Jump to content

OWN

  • entries
    5,186
  • comments
    17,587
  • views
    1,582,478

Editie 161 - HTML-cursus


OWN

688 views

gallery_108553_47_10996.gif

Deze rubriek is geschreven door Kloep!

Hallo, en welkom bij de HTML-cursus van OWN. In deze rubriek gaan wij (VWO-er en Kloep) zaken vertellen die handig zijn om te weten als je met HTML aan de slag gaat. Later zullen we HTML verder gaan uitwerken, dit ook onder andere met behulp van CSS. Als we dit allemaal hebben gehad, gaan we over naar PHP in combinatie met MySQL. Later zullen we ook steeds meer Javascript bereiken. In het begin zullen we dus met de basis beginnen, maar zonder deze basis kun je niet verder komen. In deze cursus zul niet alleen lappen tekst te zien krijgen, maar alles zal worden uitgelegd door middel van afbeeldingen. Hierdoor zullen het geen saaie lange verhalen worden, maar zal alles in kleine stappen worden uitgelegd.

In deze rubriek maken we gebruik van het programma Notepad++ en Firefox. Hierdoor kunnen er kleine verschillen zijn in je eigen situatie. In sommige gevallen geeft Firefox de codes anders weer als bijvoorbeeld Internet Explorer of Netscape. Veel plezier met deze nieuwe rubriek!

Hier is de tweede les van dit onderdeel. Veel plezier met lesnummer 5!

Super- en Subscript

Het maken van subscript en superscript is erg gemakkelijk in HTML, maar wanneer gebruik je deze opmaak nou eigenlijk? Een superscript houdt in dat de tekst kleiner iets hoger afgebeeld word. Dit kun je gebruiken als je bijvoorbeeld een kwadraatteken wilt afbeelden. Een subscript houdt in dat de tekst kleiner iets lager afgebeeld word. Dit gebruik je onder andere bij wiskundige formules. De teksten zijn erg gemakkelijk:

<sub>1234</sub>Dit resulteert in: 1234

<sup>1234</sup>Dit resulteert in: 1234

Acronymen + uitleg

Als je niet weet wat een acronym is, raad ik je aan om een kijkje bij Test Jezelf te nemen. Het houd dus in dat er met puntjes onderstreept een andere tekst staat. Als je je muis op de tekst houd, verschijnt er een andere tekst.

<acroynym title="test">1234</acronym>Dit resulteert in: 1234

Centreren

Als je een tekst wilt centreren, is dat erg gemakkelijk. Als je al ervaring hebt met BB-codes, kun je het al helemaal gemakkelijk leren. Hierbij vervang je de '[]' voor <>. Je krijgt dus:

<center>gecentreerde tekst</center>Dit resulteert dus in een tekst die gecentreerd is.

Uiteraard werk dit niet enkel bij een tekst, maar ook bij bijvoorbeeld afbeeldingen.

Font

Met font kun je je tekst wat opleuken. Je kunt bijvoorbeeld de kleur, grootte en het lettertype ermee aanpassen. Dit zijn ook de drie die ik nu bespreek in deze les.

Wat betreft de kleur kun je de naam opgeven of de kleurcode.

<font color="red">1234</font>Dit resulteert in: 1234

Wat betreft de grootte kun je de getallen 1 t/m 7 invullen.

<font size="4">1234</font>Dit resulteert in: 1234

Wat betreft het lettertype kun je de onderstaande teksten invullen:

[table=header]Invultekst|Lettertypevoorbeeld

serif|Times New Roman

sans-serif|Arial

cursive|Brush Script

fantasy|Algerian

monospace|Courier[/table]

Hopelijk hebben jullie kunnen genieten van les 5. Volgende les gaan we ons bezighouden met het maken van tabellen in HTML. Graag tot volgende week!

3 Comments


Recommended Comments

Goede uitleg, alleen is de <center> en de <font> tag afgekeurd (deprecated) in HTML 4.01, huidige standaard. Als je dus een gevalideerde site wil moet je CSS gebruiken.

Link to comment
Goede uitleg, alleen is de <center> en de <font> tag afgekeurd (deprecated) in HTML 4.01, huidige standaard. Als je dus een gevalideerde site wil moet je CSS gebruiken.

Echt? Dat wist ik niet eens. Dank voor de info. :)

Met CSS zullen we ons later bezig gaan houden. ;)

Link to comment

Even een tip voor volgende keren: op W3Schools kan je makkelijk kijken of een tag valid is. Hier is een lijst, waar bij elke afgekeurde tag 'deprecated' bij staat.

PS: Er mogen natuurlijk best afgekeurde tags gebruikt worden, maar het kan zijn dat in toekomstige (en misschien huidige) ze verkeerd worden weergegeven, en je dan een Transitional doctype moet kiezen voor een valid site.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...