociaal vlak heb ik wel een beperkte sociale faalangst. De angst om niet geaccepteerd te worden? Nou, die zal wel universeel bij iedereen aanwezig zijn natuurlijk, we zijn nu eenmaal groepsdieren. Het is meer een angst om aandacht op mezelf te vestigen. In groepen zwijg ik veelal, ik luister dan alleen. Nu zelf heb ik er geen probleem mee, het maakt je nooit het populaire centrum van een groep, maar dat zoek ik ook niet. Ik stel het alleen vast dat het zo tegenstrijdig is met mijn verder compleet gebrek aan faalangst op andere vlakken.

Dus, hoe gaat het daar met die faalangst? De kans is groot dat een aantal van jullie nu aan het stresseren zijn voor een aankomend examen, dus het zal wel aanwezig zijn, nee? Ik wil het wel eens horen hoe jullie dit allemaal ervaren! Ben ik hier alleen in?

14 reacties


Recommended Comments

Voor een examen heb ik normaal ook nooit stress, zolang ik het gevoel heb dat ik er alles voor heb gedaan en dat het over het algemeen goed lukt. Zo had ik twee dagen geleden mijn examen Wiskunde waarbij ik dat gevoel echt niet had. Dat betekent echter niet dat ik in paniek geraak. Ik blijf gewoon kalm en probeer alles in te vullen wat ik kan. Het examen is inderdaad niet zo goed gelukt, maar het zou moeten volstaan.

Verder heb ik ook wel wat last van een sociale faalangst, alleen is het niet omwille van geen aandacht op mij te willen vestigen. Ik ben over het algemeen gewoon stil en soms zeg ik dingen niet die bij mij opkomen en relevant zijn. Waar dat precies aan ligt, weet ik niet helemaal zeker. Ik denk dat ik gewoon een rustig type ben, eerder een rationeel en ietwat in zichzelf gekeerd persoon dan een open emotioneel type.

Link to comment
Voor een examen heb ik normaal ook nooit stress, zolang ik het gevoel heb dat ik er alles voor heb gedaan en dat het over het algemeen goed lukt. Zo had ik twee dagen geleden mijn examen Wiskunde waarbij ik dat gevoel echt niet had. Dat betekent echter niet dat ik in paniek geraak. Ik blijf gewoon kalm en probeer alles in te vullen wat ik kan. Het examen is inderdaad niet zo goed gelukt, maar het zou moeten volstaan. Verder heb ik ook wel wat last van een sociale faalangst, alleen is het niet omwille van geen aandacht op mij te willen vestigen. Ik ben over het algemeen gewoon stil en soms zeg ik dingen niet die bij mij opkomen en relevant zijn. Waar dat precies aan ligt, weet ik niet helemaal zeker. Ik denk dat ik gewoon een rustig type ben, eerder een rationeel en ietwat in zichzelf gekeerd persoon dan een open emotioneel type.

gelukkig studeer je 365/dagen per jaar voor je examens.

Link to comment

Dotz, on , said:

Jullie hogeschool is ongeveer vergelijkbaar met de onderwijsinstantie die wij in NL ''VMBO'' noemen, je had dus gelijk; een vierletterige afkorting.

never-argue-with-stupid-people.jpg

Knap van je dat je een zeer bekende standaard-quote aanvoerd :)! Jammer dat je niet begrijpt dat het hier een Belgengrapje betreft en geen serieuze vergelijking.

Link to comment

Ben je eigenlijk al ooit gefaald voor een examen, Phoenyxar? Ik denk dat dat ook deels een invloed zal hebben of je al dan niet faalangst hebt. Ik zelf heb er ook weinig last van bij examens maar da's omdat ik vertrouwen genoeg in mezelf heb omdat ik er altijd wel genoeg voor doe en nog nooit gefaald ben. :puh:

Link to comment

Jawel, vorig jaar (maar toen kon het me niet veel boeien) en in het Middelbaar toch een 4-tal (Wiskunde en Fysica :v) maar dat heeft bijster weinig veranderd aan mijn gevoel er rond :puh:

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...