Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579972

OWN 429 - Uitgelicht


OWN

490 bezichtigingen

6L01DMX.png

Google

Welkom bij de rubriek Uitgelicht! In deze rubriek licht ik elke week een onderwerp, actualiteit of gebeurtenis uit met informatie, cijfers en weetjes. Het onderwerp van deze week: Google

Het is vandaag groot nieuws: Google vernieuw haar logo. Met ingang van vandaag pronkt het nieuwe logo van Google op de website van de zoekmachine. Het logo is gemoderniseerd en weer helemaal bij de tijd. Veel mensen kennen Google natuurlijk als de ‘beste’ en meest bekende zoekmachine, maar sinds de oprichting van Google is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grootste mediabedrijven ter wereld. Tijd om eens terug te kijken op de rijke, maar korte historie van Google in deze editie van Uitgelicht!

Google is opgericht in 1996 door de (destijds) studenten Larry Page en Sergey Brin. Zij ontwikkelde een systeem waarbij servers internetpagina’s afzochten en sorteerde op basis van zoekwoord, dat door een gebruiker werd ingegeven. Zij noemde dit systeem ‘pagerank’. Pas op 15 september 1997 werd het internetadres google.com geopend, tot die tijd was het systeem van google enkel toegankelijk via een speciaal webadres van de universiteit (Stanford) waar de studenten hun studie volgde. Oorspronkelijk zou het bedrijf eigenlijk Googol heten, maar door een spelfout is het uiteindelijk Google geworden.

google1.png

De eerste jaren na de oprichting groeide Google snel. In februari 1999 verhuisde het bedrijf vanuit de garagebox van waaruit het bedrijf begonnen is, naar een kantoorpand in Californië. Later in datzelfde jaar is het bedrijf wederom verhuisd naar een nieuwe locatie, waar het bedrijf tot op de dag van vandaag is gevestigd: Googleplex, Californië. Google groeide ook de jaren daarna gestaag door. In 2001 kreeg het een patent op het ontwikkelde zoeksysteem (pagerank) waarmee Google websites met de beste informatie het hoogst in de zoekresultaten plaatst. In 2004 is Google naar de beurs gegaan, tot op de dag van vandaag is Google een beursgenoteerd bedrijf aan de Amerkikaanse beurs Nasdaq.

Google was oorspronkelijk vooral bekend als zoekmachine, waarmee iedereen op internet webpagina’s kon zoeken en vinden. Daarnaast is Google echter uitgegroeid tot een van de grootste ict-bedrijven ter wereld. Naast de bekende zoekmachine, biedt Google momenteel tientallen andere producten en diensten aan. Een van de bekendste voorbeelden zijn Gmail (Google Mail), Maps, Earth, de internetbrowser Chrome en het mobiele-besturingssysteem Android. Ook de bekende videosite YouTube is onderdeel van Google Inc.

Daarnaast biedt Google een groot advertentie platform (AdWords) waarmee bedrijven op de website van Google kunnen adverteren. Onderdeel van Google AdWords is AdSense, een dienst waarmee andere websites advertenties bij Google kunnen ‘afnemen’ en daarvoor een kleine vergoeding krijgen. Per klik op een advertentie ontvangt Google namelijk geld van de adverteerder, webpagina’s die gebruik maken van AdSense krijgen in dat geval een deel van de opbrengst van de advertenties die geplaats zijn op de betreffende website.

google2.png

Naast de huidige producten en diensten blijft Google bezig met het ontwikkelen en ontwerpen van nieuwe diensten en producten. Veel van deze ontwikkelingen zijn ondergebracht in Google X, ook wel geschreven als Google[x], een speciaal onderdeel van Google waarin diverse, en bizarre, experimenten worden uitgevoerd en nieuwe dingen worden ontwikkeld. Een van die projecten is Google Car, met het idee om een zelf rijdende auto te ontwikkelen. Andere bekende projecten zijn Google Wing (pakketten bezorgen via Drones) en Google Glass (een “smartbril”).

0TyONGa.png

1 reactie


Recommended Comments

Ik ben benieuwd of we nog wat van Google Glass gaan zien. Ze zeiden zelf dat ze er eigenlijk te vroeg mee waren en het leek vooralsnog ook nog niet echt aangeslagen.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...