Jump to content

MAF

  • entries
    518
  • comments
    1,497
  • views
    278,404

Editie 005 -- De Kunst Van...


NandroDavids

348 views

dkvkh3.png

In De Kunst Van... is het de bedoeling dat het educatieve aspect van MAF wat meer naar voren komt; Want wij van MAF willen nog altijd dat onze lezers wat leren van de MAF, en dat dan op een manier die onze lezers op een leuke manier aanspreekt. Elke editie zal het weer over iets anders gaan, en dat kan werkelijk van alles zijn, zolang het maar iets is waar men wat van kan leren. In deze allereerste editie zal het gaan over De Kunst Van... het schrijven van een column.

Het is niet voor niets dat het deze keer gaat over het schrijven van een column, want columneren is een kunst. Het schrijven van een goede column is lang niet voor iedereen weggelegd en valt ook moeilijk te leren; Maar deze rubriek is educatief bedoeld, dus er zal geprobeerd worden om de basis van het schrijven van een goede column duidelijk te maken. Op die manier hopen we het niveau van de verschillende columns die op het Forum verschijnen te verhogen en dat is ook absoluut nodig. De laatste tijd duiken er namelijk steeds nieuwe columns op en die maken vrijwel allemaal dezelfde beginnersfout; Máár, ook ervaren columnisten maken fouten en zullen hier heel wat van kunnen leren.

De laatste tijd is er in het land der columns een bepaalde trend te zien die niet bijdraagt aan de kwaliteit van de columns in het algemeen. Natuurlijk is het jammer voor een beginnend columnist als hij fouten maakt, maar erger is nog dat hij het niveau van de edele kunst der columneren naar beneden haalt en dus indirect de baan van anderen in gevaar brengt. Deze trend komt eigenlijk neer op het ontbreken van een onderwerp, of meer nog op het ontbreken aan inspiratie voor een onderwerp. Op zich is dat laatste helemaal niet erg, maar regel numero uno is toch echt dat je bij gebrek aan inspiratie dit in ieder geval níet in je column moet melden. Recentelijk werd dit onder anderen gedaan door Visser23, Daan007 en Jay;. Niet dat ik ze daar persoonlijk erg op aankijk, maar aan de hand van voorbeelden wordt het vast stukken duidelijker:
Dan moet ik weer zoals gewoonlijk op het laatste moment weer een column schrijven. Als de OWN gepubliceerd wordt denk ik altijd bij mezelf “deze keer zorg ik dat ik mijn column ver van tevoren doe”. Maargoed, mezelf kennende weet ik ook wel dat het pas gebeurd op een late zaterdagmiddag. Ik heb dus zonder inspiratie weer wat alinea’s bij elkaar weten te rapen, kijk dus maar of het wat wordt.
Moment van schrijven; 23;47. Krijg ik net van onze grote vriend Jay; te horen dat ik deze week zijn column mag overnemen. Heel leuk, vooral als je geen inspiratie hebt. Na even brainstormen met Jay; ben ik er nog niet uit. Maar Daan007’s column dus. Dat gaat wat worden…

…Zoals je ziet is het weer een zielig zeik columnpje geworden. Het is ook best lastig om je gedachten leesbaar op papier(?) te krijgen. Eerder, toen ik die van Jay en Jowx las, dacht ik: Oh, dat is hartstikke makkelijk. Maar als puntje bij paaltje komt valt het nog vies tegen. Normaal gesproken heb ik altijd wel iets om tegen aan te schoppen. Nu natuurlijk niet! Even een krantje open slaan voor inspiratie. Na 5 kranten hebben door gezwoegd heb ik het eindelijk gevonden. INSPIRATIE!

Nu zijn we aangekomen aan de 97e editie van OWN. En in deze editie moet natuurlijk ook een Jay’s Visser23's column komen! Ik ben opgeroepen om deze column in te vallen omdat Jay; op vakantie is. Het is mijn eerste keer dus je moet er niet veel van verwachten. Maar een paar rates van hoe ik het heb gedaan zouden leuk zijn. Na lang nadenken heb ik toch nog een onderwerp gevonden. Fastfood restaurantjes en snackbars wordt dit onderwerp.
Dit zijn dus volledig foute columns, ook al gaat de rest van de column wél ergens over na het vinden van een onderwerp. Het getuigt gewoonweg van weinig schrijftalent als je je rubriek op moet vullen met 1 of 2 complete alinea’s waarin je vertelt dat je geen onderwerp hebt. Als ooit eens één columnist zoiets deed was het origineel, maar als men het achter elkaar doet betekent het dat je een slechte columnist bent. Als je je eerste alinea al begint met de opmerking dat je geen inspiratie hebt, begin dan alsjeblieft niet te columneren. Behalve dat je een slechte rubriek uitbrengt, zorg je ervoor dat het algemene beeld van columnisten minder wordt; En je wilt toch niet dat mensen als Johan Derksen en Mart Smeets je met de nek aan gaan kijken?

Maar zijn er dan helemaal geen leden die wél een goede column in huis hebben? Absoluut wel: Tante Nandro doet het heel aardig als je bedenkt dat ze van het vrouwelijke geslacht is en Jowx is een meester in het schrijven van een column. Direct beginnen met de column, geen onnodig gepraat om te rekken en vrijwel altijd origineel. Ook HerrieM was een groot talent, maar helaas hebben we die al véél te lang niet meer gezien in de wereld van het schrijven; Ook niet in de wereld van GTA overigens.

Om dus een goede column te schrijven, ook als beginner, is het zaak om ergens je inspiratie weg te halen. Zorg ervoor dat je het nieuws goed volgt, dat je ontwikkelingen om je heen op de voet volgt en dat je volledig scherp bent op alles wat om je heen gebeurt. Want werkelijk alles kan een aanleiding zijn om een column te schrijven. Daan007 heeft wel hard gewerkt om een onderwerp te vinden en heeft daarbij de krant als hulpmiddel gebruikt. Prima hoor, echt waar, maar vermeldt het gewoonweg niet in je column. Je speelt jezelf daarmee in de kaart en als columnist moet je stevig in je schoenen staan; Je moet immers geloofwaardig overkomen op je publiek. Daarom: Blijf absoluut op zoek naar inspiratie, maar blijf je column houden bij het onderwerp dat je uiteindelijk uitkiest. Dat proces daarvoor is absoluut niet boeiend voor de lezer.

4 Comments


Recommended Comments

Na even zelf terug te kijken op de quote zie ik inderdaad in dat het er eigenlijk niet echt tussen past. Dat ik alinea's vol schrijf met hetzelfde gelul dat ik geen onderwerp weet is misschien wat overdreven maar het punt blijft duidelijk. E

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...