Jump to content

Top 20

  • entries
    36
  • comments
    76
  • views
    30,643

De plaat en z'n verhaal #10


Bassieboy35

830 views

gallery_32909_245_563.png

Queen & David Bowie - Under Pressure

Het nummer voor de uiteindelijke opnames

Door het overlijden van David Bowie en wat problemen met de polls is voor nu maar even een plaat en z'n verhaal. Deze keer over het nummer Under Pressure. Een van de grootste hits van beide artiesten en ook het basslijntje is ons allemaal wel bekend. Het achterliggende verhaal voor velen misschien niet.

In de zomer van 1981 zat Queen in de studio voor de opnames van hun tiende album, Hot Space. In diezelfde periode dat Queen in de studio zat, zou David Bowie ook een nummer opnemen voor de film Cat People. Bowie kwam langs bij de mannen van de Queen in de studio. Ze speelden samen wat bekende nummers, in muziekterm: jammen. Bowie zei op gegeven moment: "Dit is stom, waarom schrijven we gewoon nummer?"

Er stond een 24 uur durende opname sessie voor ze te wachten met veel wijn en cocaïne. Eerst namen ze de backing track op. Dat zijn muziekgedeeltes die niet live gedaan kunnen worden. Vervolgens stelde Bowie voor om individueel de opnamestudio in te duiken en ieder voor zichzelf aan te geven hoe het nummer moest gaan klinken door te gaan zingen. Daarnaast stelde hij ook nog eens voor om dit niet met elkaar uit te wisselen om kopieer gedrag te voorkomen.

Voor Bryan May was het erg zwaar. Ze zaten al daar met vier moeilijke heren en dan ook nog eens David Bowie erbij. Bowie was een perfectionist en dat liet hij blijken in onder andere de tekst. Zo vond hij dat onder andere de naam ook verander moest worden. Eerst zou het nummer "People in the streets" hebben geheten, maar dit werd door Bowie veranderd in "Under Pressure".

Toen eenmaal de opnames begonnen stond Bowie erop dat hij erbij moest zijn. Dit gebeurde, maar het kwam nogal neer op "doe dit, doe dat." Freddie Mercury werd daarom naar de studio geroepen, wat eindigde in hevige gesprekken. Bowie dreigde zelfs niet akkoord te gaan met het uitbrengen van de plaat. Queen moest dus veel van hun inbreng afstaan, maar uit ervaring weten we dat het een van beide partijen hun grootste hits is geworden. Achteraf gaf Queen aan dat ze Bowie alleen maar dankbaar moesten zijn, maar in die tijd wouden ze simpelweg ook veel inbreng in een zelfgemaakt nummer.

Het werd uiteindelijke nummer werd dit, eind goed al goed.

R.I.P. David Bowie

5 Comments


Recommended Comments

Vind je het gek dat Brian May het moeilijk had. Zitten ze daar een beetje stoned een nummer op te nemen, en ben je als enige van de vijf helder. Naja, John was misschien ook niet heel zwaar van de kaart.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...