Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580683

Editie 130 - De Tien


OWN

284 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gallery_33831_25_14566.jpg

Deze rubriek is geschreven door Kloep!

Goedenavond iedereen. Weer een mooie nieuwe De Tien. De examens (en voor sommige ook tentamens) staan weer voor de deur, dus hier zijn tien mooie tips die je kunt gebruiken voor je tentamens. Vijf tips gaan over de voorbereiding, de overige vijf (10-5=5; hogere wiskunde) gaan over het examen zelf. Hopelijk hebben jullie er iets aan, en dat iedereen maar lekker mag slagen enzo. :) Have fun met lezen en tot volgende week maar weer dan!

10. Op tijd naar bed!

Ja, het is echt waar! Dit werkt echt. Wat veel mensen doen, is 's avonds nog even snel het één en ander doornemen. Dit is dus juist erg onverstandig. Op deze manier kom je alleen maar erg vermoeid aan bij je examen. Op die manier kun je je niet goed concentreren en zal je het examen niet zo goed maken als dat je eigenlijk kan. En ja, natuurlijk zijn er 's avonds de leukste programma's te zien op TV. Maar die favoriete serie één keer missen, heb je toch wel liever dan later geen toekomst hebben?

9. Op tijd beginnen met leren

GTAGames.nl afbeelding
Leren, dat is natuurlijk erg saai, klopt. Maar het is wel belangrijk. Niets is dommer dan totaal onvoorbereid naar een examen gaan. Het is dus beter om goed te leren. Leren is niet alleen een kwestie van je boek pakken en lezen, dan pak je veel te weinig op. Het is het handigst om pen en papier te pakken en samenvattingen maken. Probeer bij het maken van deze samenvattingen niet alleen maar teksten te schrijven, maar probeer ook gebruik te maken van schema's. Het is namelijk ook nog de bedoeling dat je deze samenvattingen gaat leren, dus zorg dat je alle belangrijke onderdelen meeneemt in je samenvatting!

8. Goed eten

Het klink misschien raar, maar een goed ontbijt kan ook al enorm veel helpen. Bij een examen moet je je kunnen concentreren, een eten helpt daarbij. Als je niet goed eet, kun je je niet concentreren. Hierbij geldt natuurlijk niet alleen een ontbijt, maar ook je dinner de avond ervoor. In de examenperiode kan een goed samengesteld maal meer doen dan je denkt. Als je namelijk honger hebt, dank je niet meer aan je examen, alleen nog maar aan eten. :)

7. Goed zorgen voor jezelf

Hierbij bedoel ik niet alleen het eten, maar ook je gezondheid in het algemeen. Als je ziek wordt, kun je natuurlijk al helemaal niet meer een examen normaal maken. Zorg er dus niet alleen voor dat je goed uitgerust bent en goed eet, maar wordt niet ziek. Doe bijvoorbeeld een jas aan als je even naar buiten gaat, en doe deze ook dicht!

6. Oefenexamens maken

Het klinkt misschien erg saai, maar je hebt er een groot voordeel bij. Als je deze maakt (die overal op internet te vinden zijn) weet je al een beetje de vraagstelling bij examens. Ook weet je meteen welke onderdelen het meest belangrijk zijn. Maar het belangrijkste ervan is natuurlijk dat je weet of je de stof al goed genoeg kent.

5. Vragen goed lezen

GTAGames.nl afbeelding
Je leest snel over de kleine details heen. Neem daarom rustig je tijd om alle details goed te lezen en in je op te nemen. Wat ik ook vaak doe, is de belangrijke delen eruit halen en even overnemen op je blaadje. Op die manier haal je dus eigenlijk het hele verhaaltje er omheen weg, en concentreer je je alleen maar op het gedeelte waar het allemaal om gaat. Dat verhaaltje kan je toch alleen maar afleiden. Zorg er natuurlijk wel voor dat je alle belangrijke onderdelen overneemt. Dit geld overigens wel alleen voor vakken als economie en wiskunde, vakken waar getallen bij komen kijken. Deze getallen kun je dan gemakkelijk overnemen.

4. Alles doorlezen na afloop

Nadat je klaar bent, lees je nog even allen vragen en je antwoorden door. Vaak kom je dan nog van die kleine rottige foutjes tegen, die je er nog gemakkelijk uit kunt halen. Dit krikt je cijfer weer wat omhoog wat natuurlijk weer de kans op een voldoende groter maakt. Mocht je twijfelen, zeggen ze vaak dat je je bij je eerste antwoord moet houden. Hierbij moet je gewoon net zo vaak de vraag lezen, totdat je zeker weet welk antwoord goed is.

3. Zo veel mogelijk opschrijven

Daar houden docenten van, hele verhalen. Houd het natuurlijk wel bij de vraagstof, maar veel opschrijven vergroot wel je kans dat er iets goeds bijzit. Blijf bij het onderwerp, maar neem het onderwerp wel erg breed. De kans is groot dat meer dan de helft niet zoveel toevoegd, maar dit wordt dan ook niet fout gerekend.

2. Moelijke vragen even overslaan

Een uur naar één bepaalde vraag staren heeft totaal geen zin. Laat deze vragen dus even zitten, en maak eerst de vragen die je weet. Als je daar mee klaar bent, neem je rustig je tijd om de moeilijke vragen goed te lezen. Neem ook weer de juiste informatie over, zoals al eerder gemeld. Dan krijg je het allemaal wat beter op een rijtje.

1. De tijd nemen

Het is hier ook alweer een aantal keren gemeld, neem je tijd. Een half uur eerder weggaan is leuk, maar word al een stuk minder leuk als je vervolgens een onvoldoende terugkrijgt. Neem de tijd die je hebt. Neem daarom ook een horloge mee. Je telefoon mag je niet gebruiken, dus zorg dat je echt een horloge hebt. Dan kun je de tijd goed in de gaten houden, en kun je het mooi uitkienen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet te veel tijd nodig gaat hebben, want dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...