Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580039

OWN 430 - Saved By The Bell


OWN

517 bezichtigingen

8Ov5LpE.png

Introductie

Nu Sprunk de redactie heeft verlaten, maakt Uitgelicht ook plaats voor een nieuwe rubriek, aangezien Sprunk zelf het idee had dat Uitgelicht niet zo heel erg in de smaak viel. Dit is die nieuwe rubriek dan, Saved By The Bell. Een rubriek waar ik wekelijks mijn frustraties, euforieën en andere schoolgebeurtenissen kan delen. Want wie is er nu niet geïnteresseerd in dat goede Belgische onderwijs?

Om jullie een duidelijk beeld te geven, gaan we de eerste week spenderen aan het uitleggen van dat verdomde onderwijssysteem in het Belgenland. Van het Nederlandse systeem begrijp ik alvast niets, maar hopen dat het omgekeerde wel het geval is.

Om te beginnen ga je naar de kleuterschool. Je kunt hier nog altijd in je broek plassen van je vierde tot je zesde levensjaar, genieten van het spelen met autootjes of poppen, of de slimmeriken kunnen puzzels maken van 20 stukjes. Maar dan is het tijd voor het echte werk.

De lagere school, de big kids. Van je 6 tot 12 jaar zul je hier 6 jaar spenderen, en van alles leren over dino's, -dt fouten, Napoleon, Bonjour, maaltafels, en dergelijke. Op dit niveau is het nog redelijk allesomvattend, en krijgt zo goed als iedereen hetzelfde. Je hebt ook specialere onderwijsvormen, zoals de Steinerschool, maar zoek dat zelf maar uit want ik begrijp er geen hol van.

Daarna komt de grote middelbare school, en nu begint het ingewikkeld te worden. Je hebt vier verschillende soorten onderwijs in een middelbare school, die elk best wel voor andere dingen staan. De vier waarover ik het heb zijn de ASO, TSO, BSO en KSO. Respectievelijk staan die voor Algemeen, Technisch, Beroeps- en Kunst- Secundair Onderwijs. We beginnen voor de logica van achter naar voren. In KSO zitten de hipster kids vooral, zij zijn soms net iets te cool voor gewoon school, en kiezen dus voor een onderwijs waar kunsten zoals bijvoorbeeld Muziek, Fotografie, of Dans centraal staan. In BSO hebben we het over het beroepsonderwijs. Om het politiek correct te verwoorden, zal ik zeggen dat daar in ieder geval geen hoogbegaafde kinderen zitten. Deze kinderen worden meteen klaargestoomd voor een specifiek beroep zoals kapper, schoonheidsspecialist, voedingsdeskundige, of andere beroepen die geen algemeen onderwijs nodig hebben. TSO is een moeilijkere: een mengeling. Hier vind je al veel verschillende richtingen, die eerder naar BSO of naar ASO kantelen. Je hebt vooral veel richtingen die gericht zijn op de praktijk, zoals Houtbewerking en Automechanica, maar er zijn ook meer theoretische richtingen. Nu is het mijn beurt, als ASO-er. ASO is waar de meeste gewone mensen zitten, maar ook dat verschilt nog veel: van genieën tot de middelmootjes. Je hebt in ASO veel verschillende richtingen: in het begin kun je kiezen tussen Latijn of Moderne Wetenschappen (het enige verschil is eigenlijk Latijn of geen Latijn), maar dat breidt zich met de jaren bijna exponentieel uit. Je kunt later kiezen voor een optie Grieks, vervolgens kun je een totale richting economie kiezen, humane wetenschappen, Latijn, Wetenschappen, etc... In de derde graad (de laatste twee jaren), heb je dan keuze tussen Wiskunde, 6 uur of 8 uur.

Nu dus mijn schoolcarrière tot nu toe, zodat we er volgende week meteen kunnen invliegen en alles duidelijk is.

  1. Latijn
  2. Latijn-Grieks
  3. Latijn-Wiskunde5
  4. Latijn-Wiskunde5
  5. Wetenschappen-Wiskunde8
  6. ?

Jullie weten nu dus al ongeveer wat ik zoal doe op school, maar volgende editie komt de real shit, de echte verhalen, dus komt dat zien!

P1WbN09.png

4 reacties


Recommended Comments

Volgens mijn zijn er nog wel een groot deel meer combinaties met wetenschappen. Ik meen me onder andere ook wetenschappen-moderne talen te herinneren.

De sociale stigma's rond de verschillende richtingen blijven bestaan. KSO'ers zijn hipsters, BSO'ers zijn losers die niet willen leren en ASO'ers zijn nerds die de hele dag met hun neus in de boeken zitten. Al de rest zit in TSO.

Edit: hout- en metaal bewerking is trouwens BSO. In het TSO is men ook vaak met praktijk bezig, maar dat beperkt zich meestal eerder tot dingen met de computer, zoals o.a. Multimedia (wat ik gestudeerd heb), elektro-mechanica, mechanische technieken (CNC frezen), etc.

Link to comment

Thanks for jullie reacties.

Deze tekst was misschien wat gebiast, geef ik toe, omdat ik zelf weinig anders ken dan ASO. Maar ik zou er inderdaad niet van opkijken dat er minstens evenveel TSO-ers zijn.

@Big Boss, die stigma's bestaan inderdaad. Ik kan moeilijk oordelen over die stereotypen, maar ik weet wel ze uiteraard niet (volledig) kloppen.

De bedoeling was om de Nederlander gewoon een idee te geven, maar dat is best moeilijk als je zelf niet zoveel ervaring hebt met de andere systemen. :)

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...