Jump to content

Amerikaanse gitarist Les Paul overleden


Metal-Bullets

Recommended Posts

Gitaarlegende Les Paul overleden

De Amerikaanse gitaarlegende Les Paul is donderdag op 94-jarige leeftijd in een ziekenhuis in White Plains (in de Amerikaanse staat New York) aan de complicaties van een zware longontsteking overleden, zo heeft gitaarbouwer Gibson bekendgemaakt.

De man is onder andere beroemd geworden door het ontwerpen van de Gibson Les Paul die gegeerd was en is door ontelbare muzikanten en rocksterren. Maar ook als gitarist op zich en uitvinder van opnametechnieken heeft Les Paul faam verworven.

De muzikale carrière van Les Paul, die op 9 juni 1915 als Lester William Polsfuss in Waukesha (Wisconsin) ter wereld kwam, begon al in de jaren dertig. Hij was in de jaren veertig één van de grondleggers van de elektrische gitaar met een massieve 'body', wat in 1952 leidde tot de introductie van de Les Paul gitaar.

Indirect stond Les Paul daarmee aan de wieg van de rock ’n roll.

Ontelbare gitaristen ter wereld hebben zich een Les Paul afgeschaft, niet in het minst hardrock- en metalgitaristen die vielen voor de 'vettige' klank van de gitaar.

Maar ook jazzgitaristen raakten bekoord door de Gibson Les Paul, waarvan sommige modellen 'custom' met medewerking van artiesten (zoals Gary Moore) worden gebouwd. Onder de bekende gebruikers zijner Pete Townshend (The Who), Steve Howe (Yes), Al DiMeola, Jimmy Page (Led Zeppelin), The Edge (U2), Slash (Guns n’ Roses), Steve Jones (Sex Pistols).

Les Paul was ook zelf een gevierd (jazz)gitarist waarbij Django Reinhardt tot zijn vroege inspiratiebronnen behoorde. Met Mary Ford, met wie hij van 1949 tot 1962 getrouwd was, scoorde hij hits als 'How High The Moon', 'Nola', 'Lover' 'Mockin’ Bird Hill', 'Vaya Con Dios', 'Tennessee Waltz' en 'The World is Waiting for the Sunrise'.

Les Paul leverde belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van de meersporen-opnametechniek. Zo ontwikkelde hij de eerste achtsporenopnamemachine en het concept van het overdubben.

Echt jammer :N

Door hem zijn de Les Paul gitaren gekomen

R.I.P Les Paul

Bewerkt: door Metal-Bullets
Link to comment
Delen op andere websites

Een reactie plaatsen

Je kan nu een reactie plaatsen en pas achteraf registreren. Als je al lid bent, log eerst in om met je eigen account een reactie te plaatsen.

Gast
Op dit onderwerp reageren...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent actief   0 leden

    • Er zijn hier geen geregistreerde gebruikers aanwezig.
×
×
  • Create New...