Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580661

Editie 24 - Game On


Dutchy3010

617 bezichtigingen

oc_own_gameon.jpg

Deze rubriek wordt al eeuwen geschreven door SamShine.

Xbox 360 launch in China!

Het klinkt misschien raar, maar het is wel waar. Al in 2005 maakte Microsoft duidelijk

dat ze de 360 in het land van de rijzende zon wouden releasen. Hoewel er een paar blokkades

zijn, zoals de Chinese regering. Deze is heel erg streng met de verkoop van videogames.

Online gaming is wél heel erg populair in China, er hebben daar wel 120 miljoen mensen een

goede Internetaansluiting en laat dat nou juist een van de sterke kanten van de Xbox 360

zijn... Zij het goedgezind met Microsoft, dit verhaal kan een raar staartje hebben!

Bron: Insidegamer.nl

Vrouw geeft leven voor een Wii!

In Sacramento is er een wedstrijd gehouden waarmee je een Wii kon winnen. Hiervoor moest je

een fles water binnen een kwartier leegdrinken en vervolgens je plas zo lang mogelijk

inhouden. De desbetreffende vrouw moest opgeven, in de auto op weg naar huis werd ze

onwel, waarna ze overleed.

Alle deelnemers werden van te voren wel gewaarschuwd, ze moesten stoppen als het niet

meer ging, maar dat hadden de deelnemers zelf ook wel kunnen bedenken...

Bron: Insidegamer.nl

Playstation 3 in beweging!

Er zijn deze week eindeloos veel berichten over de Playstation 3 verschenen. Veel daarvan waren geruchten. Ik heb ervoor gekozen om ze allemaal niet te bespreken. Want voordat ik klaar ben met het toelichten van het ene bericht en andere alweer is geboren. Onbegonnen werk dus... Neem van mij aan dat je niet veel mist, het gaat toch uiteindelijk om de echte releasedata zodat je je er goed op kan focussen!

Releaselijst/tip van de week

Tot voor kort was er elke week een releaselijst van de desbetreffende week in elke editie van Game on te vinden. Maar omdat Jowx, die nieuwe moderator van de games fora de releaselijsten dáár wil vernieuwen en continu up-to-date te houden zou het dubbelop zijn als ik dit ook nog steeds zou doen in 'Game on!'. Daarom zul je voortaan voor de nieuwe realeases -->hier<-- je zo up-to-date mogelijk zien te houden qua releases. Wel zal ik jullie elke week een tip van de week geven zodat de keuzes voor een nieuwe game wat makkelijker worden :). Deze week is mijn tip: Pro Evolution Soccer 6 die op 26 januari voor de Nintendo DS verschijnt. Het is een goede mix van de gameplay van de DS met het realisme van Pro Evolution Soccer :Y.

img4282954.jpg

De Wii binnenstebuiten

De decembermaand is weer voorbij. De gebruikelijke regen aan topgames is over, de Xbox 360 heeft een tamelijk succesvol jaar achter de rug en de PS3 is gelanceerd in Amerika en Japan, maar hoofdzakelijk stond december natuurlijk in het teken van de Wii-launch. Het hoogtepunt van de launch is geweest, de meeste Wii-bezitters zijn inmiddels gewend aan hun nieuwe console, dus dit is een uitgelegen moment om eens naar de toekomst van Nintendo’s nieuwste te kijken. Daarover volgende week meer, dit keer wilde ik namelijk, eigenwijs als ik ben, juist een terugblik werpen op de launch. Wat waren de toptitels, heeft Nintendo de beloftes waar gemaakt, wat ging er goed en wat ging er slecht?

De games

Allereerst natuurlijk de games, zonder games geen goede launch. Maar die games waren er. Genoeg. Natuurlijk hebben de meeste games zo hun mankementen waardoor ze de hogere scores net ontlopen, maar dat had ik niet anders verwacht. Het zijn immers launchgames, het is de eerste keer dat developers met de Wii aan de slag mochten en met dat in het achterhoofd zijn de resultaten zeker niet slecht. Laten we de games even doornemen. Hieronder volgt een mooi lijstje de betere games die sinds de launch te koop zijn:

  • The Legend of Zelda: Twilight Princess: Natuurlijk. De topgame der topgames, opvolger van, volgens velen, de beste game aller tijden, nu als launchgame verkrijgbaar. Wat moet ik hier nog over zeggen?
    "Zelda is gewoon een port van een Cube-game," hoor ik de critici roepen, "dat telt niet." En daar hebben ze natuurlijk wel enigszins gelijk in. Zelda is geen systemseller doordat hij ook verkrijgbaar is op de Cube. Aan de andere kant is dit natuurlijk een zeik-zeik situatie, want moet je nagaan wat er was gebeurd als Twilight Princess níet meer op de Gamecube zou uitkomen. Dat had Nintendo natuurlijk niet kunnen maken en daarom mogen we allemaal blij zijn dat het zo gelopen is. En wat maakt het ook eigenlijk uit. Dat hij ook op de cube te spelen is, kan de gemiddelde Wii-bezitter weinig schelen. TP is gewoon een ijzersterke game, die iedereen met een Wii moet hebben.
  • Red Steel: Misschien wel de meest besproken game voor de Wii is Red Steel. Waar de ene site een 5 geeft, geeft een andere site een 8, maar waar komen die enorme verschillen vandaan? Red Steel heeft een hele hoge leercurve. Je hebt een paar uur nodig om echt aan de besturing te wennen, maar als je er eenmaal aan gewend bent, heb je een goede game aan Red Steel. Toch zitten er ook enkele mankementen aan Red Steel. Zo werkt de besturing niet altijd even goed, zo zijn de animaties af en toe slecht en zijn de graphics ook niet optimaal. Ondanks dat kun je deze game niet zomaar afschrijven.
  • Call of Duty 3: Die andere shooter voor de Wii, Call of Duty, scoort over het algemeen redelijke cijfers. Net als bij Red Steel werken de controls niet altijd goed, ook al is een aantal reviewers aanzienlijk positiever over CoD 3 dan over Red Steel. Echter, de reviewers die positief waren over Red Steel zijn weer minder positief over Call of Duty dan RS. Een vreemde zaak, en ik denk dat gewoon een kwestie is van smaak. Verder heeft Call of Duty heeft ongeveer dezelfde minpunten als Red Steel. De graphics zijn opnieuw niet om over naar huis te schrijven en de besturing hapert af en toe, maar toch wel het grootste minpunt van Call of Duty 3 op de Wii is de complete afwezigheid van de multiplayer. Waar je in Red Steel lekker tegen je vrienden kunt knallen, beperkt Call of Duty zich tot de singleplayer. Mijn conclusie is dat je goede games hebt aan CoD en RS en dat ze ongeveer op hetzelfde niveau liggen, maar als je veel multiplayer lijkt Red Steel me de betere keuze.
  • Super Monkey Ball: Banana Blitz: Over deze game valt een stuk minder te zeggen dan de bovenstaande drie. Met rustige, kleine polsbeweginkjes met de controller zorg je dat je apenbal de goede kant op rolt. Waar je nog vrij makkelijk door de eerste werelden heen speelt, zullen de levels wat verder in het spel echt moeilijk worden. Het is een ware uitdaging om daar feilloos doorheen te rollen. De singleplayer werkt over het algemeen dan ook prima, maar de minigames uit de multiplayermode zijn een drama. Deze game koop je daarom puur voor de singleplayermode en dan heb je een prima game.
  • Rayman Raving Rabbids: Het belangrijkste punt uit deze game is, zoals je ongetwijfeld moet zijn opgevallen, de krankzinnige humor. WC-ontstoppers, zingende konijnen, je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in deze game. Inhoudelijk bestaat deze game alleen uit minigames. Over het algemeen steken die goed in elkaar, maar daarmee zit je ook meteen aan het nadeel. Er zijn met Wii Sports, Wii Play en inmiddels ook Wario Ware: Smooth Moves namelijk al aardig wat partygames voor de Wii en met Raving Rabbids is het misschien iets te veel van het goede, maar dat de pet niet onder voor het plezier dat je aan de game hebt. Als je van minigames houdt is Rayman Raving Rabbids, zeker door de sterke humor, één van de betere keuzes.
  • Tony Hawk's Downhill Jam: Exclusief voor de Wii en de DS is dit keer een aparte Tony Hawk-game gemaakt, die nogal afwijkt van het standaard concept. Bij Downhill Jam is het namelijk niet de bedoeling om zo veel mogelijk punten te halen, maar om zo snel mogelijk naar beneden te scheuren en als eerste over de finish te gaan. Door de Wii Remote een kwartslag te draaien, hou je hem als een soort stuur vast en kun je bochten nemen door de controller te draaien. Natuurlijk kun je ook, zoals in de andere Tony Hawk-games, trucjes doen voor extra boosts, maar lang niet zo uitgebreid als in bijvoorbeeld Project 8. Trucjes zijn dan ook niet waar de game om draait, want je bent voornamelijk bezig bochten nemen en obstakels ontwijken. Een soort SSX dus. Echter, er zit ook een aantal nadelen aan Downhill Jam. Zo werkt de besturing lang niet altijd gaat, zijn de graphics echt ondermaats en ben je nogal gauw uitgekeken op het concept. Zeker niet één van de beste launchgames dus en ik zou daarom wachten tot SSX Blur uitkomt.
  • Wario Ware: Smooth Moves: Misschien kun je deze game, die pas een maand na de launch in de winkel ligt, niet echt een launchgame meer noemen, maar ik heb hem er toch maar bij gezet. Door de tekorten zijn er namelijk veel mensen voor wie dit wel een launchgame is en hij is zeker het noemen waard. Smooth Moves bestaat uit ongeveer 200 microgames, waarbij je de Wii Remote steeds weer op een andere manier vasthoudt en beweegt. De meeste microgames zijn goed te noemen, maar dit is natuurlijk ook weer een typische multiplayer game. Wario Ware is geen titel die je avonden lang alleen speelt, ook al ben je wel een tijdje bezig om alle microgames een even te proberen. Al met al is Wario Ware: Smooth Moves een game voor multiplayer-fans de moeite waard is, zeker doordat hij ongeveer 10 euro goedkoper is dan de meeste andere Wii-games.
  • Wii Play: Wii Play is door veel Wii-bezitters in huis gehaald, met name omdat er een gratis Wii Remote bij zat. Aan de kwaliteit is dat echter ook te zien, want niet alle minigames werken even goed. Er zijn er eigenlijk maar een paar leuk om even te spelen en dan heb je Wii Play wel gehad.
  • Wii Sports: Laten we Wii Sports dan ook niet vergeten. Hij zat weliswaar gratis bij de Wii, maar is daardoor zeker niet minder leuk. Wii Sports bestaat uit vijf sporten: Tennis, Honkbal, Bowlen, Golf en Boxen, waarvan tennis met stip het leukste is. Het ligt misschien aan mij, maar de twee weken nadat ik mijn Wii had gekocht heb ik met het grootste plezier alleen maar tennis staan spelen. Meer over mijn persoonlijke ervaring met tennis lees je in mijn vorige stukje in de Game On, nu ga ik het ook hebben over de andere vier sporten. Zo vond ik honkbal ronduit saai. Een aantal ballen worden voor je aangegooid en jij moet die met een slagbeweging met de Wii Remote terugslaan. Bij mij lukte dat meestal voor geen meter, waardoor het al gauw saai wordt, maar van anderen heb ik juist gehoord dat ze alleen homeruns slaan en het daardoor saai vinden. Dan moet je vervolgens de bal aangooien naar de tegenstander door een werpbeweging te maken met de afstandsbediening en daarbij kun je een knop indrukken om de bal met effect te gooien. Het komt er dus op neer dat je een stuk of tien keer dezelfde, saaie beweging maakt. Ik vond het in ieder geval heel gauw saai worden en het is me dan ook niet gelukt om één wedstrijd helemaal uit te spelen.
    Bowlen dan. Op zich is het leuk uitgewerkt, met de afstandsbediening maak je een Bowlbeweging en door de B-knop op het juiste moment los te laten, gooi je de bal al dan niet hard of zacht. Het werkt wel leuk, maar het bleef me niet lang erg lang boeien, het lukte al vrij gauw om alleen maar Spares en af en toe Strikes te slaan.
    Golf is echter leuker dan je zou verwachten. Door de Wii Remote als een golfclub te gebruiken, probeer je de bal de goede kant op te slaan. Hierbij moet je rekening houden met de windrichting, want die beïnvloedt de richting van de bal. In totaal zijn er 9 banen: drie makkelijke, drie moeilijke en drie daar tussenin. Ikzelf vond dat een beetje weinig, maar toch heb ik me prima vermaakt me Golf.
    Van boxen had ik redelijk hoge verwachtingen, maar dat viel een beetje tegen. De Wii Remote en de nunchuch kun je gebruiken om met je rechter- en linkerhand te slaan, waarmee boxen ook de enige sport is waarbij je de nunchuck gebruikt. Toen ik echter begon met spelen, viel het me gelijk op dat het spel je bewegingen lang niet altijd goed op pikt. Dat is jammer, want dat betekent dat het belangrijkste element uit Boxen niet goed werkt. Ik moet hierbij wel toegeven dat ik het ook niet zo heel lang heb geprobeerd, dus misschien lag het wel gewoon aan mij.
    Hoewel ik misschien niet zo positief klink over Wii Sports als ik wilde, is het absoluut niet mijn bedoeling om negatief te zijn over Wii Sports. Ik heb me echt heel lang vermaakt met tennis, ik heb een hoop plezier beleefd met Golf en ook Bowlen was best leuk.

Met het huidige aanbod aan games zit het dus wel goed.

De hardware

Ook niet onbelangrijk tijdens een consolelaunch is de aanwezigheid van hardware en dan vooral die van consoles. Het zal niemand ontgaan zijn dat de Wii te kampen heeft met enorme tekorten. Tijdens de launch, maar ook nu nog steeds. Het is namelijk nog steeds moeilijk tot onmogelijk om zonder pre-order aan een Wii te komen en daar word je niet vrolijk van.

Ook de controllers hebben het moeilijk. Ik weet niet wat de verkoopcijfers van controllers zijn, maar het is natuurlijk zot dat ik afgelopen donderdag pas voor het eerst een Nunchuck-controller in de winkels heb zien liggen.

En dan heb je nog de component-kabel. Doordat de Wii geen echte HD ondersteunt, ziet het beeld er op een HDTV met een composiet-kabel er nogal lelijk uit. Voor deze mensen heeft Nintendo de component-kabel op de markt gebracht. Althans, dat was de bedoeling. De component-kabel zou op 8 december in de winkels moeten liggen, maar dat is niet gelukt. Twee weken na de launch kwam de kabel langzaam binnen druipen, maar heel december was het moeilijk om er aan te komen. Ik weet niet hoe het nu zit, maar ik heb ze nog nergens in de winkels zien liggen.

Voor mij zelf het grootste minpunt is wel het gebrek aan de LAN-adapter. De Wii kan zonder hulpmiddelen draadloos Internet ontvangen, maar er zijn ook mensen die geen draadloos Internet hebben. Voor die mensen zou Nintendo de LAN-adapter op de markt brengen. Hiermee kun je de Wii dan alsnog aan het Internet koppelen. Echter, dan moet dat ding wel te koop zijn en tot nog toe is hij dat niet. Niemand weet ik wanneer die adapter dan uit moet komen. Winkels kijken je vragend aan als je er over begint, webshops zeggen al een maand ' binnenkort' en Nintendo heeft er ook niets over naar buiten gebracht. Ik hoop in ieder geval dat ze er gauw mee komen, want er zijn nog altijd veel mensen zonder draadloos Internet en die kun je niet zomaar in de steek laten.

Tekorten dus, maar is dat echt allemaal de schuld van Nintendo? Niet helemaal, als je het mij vraagt. De vraag is echt enorm en ook de controllers vlogen, zeker met Wii Play, als zoete broodjes over de toonbank. De exacte cijfers weet ik niet, maar wereldwijd zijn er, dacht ik, ongeveer 4 miljoen verkocht. Erg veel, zeker als je naar de Xbox 360 kijkt. Tekorten horen nou eenmaal bij een consolelaunch en dan vind ik dat Nintendo een knappe prestatie heeft geleverd door er 4 miljoen te produceren.

Geslaagd

Al met al kun je dus van een geslaagde launch spreken. Natuurlijk ging alles niet perfect, natuurlijk waren er tekorten en natuurlijk zijn niet alle games even goed, maar wie had dat ook daadwerkelijk verwacht? Wie had daadwerkelijk verwacht dat Nintendo 8 miljoen consoles zou produceren, wie had daadwerkelijk verwacht dat het Weather- en Newschannel vanaf dag één zou werken, wie had daadwerkelijk verwacht dat Red Steel een triple A titel zou worden en wie had daadwerkelijk verwacht dat er vijf andere triple A titels beschikbaar zouden zijn?

Niemand, denk ik, en daarom denk ik dat de Wii een hele aardige launch heeft gehad.

..dit artikel is geschreven door

Piet-Herr voor OWN Game on, alle rechten voorbehouden..

2 reacties


Recommended Comments

Wederom een geslaagde 'Game On', en dan doel ik met name op het Wii-verslag van Piet-Herr. Ik kan hier niets anders dan lof voor hebben. Uitmuntende beschrijving, volledig objectief en zeer plezierig om te lezen. Keep up the good work Piet-Herr en SamShine, want jullie maken de 'Game On' naar mijn mening tot een echte professionele game-rubriek. :tu:

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...