Jump to content

Wallander


Bassieboy35

Recommended Posts

Hey,

wat vinden jullie van wallander kennen jullie het?

het is een Zweedse serie die altijd op zaterdag rond 11 uur op de nederlanderse zender Nederland 2 te vinden

Een trailer:

wallbox4.jpg

Wallander is een Zweedse televisieserie gebaseerd op de serie detective-romans van Henning Mankell over de politie-inspecteur Kurt Wallander. Het eerste seizoen werd in Zweden in 2004 en 2005 uitgezonden, het tweede seizoen in 2005-06. Door de zelfmoord van hoofdactrice Johanna Sällström in 2007, die in de serie Wallanders dochter Linda Wallander speelde, werd een nieuwe reeks enige tijd uitgesteld. De rol van Linda Wallander is in de nieuwe reeks komen te vervallen.[1][2]

Kurt Wallander (gespeeld door Krister Henriksson) is een melancholische, soms wat cynische politie-inspecteur in het Zweedse Ystad met een voorliefde voor Italiaanse opera's. Zoals zijn Britse tegenhanger, Inspector Morse, is hij een stevige drinker, nukkig, heeft hij het moeilijk om relaties met vrouwen aan te knopen en gebruikt hij vaak onconventionele en zelfs illegale middelen om zaken op te lossen. De serie begint met het afstuderen van Wallanders dochter Linda (Johanna Sällström) van de politieschool. Ze vervoegt zich bij het politiekorps van Ystad, wat niet naar de zin is van haar vader. Dit zorgt in de serie vaak voor conflicten. Ze heeft een knipperlichtrelatie met de rechterhand van Wallander, Stefan Lindman (Ola Rapace), wat eveneens voor spanningen zorgt.

Hoewel in elke aflevering een andere moordzaak centraal staat, lopen de gebeurtenissen in de persoonlijke levens van de hoofdpersonages door van aflevering tot aflevering, waardoor het belangrijk is de serie in volgorde te bekijken.

De televisieserie bestaat uit 26 afleveringen, waarvan de eerste gebaseerd is op een boek van Henning Mankell (Innan frosten; 'Voor de vorst') en de andere 25 afleveringen op korte verhalen die Mankell speciaal voor de televisie schreef en die door bekende Zweedse scenarioschrijvers werden bewerkt voor televisie. Elke aflevering heeft de lengte van een speelfilm en twee van de afleveringen, Voor de vorst en Mastermind, werden als bioscoopfilm uitgebracht. Mastermind ging in 2005 als film in première op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent, in aanwezigheid van de acteurs, regisseur Peter Flinth en de auteur. De film kreeg in 2006 de Prix Spécial du Jury en de Prix Policier op het filmfestival van Cognac in 2006.

De serie wordt in België uitgezonden op Canvas. De eerste twee seizoenen werden vertoond van 2004 tot 2006. In Nederland neemt de KRO de uitzendingen voor zijn rekening; op 10 november 2007 werd de eerste reeks van dertien afleveringen uitgezonden. Wanneer de KRO de nieuwe afleveringen gaat uitzenden is nog niet duidelijk. Wallander is uitgebracht op dvd door Lumière in de reeks Crime Series in oorspronkelijke Zweedse versie met Nederlandstalige ondertitels.

Bron: Wikipedia

>>> Door Flitskikker: Voortaan bron vermelden als je dingen letterlijk kopieert.<<<

Link to comment
Delen op andere websites

Een reactie plaatsen

Je kan nu een reactie plaatsen en pas achteraf registreren. Als je al lid bent, log eerst in om met je eigen account een reactie te plaatsen.

Gast
Op dit onderwerp reageren...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent actief   0 leden

    • Er zijn hier geen geregistreerde gebruikers aanwezig.
×
×
  • Create New...