Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1586676

OWN 436 - Gastrubriek


OWN

474 bezichtigingen

hPInWkr.png

Visser’s Design tips

Als we met design bezig gaan, zijn we bezig met het creëren van een bepaald beeld of een beeldtaal. Beeld bestaat uit tekens die iedereen op een bepaalde manier kent. Tekens vindt je overal, ook buiten beeld om. Geluidjes zijn ook tekens. Iedereen weet bijvoorbeeld dat elke maandag van de maand de toeters exact om 12:00 uur afgaan om het teken te geven dat de alarmen het nog doen.

“Tekens zijn elementen die een betekenis dragen”. Een voorwaarde van een teken is dat het waarneembaar is en dat het vertegenwoordigd kan worden. Letters vertegenwoordigen een klank. Beelden vertegenwoordigen dat was is afgebeeld.

De heren Charles Sanders Pierce en Roland Barthes zullen we moeten gaan onthouden. Dit zijn de grondleggers van Semiotiek. Door deze mannen zijn tekens makkelijker te begrijpen. Vandaag behandelen we de gedachtegang van Pierce.

Charles Sanders Pierce

Volgens Pierce zijn er drie soorten tekens. Iconische relaties, indexicale relaties en symbolische relaties. Iconische relaties worden bijna door iedereen begrepen op basis van uiterlijke gelijkenis. Indexicale relaties worden gerelateerd aan ervaring. Symbolische relaties zijn gebaseerd op afspraken (bijvoorbeeld in cultuur en religie).

Rio_2016_Pictograms.jpg

Dit is een voorbeeld van een iconische relatie. Je kijkt naar het beeld en herkent direct over welke sport het gaat.

9TmCRe1.png

Hierboven is een voorbeeld van een symbolische relatie. Op basis van afspraken in cultuur (normaal Rode Kruis en de islamitische) is het logo van Rode Kruis afgebeeld.

PICT0107-vossen-sporen.jpg

Hierboven is een voorbeeld van een indexicale relatie. Je ziet vossensporen welke totaal niet lijken op een vos. Maar als je vossensporen aantreft, weet je wel dat er een vos in de buurt is. Door middel van ervaring weet je dat het om vossensporen gaat en deze kan je relateren aan een vos.

Op basis van deze voorbeelden moet je dus ook met design bezig gaan. Je moet kunnen uitleggen en verantwoorden waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Je moet dus ook erg goed oppassen met je keuzes. Het hangt er soms helemaal vanaf hoe je een teken of beeld inzet. Nog een klein voorbeeld;

G7-Voetpad.png

Iedereen weet dat bovenstaand bord een voetpad is waarbij een man met een kind loopt. Wanneer je dit bord zou gebruiken bij een artikel over een gescheiden vader, heeft het bord een hele andere betekenis. Wanneer je het bord zou plaatsen bij een artikel over een ontvoering van een kind, ziet de lezer het beeld weer anders. Je moet er dus voor zorgen dat je op basis van deze gedachtegang, de juiste keuzes maakt in je design.

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...