Jump to content

CrewLife

 • entries
  36
 • comments
  244
 • views
  53,246

Contributors to this blog

 • Thundercover 11
 • Dutchy3010 10
 • Jowx 5
 • PrioX 3
 • Puma 2
 • NandroDavids 2
 • .Levi. 1
 • .Timothy 1
 • Guardian1980 1

12,5 jaar - Cijfers en statistieken


Thundercover

1,011 views

msg-56961-0-57401800-1461345438.png

Cijfers en statistieken

Het 12,5-jarige bestaan van GTAGames betekent natuurlijk ook dat er een flinke geschiedenis is aan cijfertjes en statistieken. We weten dat deze community vol zit met cijferfanaten, dus onze trouwe Adminstrator Thundercover is door de database gesjeesd om het één en ander uit te zoeken. Het resultaat is een enorm uitgebreid scala aan cijfers, die uiteraard leuk is om te analyseren om zo de forumgeschiedenis wat in kaart te brengen. We zullen in dit artikel kijken naar de hoeveelheid registraties, geplaatste posts, aangemaakte topics en verzonden PB’s door de jaren heen, verdeeld over de verschillende maanden.

Registraties

Een internetforum staat en valt uiteraard met de instroom van nieuwe leden. Hoeveel mensen hebben zich afgelopen jaren geregistreerd en hoe zijn die registraties verdeeld over de jaren?

IvXj5E8.png

Wat meteen opvalt aan het verloop van de nieuwe registraties door de jaren heen, is de enorme piek in de zomer van 2005. Deze plotselinge stijging van ons ledenbestand had natuurlijk alles te maken met de uitgave van GTA San Andreas rond de tijd, want een nieuwe GTA levert natuurlijk een hele hoop nieuwe gespreksstof op. In dit licht is vooral het verschil tussen het aantal registraties in 2003 en 2005 interessant: dat zijn er 44 in 2003 tegenover maar liefst 21702 in 2005!

Na 2005 volgden er nog een aantal, weliswaar iets minder hoge, pieken. Deze hadden onder andere te maken met de uitgave van GTA IV voor de Xbox 360 en PlayStation 3 (april 2008) en de PC (december 2008). Verder zijn er rond de uitgave van GTA V nog een aantal bescheiden pieken merkbaar. De afname in de groei van het ledenbestand heeft waarschijnlijk vooral te maken met het feit dat het aanbod van online walkthroughs door de jaren heen ontzettend is toegenomen en verbeterd (waaronder onze eigen WikiGTA!), waardoor er minder nieuwe leden op ons forum afkomen voor het stellen van spelgerelateerde vragen. Desondanks heeft de jongste telg van de GTA serie genoeg gespreksstof opgeleverd, zowel voor als na de releases.

Nieuwe topics

Nu we weten hoeveel leden zich de afgelopen jaren hebben geregistreerd, is het leuk om het postgedrag van die leden te analyseren. Hoeveel onderwerpen zijn er de afgelopen jaren geplaatst?

rsswhGM.png

Het verloop van de nieuw aangemaakte topics houdt een duidelijk verband aan met de hierboven besproken registraties: waar nieuwe leden zijn, zijn nieuwe topics. Toch is het interessant dat het aantal nieuw aangemaakte topics rondom de release van GTA San Andreas minder hoog is dan je zou verwachten op basis van het aantal nieuwe leden. Het aantal nieuw aangemaakte topics rond de uitgave van GTA IV is zelfs hoger, terwijl er rond die tijd minder nieuwe registraties plaatsvonden. Het piekjaar wat betreft nieuwe topics is dan ook 2008, met maar liefst 23233 topics!

Nieuwe posts

Laten we niet het belangrijkste component van ons postgedrag vergeten: het posten zelf. Hoe zit het met het aantal posts?

pIu7gzU.png

Zoals te verwachten hangt het postgedrag op het forum ontzettend samen met de aankondigingen en uitgaven van nieuwe GTA-spellen. In dit grafiekje kun je ook duidelijk zien dat GTA-hypes weliswaar voor veel posts zorgen, maar dat het uitdoven van een hype ook duidelijk terugkomt in de statistieken. Zie bijvoorbeeld het (relatief) diepe dal rond de herfst van 2006 of de abrupte daling na de zomer van 2009. Hoewel de meest recente pieken helaas niet meer zo hoog zijn als in 2005 en 2008, is het wel te zien dat de uitgave van GTA V en GTA Online zeker in de smaak is gevallen binnen onze gezellige community.

Van de ruim 2,3 miljoen posts die afgelopen 12,5 jaar werden geplaatst, werden de meesten overigens geplaatst in 2008: dat waren er 365570. Op het moment van schrijven zijn er in 2016 tot nu toe zo’n 20600 posts geplaatst. Dat is misschien leuk om te vergelijken met de eerste drie maanden van het forum (oktober, november en december 2003): toen werden er opgeteld 863 posts geplaatst.

Aantal verzonden PB’s

Ten slotte nemen we nog even een kijkje in - nou ja, niet letterlijk natuurlijk - de privéberichten van onze leden; hoeveel privéberichten zijn er de afgelopen jaren heen en weer gegaan?

QWmJYs8.png

Het valt op dat het aantal verzonden PB’s een stuk lager ligt dan het aantal geplaatste berichten en topics, maar dat de cijfers verder uiteraard in verband staan met de algehele activiteit op het forum. Op een paar golfjes na zijn de statistieken tot medio 2013 niet ontzettend spannend. Na 2013 zijn er echter een aantal dingen die onmiddellijk in het oog springen, met name de ontzettend hoge piek van juli 2013. Die kan eenvoudig worden verklaard door de aankondiging van de nieuwe Algemene Voorwaarden van GTAGames, die Joriz massaal heeft rondgestuurd. De Winteractie uit januari 2014 verklaart de toename van begin 2014 en de uitrol van het Achievements-systeem (die in twee delen plaatsvond) heeft gezorgd voor de twee pieken in oktober 2014 en januari 2015. In totaal hebben we met z’n allen toch een flink aantal berichten rondgestuurd: op het moment van schrijven waren het er 172954!

Vragen, opmerkingen en eigen analyses van de gegevens kunnen jullie uiteraard kwijt onderaan dit artikel. Bedankt voor het lezen, en misschien tot een volgende keer!

Foreigner97

4 Comments


Recommended Comments

De cijfertjes zijn altijd interessant. Eigenlijk nooit geweten dat het momenteel zoveel lager ligt dan voorheen. Dat het minder druk is, is wel algemeen bekend. Hoewel ik een laatkomer ben (april 2010) ben ik wel blij dat ik ook nog de iets betere tijden qua activiteit heb meegemaakt.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...