Jump to content

OWN

  • entries
    5,186
  • comments
    17,587
  • views
    1,519,740

OWN 431 - Saved By The Bell


OWN

520 views

 Share

8Ov5LpE.png

Waarom?

Waar ben ik aan begonnen? Wat heb ik gedaan? Waarom heb ik gekozen voor 8 uur wiskunde?

Ik heb wiskunde altijd wel een tof vak gevonden. Weet je wel wat ik bedoel? Zo dat vak dat je nog wel oké vindt, niet meer, niet minder. Zo was het ook altijd tot nu toe vertaald in mijn punten. Ik was er altijd wel goed in. Niet studeren, maar toch niet de beste punten halen. Zo die middelmatige middelmaat. Totdat mijn leerkrachten vorig jaar niet zo blij waren met mijn punten, terwijl ik toch wel alles begreep en kon. Ik deed het gewoon niet. Wat was het resultaat? Ik kreeg als tijdelijk advies om van Latijn Wiskunde af te zakken naar Economie Moderne Talen. Een van de laagste richtingen waarnaar je kunt zakken. Toffe paasvakantie, met zo'n advies. Ach, het was maar tijdelijk, denk je dan. Maar zouden ze het tegen het eind van het jaar veranderen? Nee hoor. Als de leerkrachten vinden dat je een richting met drie uur wiskunde moet gaan doen, dan vinden ze dat, 'met een goede reden'. Nu is het zo dat 90% van de gevallen je ook echt wel het advies van de leerkrachten volgt... Maar ik niet. Ik heb het laagste advies gekregen, en ik heb me ingeschreven voor de hoogst mogelijke richting. Zo ben ik nu. Eliott moet drie uur wiskunde gaan doen? Eliott kiest voor 8 uur wiskunde!

Waar komt het nu op neer? Ik zit twee weken in deze nieuwe richting, en ik heb al meer voor wiskunde moeten werken dan ik in die afgelopen vier jaar gedaan heb. Ik kon er toch altijd door zijn zonder iets te doen. Maar nu niet: nu is het elke dag hard werken. En als het echt moet, dan heb ik daar ook geen probleem mee. Maar dan zie ik mijn vrienden in de Economie Moderne Talen, die geen hol hoeven te doen (ze hebben geen wetenschappen, en maar drie uur wiskunde), en dan denk je... waarom?

Dan zit je daar, dinsdag met je achtste lesuur, want je zit in de enige richting die één lesuur per week meer heeft. 33 uur in de plaats van 32 uur. Dat komt uitgerekend uit op ongeveer een week meer school dan de rest. Tof.

Had ik maar het advies van de leerkrachten gevolgd, ja of nee?

P1WbN09.png

 Share

9 Comments


Recommended Comments

Ik zou zeggen: verander zo snel mogelijk (nu het nog kan) :puh:

Ikzelf had ook de meest uitgebreide vorm van wiskunde gekozen in mijn pakket. Daarin had ik ook het meest technische pakket (informatica, nat,sk en alle mogelijke wiskundevakken) die je maar kon krijgen. Ik ben blij dat ik het meteen had veranderd in de herfstvakantie, want ik begon al achter te lopen. En mijn docent zij altijd: Wiskunde is bijhouden en repeteren!

Ik was iig niet de persoon die urenlang op z'n kamertje moeite wilde proppen in wiskundige formules, dat interesseerde me nou weer net eventjes te weinig.

Ik koos voor Aardrijkskunde. Een vak dat wellicht helemaal niet in m'n technische profiel paste van destijds, maar wel het vak waar ik nu het meeste aan heb gehad (oke informatica was ook interessant :puh:).

Ook hoefde ik daar niet met tegenzin voor te leren, want elke keer als ik een aardrijkskunde boek opensloeg nam ik de informatie met zoveel passie op, dat ik nu nog steeds weet wat ik destijds in mijn toets kreeg over meanderen, zomerdijkjes en winterdijkjes.

Link to comment

De vraag is eigenlijk: wat wil je doen ná ja middelbare school. Het maakt voor een hogeschool eigenlijk geen drol uit van welke richting je komt want iedereen begint toch vanaf 0. Plus, je zit in kleine klasgroepen van circa twintig personen met veel persoonlijke begeleiding.

Aan de andere kant, als je aan master studies ingenieur o.i.d. wilt beginnen aan de universiteit dan kan het natuurlijk wel een gigantisch verschil maken. Daar heb je niet de individuele begeleiding en moet je het zien te stellen met hoorcolleges in een auditorium met tweehonderd anderen.

Link to comment

Helemaal gelijk Big Boss. Thing is, meestal weet je nog niet echt wat je wilt gaan doen na je middelbare school op het moment dat je die keuze moet maken.

Toch ook aan die andere kant weer gekeken, mijn middelbare schoolprofiel sloot helemaal niet aan op mijn daarop volgende studies. Zoals jij ook al zegt, begin je toch vanaf nul. En ik denk als de studie je ding is, dat het dan ook niet zo veel uitmaakt. Dan knal je daar wel door heen. Andersom als je nog niet weet wat je wilt gaan doen, dan is doen waar je passie of interesse voor hebt, het beste denk ik.

Vooral niet te lang blijven doorsukkelen, want als je het nu niet leuk vind, ga je wss je vervolgstudie en je baan er ook niet aan besteden :puh:

Link to comment

8 uur Wiskunde per week? Hoe zit dat in mekaar bij onze Zuiderburen? Ik zelf had wisB en daarnaast wisD als keuzevak i.p.v biologie. Laatstgenoemde maakte van de standaard 4 uur een aantal van 7 uur wiskunde per week en daar keek ik ook flink tegenop. Nu ik met mijn studie bezig ben, heb ik alles behalve spijt, de analytische vakken gaan me vlotjes af en ik zie veel oponthoud bij mijn schoolgenoten met een Economie/Maatschappij pakket gedurende hun VWO.

Kan weinig toevoegen aan wat hierboven is gezegd, het draait er allemaal om waar je naartoe wil werken. Als je een ingenieursopleiding wilt doen, zal je echt je best moeten doen om eraan te wennen. Want met het tempo van een universitaire studie ben je zo/minstens 20 uur per week met wiskunde bezig. En dan zwijg ik nog over al het wiskunde wat je moet toepassen bij de lastige natuurkundige vakken

Link to comment

Ik zitbop mobiel, dus verwacht geen te uitgebreid antwoord. :puh: Maar ik Lan al wel kort zeggen op Nicola en BB: ik heb er wel degelijk voor gekozen, omdat ik het wil doen. Ik denk inderdaad aan studies fysica, of ingenieur, of in ieder geval die richting. Ik zit er ook helemaal niet tegen mijn zin, integendeel. Het is gewoon zo dat je met je neus op het feit wordt gedrukt dat je veel meer moet doen dan de andere leerlingen, en je een pak harder Miet werken en studeren.

PS: we hadden vandaag een toets wiskunde, de tweede. De eerste reactie van de leerkracht erna ging als volgt: "Ja jongens, ik had jullie ook op de eerste toets allemaal kunnen buizen, maar nu hebben jullie het niveau door."

Fijn.

Link to comment

Ik vond Wiskunde altijd wel een leuk vak. Wat daarbij natuurlijk ook meespeelde was dat ik het goed kon. Ik kan me er enorm aan irriteren dat veel jeugd van tegenwoordig zegt dat ze het maar een vreselijk vak vinden, maar dat tegelijkertijd blijkt dat ze zelf gewoon niet zonder rekenmachine kunnen. Ik heb nooit met richtingen gewerkt, maar ik had Wiskunde A en B in mijn HAVO-pakket, dat waren de opties die we toentertijd hadden. Ik had ze in mijn pakket omdat ik a) vakken wilde waarvan ik zeker wist dat ik ze zou halen :puh: en b) omdat ik het interessant vond en het me verstandig leek met de blik op de toekomst. Uiteindelijk heb ik er ook zeker veel aan gehad in mijn leven, en heb ik dat nog steeds. Uiteraard neem ook ik bij een complexe som een rekenmachine oid ter hand, maar het is toch wel fijn dat ik een som kan oplossen in de tijd die een ander nodig heeft om de reken-app op z'n telefoon op te starten.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...