Jump to content
 • Sign Up

CrewLife

 • entries
  36
 • comments
  244
 • views
  52,299

Contributors to this blog

 • Thundercover 11
 • Dutchy3010 10
 • Jowx 5
 • PrioX 3
 • Puma 2
 • NandroDavids 2
 • .Levi. 1
 • .Timothy 1
 • Guardian1980 1

Crew insight - #1 deel 1

Dutchy3010

1,696 views

turbojet.png

Wellicht dat een aantal van jullie nog wel Crew Insight kennen, een rubriek die ik een poosje geschreven heb voor OWN. Het lijkt mij leuk om hier, in deze blog, korte stukken schrijven over waar deze blog over gaat: CrewLife. Wellicht boeiend voor jullie, wellicht ook niet. Als je het niet boeiend vindt: klik hier om naar de forumindex te gaan.

De laatste editie van Crew Insight die door mij is geschreven, was editie #100 van OWN. Hierin heb ik antwoord gegeven op 100 vragen over het leven als crewlid. Dat was op 23 augustus 2008. 23 augustus is inmiddels meer dan 4 jaar geleden. Ik was toen nog Global Moderator. Nu ben ik 4 jaar ouder en admin, het leek me leuk om deze antwoorden tegenover elkaar te zetten. Bij het antwoord op elke vraag staat nu een paars antwoord en een rood antwoord. Het paarse antwoord is van toen (GM antwoord) en het rode antwoord is van nu (admin antwoord). Het is opgedeeld in twee items omdat het teveel tekst was voor één item...

100 vragen van leden over het crewleven - Beantwoord door een Global Moderator (Dutchy3010) en een Admin (Dutchy3010)

Jay;'s vragen

Krijg je wel eens bedreigingen na een warn?

Soms wel, maar dat gebeurd gelukkig niet al te vaak. Moet ik wel erbij zeggen dat de mensen die mij bedrijgen, vaak heel wat op hun kerfstok hebben, en dus vrij snel gebanned wordt. Het is vaak zo dat iemand die scheld, al redelijk dicht bij de 80% zit.

Inmiddels heb ik regelmatig bedreigingen gehad, maar dan is het ook gewoon snel gebeurd: een admin (of andere moderator) bedreigen, betekent een ban. Net als ik hierboven schreef, zitten ze dan al wel vrij dicht tegen de 100% (of nu: 5 punten) aan. Maar ik vind het geen probleem om iemand in één keer te bannen wanneer dit gebeurd, ook al was het zijn eerste warn. Natuurlijk wordt hierbij wel gelet op het verleden van het lid, een ban is nooit zo zwart-wit als dat de meeste leden denken. Ik vergelijk het beledigen van een crewlid altijd maar met het beledigen van een ambtenaar in functie: dat doe je gewoon niet. En als je het wel doet, moet je zelf maar de gevolgen onder ogen zien.

Heb je wel eens schuldgevoel na het bannen van iemand?

Regelmatig. Dank denk ik van: "misschien was het te zwaar, nooit meer op het forum terug...", maar als ik alle feiten op een rijtje zet, weet ik wel dat we het goede besluit was.

Door de jaren heen ben ik op dit punt best wel veranderd. Ondanks dat ik een ban nog steeds nooit leuk vind, vind ik het veel minder moeilijk om de trekker over te halen. Al moet ik wel zeggen dat ik, uitgezonderd in de situatie hierboven (beledigen van een crewlid), minder snel een warn geef dan voorheen. Dat is ook niet nodig binnen de huidige sfeer op het forum.

Maak je wel eens een verkeerde keuze wat betreft een warn en kom je er dan nog op terug?

Dat heb ik één keer gehad, en die heb ik ook teruggedraaid. Sterker nog, dat was een laatste warn (van 80 naar 100), dus terugdraaien was nog niet zo eenvoudig. Wel gedaan, uiteraard.

Sinds die keer heb ik nooit meer een warn teruggedraaid. Heb daar ook nooit twijfels over gehad (bij twijfel over een warn zou ik hem weghalen: onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt).

Wat ging er door je heen toen je crew-lid werd?

Tsja, dat vond ik natuurlijk erg leuk. Maar een dag later was die euforie als sneeuw voor de zon verdwenen. Toen ik GM werd had ik net een award gewonnen, dus was het dubbel leuk.

Te lang geleden.. Natuurlijk vond ik promotie naar admin leuk. Mijn eerste daad als admin? De database opblazen met een verkeerde SQL Query. :$

Ben je ooit een nep-Dutchy tegengekomen?

Ja, door de "nep-Dutchy" werd dat topic in mededelingen destijds aangemaakt. Die zat mensen onder mijn naam uit te schelden. Treurig, gewoon laag...

Sindsdien niet meer..

Negeer je wel eens topics waar je eigenlijk in moet grijpen?

Leuke vraag. Soms wel, moet ik bekennen. Alhoewel, "in moet grijpen" klinkt nogal ernstig, bij iets ernstigs laat ik het nooit liggen. Maar het is wel zo dat ik denk: nja, laat maar hoor. Is een ander subforum van de mijne, dus mogen de lokale moderators dat oplossen. Ik weet het, erg slecht, maar ik moet toch eerlijk zijn he. :engel:

Doe ik wel vaker tegenwoordig, wanneer ik de issue niet zo belangrijk vind en ik met wat anders bezig ben. Stel dat ik mensen aan het promoveren ben, of een uitgebreide post ergens aan het tikken ben vanwege een crew issue of zo, dan kan dat andere wel wachten. Overigens heb ik soms ook simpelweg geen zin. Het is ook een kwestie van vertrouwen; ik vertrouw er op dat de lokale moderators het oplossen. Al modereer ik over het algemeen lekker mee, want dat is wat ik nog altijd het liefste doe hier op het forum!

Wat vind je het leukste subforum als crew-lid?

Moeilijke. GTA IV is leuk, vanwege de drukte, modding is leuk, vanwege mijn interesses, en GTA SA is leuk, omdat ik daar altijd al gebleven ben. Ook feedback, de ledenfora en het The Oceans subforum vind ik leuk, al zijn die niet echt aantrekkelijk wat betreft het modereren.

Op dit moment zweef ik een beetje over het hele forum. Mijn huidige fora, GTA Serie en GTAForum Contests, zijn ook niet de meest actieve fora van allemaal. Dus ik zweef een beetje over het forum, en ik denk dat dat ook zeker bij mijn functie past.

moechy's vragen

Heb je soms wel eens mensen waar je je echt aan ergert?

Zeker weten, vooral aan mensen die spammen voor het leven en leden die denken dat ze verstand van veel dingen hebben, terwijl ze eigenlijk nog geen 1% van dat onderwerp kennen.

Nog steeds wel hoor, al kan ik me veel minder snel druk maken. Op crewgebied van die leden die altijd nét binnen de regels blijven, maar het randje iedere keer opzoeken. Als iemand de regels duidelijk overtreedt, krijgt hij een warn en dan is het wat mij betreft ook klaar. Of meerdere warns. Natuurlijk denk ik wel eens "het forum zou beter af zijn zonder jou", maar kan me er niet druk om maken. Er zijn echter ook leden die telkens weer het randje opzoeken, die weten dat ze eigenlijk te ver gaan, maar waar wij niets concreets tegen doen. Gelukkig kan ik op dit moment niet dit soort leden bedenken die actief zijn op dit forum.

Buiten het "crewgebied" kan ik me ontzettend storen, net als toen, aan leden die denken dat ze veel weten van een bepaald onderwerp, maar eigenlijk niet zoveel verstand ervan hebben. Denk aan -bijvoorbeeld- modding. Veel leden reageren op modding alsof ze er veel vanaf weten, maar weten eigenlijk niets van dat onderdeel af. Of doen alsof alles wat zij maken ontzettend moeilijk is, terwijl ik denk "dat heb ik in 5 minuten gedaan". Daar kan ik me wel degelijk aan frustreren soms. Het is niet alleen bij modding, ook gewoon in bepaalde GTA fora. Het zal ook zeker bij GFX zijn, maar aangezien ik daar zelf helemaal geen verstand van heb, kan ik daar ook niet zien wie zo reageert natuurlijk.

Hoe snel geef je een warn?

Eigenlijk helemaal niet snel. Mijn laatste warn is alweer een maand terug, denk ik. Soms gaan er maanden overheen voor ik een warn geef, andere keer twee keer in de week of zelfs op een dag. Ligt er maar net aan wat voor lid ik tegenover me heb, of ik iets zie wat een warn waard is, etcetera... Ik geef niet veel warns, wel veel 0%-warns. Ik geloof een gemiddelde van 1 warn per 2 weken, of zo.

Bijna nooit meer inmiddels, daar hebben we die gemene moderators en globals voor! Admins zijn eigenlijk heel lief! :$

Wanneer misdragen mensen zich echt?

Bij mij ben je goed fout als je porno post, mensen uitscheld, liegt tegen de crew (bijvoorbeeld: die heeft het gedaan, niet ik, en het is wel zo) of gigantisch spamt (hele nieuwe topics aanmaken speciaal voor het spammen). Natuurlijk zijn er meer dingen waardoor je je misdraagt, maar dit is naar mijn mening het ergste.

Dit kan allemaal niet meer op tegen slecht gedrag tegenover crewleden. Dan heb je het bij mij echt verbruid. Iemand van de crew beledigen om iets wat hij als crewlid heeft gedaan, dan heb je een groot probleem bij mij.

Ook het beledigen van andere leden (of crewleden die niet onduty zijn, al zijn ze dat natuurlijk niet zo vaak), staat hoog op mijn lijstje. Respect is op een forum als dit het belangrijkste. Daar kan excessief spammen niet tegenop.

zamg0d1's vraag

Hoe weten jullie dat er nog een moderator nodig is? En hoe kiezen jullie dan een mod?

Dat merk je meestal snel genoeg, omdat het betreffende forum niet goed onderhouden wordt. Meestal wordt het bepaald door global moderators en admins, en wordt er gekeken naar verscheidene kwaliteiten, zoals: verstand van het onderwerp, prestaties op het forum, hoe goed iemand kan leiden, hoe goed iemand is in contact met leden, hoe goed iemands teamspel is, etcetera. Meestal kijken we eerst naar de megaleden, omdat die zich al ruimschoots hebben bewezen op het forum, maar als daar geen goede kandidaat bij is gaan we gewoon naar superleden of "gewone" leden door.

Dit is niet veranderd in de loop van de jaren. Natuurlijk zien wij gelijk wanneer een nieuwe moderator ergens nodig is. Een voorbeeld is GTA V; daar werd het ineens veel drukker, met als gevolg dat wij ook Svenie daarop zette. Enerzijds zien we vaak dat moderators er zelf om vragen (of dat het ons duidelijk wordt dat iemand hulp nodig heeft op een andere manier), anderzijds kunnen wij inspelen op de toekomst. Het zou ons héél erg verbazen als het GTA V forum niet actief blijft en nog actiever gaat worden. Daar spelen we op in. De criteria zijn nog steeds hetzelfde gebleven.

powerpats's vragen

Als iemand al 80% warn heeft en hij iets kleins heeft gedaan en hij er weer 20% bijkrijgt en dus gebant is knijpen jullie dan een oogje dicht ?

Ja, het is altijd lastig om te bepalen wanneer die laatste warn terecht is om te geven. Als ik heel eerlijk ben, heb ik nog maar een paar keer de laatste 20% gegeven. Zovaak worden leden namelijk niet gebanned, de bans die het meeste voorkomen zijn dubbelaccounts. In ieder geval worden er vaak dingen gedaan die wel een warn verdienen, maar geen levenslange ban. Regelmatig zullen we dan ook nog een laatste kans geven.

Buiten het Generaal Pardon, waarvan de leden op een zero-tolerance beleid staan en dus een klein vergrijp al reden is voor een ban, wordt bij die laatste 20% wel 3x nagedacht voordat we hem geven. Feit blijft dat je met vuur speelt. Ik ben ook een mens (ja, echt hoor!), dus als ik een slechte dag heb en chagrijnig ben, zal ik vast sneller een warn uitdelen. Wij moeten zo objectief mogelijk zijn, maar aangezien het gebaseerd is op een mening van ons, is het per definitie subjectief. We schromen zeker niet om die laatste 20% te geven. Verdiend is verdiend.

Kijken jullie dan beter naar de omstandigheden voordat jullie iemand bannen ?

Zeker weten. Als iemand veel goed werk heeft gedaan voor een forum, zijn wij eerder geneigd naar een keer een oogje dicht te knijpen. Die heeft dan genoeg "krediet" opgebouwd. Uiteraard is dat krediet niet eindeloos, zoals we al verscheidene keren in het verleden gemerkt hebben.

Nog steeds, uiteraard. Alle omstandigheden spelen mee. Elke ban wordt goed overwogen door de crew.

Kloep's vraag

Heb je wel eens ruzie over een beslissing die je hebt gemaakt?

Ruzie hebben we (crewleden) eigenlijk nooit met elkaar. Wel eens een meningsverschil, maar door te discussiëren staan uiteindelijk alle neuzen wel dezelfde kant op. En juist meningsverschillen bij bepaalde dingen, zorgen ervoor dat het forum beter wordt. Een goede discussie op zijn tijd, zorgt ervoor dat de voor- en nadelen van iets goed besproken worden. Met leden heb ik uiteraard wel ruzie op zijn tijd, ze zijn er namelijk niet altijd helemaal blij mee als ik een warn of berisping geef.

Nog steeds van toepassing. In 6 jaar als crewlid, zijn de ruzies op een paar vingers te tellen. Deze worden ook altijd vrij snel bijgelegd.

Lange Draak's vragen

Binnen de afweging van een warn waar kijken jullie dan altijd naar. Is het puur de regel die geldt en dus 20% of kijken jullie naar het post verleden van een member (is hij altijd constructief bezig, hoevaak is hij buiten de regels al gegaan enz enz...)

Bij warns is het meestal een opsomming van een aantal "delicten". 1x een spambericht krijg je echt geen warn voor, als je het echter 100x doet wel. Ernstigere dingen, zoals maken van dubbelaccounts, krijg je wel gelijk een warn voor.

Een warn is vrijwel nooit gebaseerd op een enkele fout (tenzij het gelijk goede fout is: beledigen van leden, porno posten, dubbelaccounts). Wanneer een lid 15 goede posts op een dag maakt en daarbij 2 spamposts, wordt daar minder op gereageerd dan wanneer iemand alleen die 2 posts maakt. Zoals ik al vaker heb gezegd hiervoor: het hangt allemaal af van de omstandigheden.

Om moderater te worden kan dat vanaf gewoon lid zijnde of moet je eerst doorgroeien naar mega lid ??

Wij kijken eerst naar megaleden, omdat die zich toch al bewezen hebben en goed zijn in bepaalde dingen. Het komt echter wel eens voor dat er geen geschikt Megalid is voor die functie, dan kijken we naar de superleden en "gewone" leden.

Hetzelfde. Natuurlijk kijken we eerst naar Megaleden. Over het algemeen zijn dat leden die bewezen hebben veel voor het forum te betekenen. Je wordt niet zomaar megalid; dat betekent dat je je goed voor het forum hebt ingezet. Natuurlijk worden deze leden als eerste bekeken bij het overwegen van een nieuw crewlid. Maar wanneer niemand van de Megaleden werkelijk crewlidpotentie voor een bepaald subforum heeft (bijvoorbeeld: geen modding kenners), dan kan ook naar de superleden of "gewone" leden worden gekeken.

Hoe druk heb je het als crew member buiten het bijhouden van het forum om... Zijn er vergaderingen en uitjes binnen de crew ??

Druk, wat is druk? Je kunt eigenlijk het crewleven zo druk maken als je zelf wilt. Toch wordt er wel enige mate van activiteit van je verwacht, natuurlijk. Vergaderingen zeker wel. We hebben de crewfora, waarin we eigenlijk veel vergaderen, maar ook op MSN hebben we zo nu en dan een gesprek tussen verscheidene crewleden. Dat kan over van alles gaan, van het in de gaten houden van een lid tot een bespreking wat je in een bepaald geval moet doen. met 2 mensen iets bekijken is nog altijd slimmer dan het alleen op willen lossen. We hebben nog nooit een crew-uitje gehad, al klinkt het regelmatig in de wandelgangen dat we naar Hawaii gaan door het geld wat we krijgen voor de promoties. :D

We hebben nog steeds geen uitjes gehad, Hawaii is nog steeds niet doorgegaan. :-(

Fiegel5's vragen

Als mensen met een persoonlijke vraag naar je toe komen, bijvoorbeeld over reallife. Hoe reageer jij daar op als crewlid?

Daar ga ik gewoon op in. Mijn pm-inbox staat open voor zowel persoonlijke dingen als dingen op het forum.

Iedereen heeft wel eens iets waar hij of zij mee zit. Dat vertellen tegen iemand die je toch niet kent en die je hoogst waarschijnlijk nooit tegen gaat komen, is een stuk makkelijker dan tegen iemand vertellen in je omgeving. En veel mensen MOETEN iets kwijt. Door de jaren heen zijn heel veel leden bij mij gekomen om hun verhaal te doen. In het begin een beetje aarzelend -het is wel een admin hoor!- maar later voluit. Mijn PM-inbox staat altijd open voor iedereen, zowel forum-gerelateerd als prive-gerelateerd. Ook ik heb een aantal mensen van dit forum privé-dingen verteld. Het is soms zoveel makkelijker om het tegen iemand te zeggen die je niet aan kijkt op het moment dat je iets zegt waar je mee zit, zoveel makkelijker tegen een onbekende...

Hoe kijk jij op tegen extreme crewlikkers? Wat vind je eigenlijk zelf van het woord crewlikken, zit er ook daadwerkelijk waarheid in?

Die hebben echt dikke vette pech, en zouden nooit een voor krijgen van mij om te promoveren.

Ik kan je vertellen dat ik nog niet gelikt ben, dus daar zit zeker geen waarheid in. :engel: Er zijn wel mensen die zich hogerop willen krijgen door slijmen, maar zoals hierboven staat; daar ga ik niet op in.

Crewlikkers zijn er momenteel maar weinig, zo niet helemaal geen, volgens mij... Wel mensen die proberen in een goed blaadje te komen, maar dat is toch niet erg, zolang ze zich maar normaal gedragen? Als ze daardoor goede dingen voor het forum doen, vind ik het niet erg. Dan verdien je die promotie alleen maar. Ook al zou iemand het alleen maar doen voor die promotie.

Als je ruzie hebt met een lid, hoe ga je daar mee om? Praat je het uit, of scheep je hem op met warns?

Eerlijk gezegd probeer ik het altijd uit te praten. Warns schieten wat dat betreft niet op, en meestal behandel ik een ruzie niet als crewlid maar als persoon. Veel mensen moeten eens dat onderscheid maken... Echter zal ik me niet laten uitschelden, maar welk ander lid dan ook, als iemand uitgescholden wordt komen er warns als ze daarmee naar de crew komen.

Voor een meningsverschil krijg je geen warns. Punt. Zo lang een meningsverschil maar beschaafd en met respect wordt gevoerd. Iedereen heeft recht op een mening, zolang deze maar op een fatsoenlijke manier wordt uitgedragen.

Is het waarheid dat crewleden bij elkaar op de verjaardag komen? Of is dat allemaal maar verzonnen?

Haha, best grappig. Het klopt dat ik één keer mijn verjaardag gevierd heb, en dat daar ook crewleden bij kwamen. Een overgrote meerderheid van de mensen die toen kwamen, waren echter geen crewleden. Het waren gewoon de mensen met wie ik het meest contact had van het forum.

We hadden het wel over het forum, maar niet echt om te discussiëren over het forum zelf. Gewoon voor de gezelligheid dus.

Sindsdien heb ik nog een paar keer afgesproken met bepaalde forumleden. Erg gezellig altijd!

Stel je krijgt een klacht van een persoon met 0% warn, en even later een klacht van een persoon met 80% warn. Ga je dan anders met het persoon om?

Nee, ik laat de feiten spreken. Meestal roep ik de hulp in van een admin die dingen kan onderzoeken. Degene met 80% krijgt dezelfde kans als degene met 0%.

Nog steeds niet. Voor klachten laat ik nog steeds de feiten spreken. We hebben genoeg mogelijkheden om dingen te controleren. Een klacht die niet waar is, wordt wel vaak met een warn beloond. Het aansmeren van warns aan andere leden, ben ik niet van gediend.

Als je een warn heb uitgedeeld, hoelang laat je er overheen gaan om hem te verwijderen? En vergeet je hem wel eens te verwijderen?

Het is niet zo dat ik lid a een warn geef, ik na een bepaalde tijd de warn van lid a eraf haal. Het is zo dat ik een lid een warn geef, vervolgens doorga met wat ik als crewlid moet doen. Regelmatig kijk ik in warnlogs van leden, en zie ik dat iemand al een tijdje geleden een warn gehad heeft. Vervolgens blader ik wat door zijn posts, en kijk ik of hij het verdient om zijn warn weg te halen. Er zit dus niet echt een structuur in, je kunt het dus ook niet vergeten weg te halen. Je ziet iemand positief voorbij komen, en daarna ga je pas kijken of diegene in aanmerking komt met een warnvermindering.

Veel leden gaan weg voordat hun warn eraf is gehaald. Dan komen ze terug en vragen ze "mijn warn is er nog steeds niet af, hoe kan dat, heb al zo lang niets verkeerds gedaan!" Dit is echter niet de wijze waarop wij werken. Zoals hierboven staat, kijken wij pas naar mensen als ze ons positief opvallen en wij zien dat ze nog een warn hebben staan. Het is niet zo dat iemand na een bepaald aantal maanden een warnvermindering krijgt. Dat hangt allemaal af van het postgedrag van het betreffende lid en de tijd die er overheen gaat.

Hoe ben je zelf crewlid geworden, en wat vind je ervan?

Toen ik Megalid was, kwam er een nieuw subforum: het vice city stories subforum. Omdat iemand van GTA Liberty City Stories en iemand van GTA San Andreas daar naartoe gingen, kwamen er lege plekken op die plaatsen. Ik werd uitgekozen als nieuwe moderator van GTA San Andreas, waar ik erg blij mee was. Na de forumawards van 2006 (datzelfde jaar), waarbij ik "beste moderator" werd, werd ik gepromoveerd tot GM. Natuurlijk vond ik dat erg leuk, nu nog steeds trouwens...

Tsja, op feiten kan ik weinig afdingen...

DenkaanHenk's vraag

Komt er een keer zoiets als anti proxy op GTAForum?

Dat is waarschijnlijk onmogelijk, omdat het eigenlijk gewoon IP's zijn vanuit het buitenland, dus doen we daar mensen bannen. Daarbij komt dat er ook mensen automatisch via hun provider een proxy krijgen, wat het allemaal een stuk lastiger maakt.

Nog steeds niet, maar leden die op een proxy online komen vallen natuurlijk wel op.

Arthis's vragen

Geef je iemand wel eens een laatste kans terwijl die eigenlijk al een ban hoort te krijgen?

Dat gebeurt regelmatig... Dan is een "overtreding" niet niet erg genoeg voor een ban, maar wel genoeg voor een warn, en dan kies ik ervoor om die laatste warn niet te geven.

Maar wél een allerlaatste waarschuwing, een soort zero-tolerance beleid net als bij het Generaal Pardon. Dan hoef je ook nog maar iets tegen de regels te doen en je krijgt een ban.

Heb je na het uitdelen van een warn/ban een gevoel van: zo, dat heb ik weer goed gedaan? of heb je eerder medelijden?

Eerder medelijden. Alhoewel er soms wel eens leden zijn waarvan ik blij ben dat ze weg zijn, moet ik bekennen. Dit klinkt een beetje hard, maar als je iemand ontzettend in de gaten moet houden, en heel veel rotzooi van diegene moet opruimen, krijg je daar op een gegeven moment ook wel een beetje genoeg van...

Hoe kan je een goed gevoel krijgen van een warn of ban? Maar medelijden heb ik echt niet meer, bij een ban hooguit medeleven, bijvoorbeeld wanneer iemand echt verslaafd is aan het forum. Maar sommige leden kan ik nog steeds wel blij om zijn dat ze het rustige forumleventje niet meer komen verstoren...

Kan jij de verleiding altijd weerstaan om gewoon uit nieuwsgierigheid persoonlijke informatie van een lid te bekijken?

Persoonlijke informatie? Zoals? Bedoel je het IP of zo? Ik controleer regelmatig gewoon IP's, om te kijken of diegene een dubbelaccount heeft. Ik zou nooit dingen gaan uitzoeken van iemand, gewoon omdat ik nieuwsgierig ben. Dat heet privacy...

Zoveel persoonlijke informatie hebben wij helemaal niet.

Zou je graag Admin worden?

Ach, ik vind het prima zoals het nu gaat.

Hihi. Heb even opgezocht, en 3 dagen nadat dit gepubliceerd is (dus het zal ongeveer een weekje zijn nadat ik dit heb geschreven?) werd ik, samen met Sheep en Levi, admin.

Is het hard werken geweest om GM te worden? en heeft je real life daar wel eens onder geleden?

Wat versta je onder "hard werken"? Ik heb best veel tijd aan het forum besteed, maar zolang je het leuk vind om te doen, is dat niet erg. Mijn Real Life heeft er nooit onder geleden, heb netjes mijn VWO-diploma in tussentijd gehad, en als ik met vrienden weg ging deed ik dat ook gewoon.

Wat moet ik hier nu van maken... Hard werken is het nooit geweest, het was (bijna) altijd leuk. Kijk, toen was GTAF een echte (grote) hobby. En voor hobby's mogen wel eens dingen wijken, of niet soms? Als ik zin had om op het forum aanwezig te zijn, dan deed ik dat. Het was nooit zo dat ik aanwezig MOEST zijn (en dus niets anders kon doen als ik dat zou willen), ik wilde echter aanwezig zijn. Wat is daar mis mee? Heb gewoon mijn diploma gehaald, dus "geleden"...

Nu is het wel anders. Ik ben minder vaak aanwezig dan toen. Maar ook nu gaat het wel stiekem ten koste van mijn Real Life. Waarom? Kijk zelfs maar op dit moment; ik zit nu met mijn studiewerk voor mijn neus dit te tikken. Soggen FTW! Maar ja, zonder dit forum was ik nu.nl gaan checken, en daarna dumpert.nl, en daarna soggen.nl, en daarna geenstijl.nl en daarna nog weer even nu.nl... Gewoon geen zin in studeren dus. :P

Maar alles bij elkaar, heeft er wel Real Life dingen voor moeten wijken. Maar dat was een keuze. Ik zou niet zeggen dat Real Life eronder geleden heeft. Hobby's zijn niet verkeerd, wat het ook is. Ondanks dat veel mensen dat niet zullen begrijpen. Het forum is mijn "guilty pleasure".

Voel je je soms niet verplicht om op GTAF te komen, terwijl je eigenlijk andere dingen te doen hebt in RL?

Zoals Lantyz altijd zegt: First things first. Eerst belangrijke dingen in Real Life, dan forum. Is altijd zo geweest, en zal altijd zo blijven.

Heb, zoals hierboven al gezegd, nooit verplicht gevoeld om online te komen.

Bevalt het modereren en hoelang wil je er nog mee door gaan?

Natuurlijk bevalt het, anders was ik niet bijna 2 jaar crewlid geweest. Hoe lang ik ermee door wil gaan, weet ik niet...

Hihi, inmiddels 6 jaar, wist ik toen echt nog niet... Maar weet nog steeds niet hoe lang nog. Het kan zomaar ineens afgelopen zijn. ^_^

Rubensantie's vragen

Wat vind je ervan als er vrienden verbannen worden?

Het is al wel een aantal keren gebeurd, en dat is zuur. Gelukkig konden zij en ik heel goed het forum en het contact op msn uit elkaar houden. Zij accepteerde dat ik niets anders kon, en ik bleef gewoon contact houden.

Sowieso is mijn contact met forumleden erg beperkt geworden, helaas. Met banned leden heb ik helemaal geen contact meer.

Kan je het modereren goed combineren met je gewone leven?

Tuurlijk, als ik weg moet, moet ik weg. Easy. :P

Jahoor, makkelijk. Het is geen fulltime job.

Vegeta's vragen

Heb je wel eens iemand onterecht geband omdat je hem niet mocht of iets in die richting ?

Dat zeker niet. Ik heb wel eens iemand onterecht gebanned, maar dat was door een foutje, iets wat ik vooraf niet had kunnen weten. Toen heb ik er ook gelijk voor gezorgd dat diegene unbanned werd. Maar ik zou nooit, maar dan ook nooit iemand bannen en/of warnen alleen omdat ik diegene niet mag.

Nog steeds niet. Je krijgt toch ook geen boete van een politieagent omdat die jou niet mag? Dan moet je op zijn minst iets gedaan hebben waardoor je de wet overtreden hebt. Al kan het natuurlijk zijn, omdat alles een subjectief oordeel is, dat je doordat je iemand niet mag, een zwaardere straf geeft dan wanneer je iemand wel zou mogen. Dit probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen, maar helemaal kan dat waarschijnlijk nooit.

Hoe voelt het om alle verantwoordelijkheid de hebben en wil je niet soms weer een normaal lid zijn zonder verantwoordelijkheden ?

Vaak is het een last, omdat je dan iets moet beslissen wat je niet wilt beslissen. Toch vind ik het leuk om dingen te mogen regelen op zo'n groot forum als deze.

Een normaal lid zijn zou ook wel eens lekker zijn, daar kan ik eerlijk over zijn. Gewoon rondlopen op het forum en posten waar ik wil, in plaats van rondlopen op het forum en kijken of alles goed verloopt. Toch zou ik het voor geen goud willen missen.

Als ik als gewoon lid rond zou willen lopen, zou ik gewoon dealtje maken met de overige admins dat ik een tweede account neem, en een pauze van een paar weken met mijn Dutchy account. Dat lijkt me geen enkel probleem. Gewoon eens lekker rondlopen op het forum zonder enige vorm van verplichtingen, zonder dat iedereen je ook als admin ziet. Ik weet zeker dat leden mij daarom anders behandelen dan leden die geen crew zijn, en dat vind ik jammer. Toch heb ik dat dealtje nog steeds niet gemaakt. Heb er niet de behoefte aan. Als ik wil posten, post ik. Als ik wil modereren, modereer ik. En als ik wil administreren, dan administreer ik. Ik doe gewoon wat ik wil. Gelukkig wil ik eigenlijk altijd alle drie wel, dus heb ik geen probleem dat ik wil posten, maar eigenlijk moet modereren, of op een andere wijze iets moet doen wat ik niet wil. Het is simpelweg een combinatie van alles wat voor mij dit forum zo aantrekkelijk maakt.

ikt's vragen

Is het irritant om steeds topics te moeten sluiten met vragen die al in meerdere topics staan en al beantwoord zijn?

Eigenlijk sluit ik nooit topics omdat de vragen al ergens anders is behandeld. Bij missie hulp e.d. dan. Wel bij opmerkingen die al geweest zijn, topics waar iemand zijn mening moet vertellen die er al is, EE's die al een tijd bekend zijn, etcetera. Soms wordt ik daar best moedeloos van, ja.

Het is veel minder van toepassing nu dan destijds, dus het maakt me ook niet meer moedeloos.

Banned de crew iemand nou als hij/zij nou nét niet de regels overtreed, maar kijkt hoever hij/zij kan gaan?

Nee. Iemand wordt pas gebanned als diegene wél de regels overtreed.

Zie die vraag wat mij stoort. :P Dit stoort me namelijk mateloos. En nu niet dit gaan proberen omdat je Dutchy daarmee kunt pesten, hé. ;) Als iemand doelbewust het randje opzoekt, zou ik ook rustig een warn kunnen geven voor een kleine simpele overtreding. Iemand die zo goed de randjes weet, weet ook precies wanneer hij erover heen gaat en een warn kan verwachten.

Wat vinden jullie van topics zoals deze 2: Goudvis dood en > Ik **** omdat ik zo stom ben -.- ? =P

Lachwekkend...

Hahaha, heel erg grappig.

Gedragen de leden zich anders als ze een waarschuwing (via PM, geen warn+ maar gewoon een schriftelijke waarschuwing) hebben gekregen?

Dat is wel te hopen voor ze. Meestal stuur ik een waarschuwings-pm met een laatste waarschuwing, omdat ik nog geen warn wil geven. Gaan ze dan toch door, krijgen ze die warn alsnog.

Dat is wel de bedoeling van zo'n PM. Wij hopen dat ze zich daardoor anders gaan gedragen.

Zijn er SL+ met warns? =P

Voor zover ik weet op dit moment niet, maar die zijn er al wel eens geweest. Promoveren met een warn op zak gebeurt eigenlijk niet, maar niet altijd als je een warn krijgt als sl+ betekent dat gelijk degradatie, dus kan het wel zo zijn dat een sl+ een warn op zak heeft.

Ja.

Donald F. Duck's vraag

Geef je wel eens warns zonder erbij na te denken?

Nee, meestal vraag ik ook nog een second opinion aan een crewlid op MSN.

Natuurlijk niet.

Sonny-The-Pilot's vragen

Als er een warn word gegeven of afgehaald, gaat dat dan in overleg met andere moderators+?

Gegeven: In principe is dit niet nodig, maar vaak vraag ik wel iemand op MSN wat die ervan vindt. Als het gaat over dubbels, fraude, en dat soort dingen, dan wordt er meestal wel overlegt, omdat het dan vaak over meer dan één warn gaat.

Afgehaald: Soms wel, soms niet. Als ik net een gesprek op MSN heb, zal ik die wel vragen om zijn mening. Met zijn tweeën heb je namelijk altijd een beter beeld dan alleen.

Als het echt gaat om bans, dan bespreek ik dat zeker wel. Soms in moderatorforum, soms via MSN. Vooral met Patrick spar ik nog graag over een ban of warn. Crewleden komen vaker naar mij toe voor een second opinion dan andersom (buiten het modforum dan). Lijkt me inmiddels ook niet meer dan logisch: na 6 jaar ervaring weet ik meestal wel of iets wel of geen warn verdient. Bij twijfel vraag ik wel een mening van (meestal) een andere admin of een GM.

Waarom kunnen mods een 2e account aanmaken met toestemming?

Er zijn niet veel mods met een 2e account. Sommige mod+ hebben dat wel, maar dat is meer een testaccount. Die accounts worden niet gebruikt om mee te posten.

Waarom niet? Je maakt mij niet wijs dat moderators een tweede account gaan gebruiken om te gaan rotzooien. Het is vrijwel altijd ook in het belang van het forum, dus dan lijkt het me al helemaal logisch.

Robin B's vraag

Hoe voelt het om global moderator te zijn ?

Moeilijke vraag, want wat bedoel je met "hoe voelt dat"? Ik vind het leuk om te doen, dus voelt het goed.

Ik weet niet meer hoe dat voelde... :P

Jorair's vragen

Als een lid je aanspreekt omtrent zijn warn, hoe reageer je daar dan meestal op?

Dat ligt eraan. Als hij mij netjes aanspreekt, krijgt hij nette grote en geduldige reactie terug. Gaat hij schelden, dan heb ik ook geen zin om alles goed uit te leggen, en zal ik niet uitgebreid antwoorden.

Hetzelfde, nog steeds. Al ben ik -hopelijker- sindsdien wel volwassener geworden in het geven van een antwoord.

Het crewwerk is natuurlijk lastig soms. zijn er zo geen momenten waarop je denkt 'het is nu welletjes geweest, ik stop er even mee.' ?

Ja hoor, die zijn er. Gelukkig niet al te veel.

Nog steeds wel eens. Als ik geen zin heb, kom ik niet online. Gelukkig is dat niet zo vaak, en kom ik meestal niet online doordat ik mijn tijd ergens anders aan wilde of moest besteden.

Wrieh's vraag

Waarom vind jij het leuk om GM/admin te zijn?

Dat ik mee kan helpen het forum te verbeteren en dat ik van alles op de hoogte ben. Ook het vele contact met leden en crewleden vind ik leuk. Eigenlijk vrijwel alles dus wel. Het allerleukste vind ik toch wel gewoon het onderhouden van het forum.

Het is zo divers. Ik kan gewoon lekker meeposten, op zoek gaan naar nieuws en daar bericht over plaatsen, contacten onderhouden met leden, me in discussies mengen in het moderator- of adminforum, de wiki onderhouden, modereren, administreren, etc. Bijna nooit is het saai. En als het saai is op het forum, dan ga ik gewoon 100 vragen beantwoorden over modereren...

Mythbuster's vragen

Hoe lang ben je al global mod?

Sinds 31 december 2006.

Echt niet! Oh, toch wel.

Wou je voordat je b.v. mega lid of iets was, heel graag een hele hoge rang krijgen? (of maakte het je niet zoveel uit)

Ik vond het leuk om mensen te helpen en me in te zetten voor het forum. Natuurlijk wilde ik wel graag crewlid worden, maar het is niet zo dat ik alles deed om crewlid te worden. Het was niet mijn doel, maar het leek me wel leuk.

Uiteraard leek het me wel leuk...

ballonnen2.gif

Ik vraag je af wat voor plaatje wat hier heeft gestaan....

IV trailer's vraag

Als je een gangtopic leest en je zou ook wel iets leuks (van mogelijk "laag gang niveau") willen posten, heb je dan ook wel eens dat je hetgeen in gedachte niet post vanwege je crew status? En in priveforums van corps?

De reden waarom ik niet veel in gang talk post, is omdat ik al sinds 2 jaar bij corporation The Oceans zit. In het corporation forum van The Oceans post ik wel zeer regelmatig, wat de leden van The Oceans alleen maar kunnen beamen. In totaal heb ik in het Gangs en Corporations gedeelte van dit forum al 27 pagina's van 25 posts gepost, waarvan 22 in The Oceans Crib. Ik post er dus zeker niet weinig, vanwege mijn "crew status".

Een tijdje heb ik weinig willen posten vanwege mijn status, toen ik net moderator was. Toen "moest ik een voorbeeldfunctie zijn" van mezelf. Dat heb ik daarna losgelaten. Een voorbeeldfunctie kan je op meerdere manieren opvatten. Toen dacht ik: goede posts, goede posts, goede posts. Nu denk ik: zolang ik niet tegen de regels post, geef ik het goede voorbeeld als ik aangeef dat ik het leuk vind om te posten. Ik vind het leuk om te posten, dan lijkt mij dat het beeld wat ik moet schetsen. Dát is de voorbeeldfunctie. Niet de mega-goede posts die ik kan schrijven over een missie, maar plezier hebben in het forum. Want dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.8 Comments


Recommended Comments

Zowel deel 1 als deel 2 gelezen, heb er wel eventjes aan bezig geweest. Wel leuk als je vergelijkt met je antwoorden van vroeger en van nu. Zeer interessant artikel overigens. :)

Share this comment


Link to comment

100 % ban voor het bedreigen van een admin? Is dit niet een beetje overdreven?

Vragen als deze hieronder zijn nogal nutteloos naar mijn mening..

Heb je wel eens iemand onterecht geband omdat je hem niet mocht of iets in die richting ?

Alsof een weldenkend machthebbend mens het effe openlijk gaat toegeven als ie z'n positie heeft misbruikt?

Je krijgt toch ook geen boete van een politieagent omdat die jou niet mag?

Er zijn al genoeg corrupte flikken in de krant verschenen(Rodney King bijvoorbeeld), overal waar macht zit, zit misbruik. Simple as that. Leerkrachten, politieagenten, politci, enzovoorts, ze doen het allemaal wel eens..

Ik weet zeker dat leden mij daarom anders behandelen dan leden die geen crew zijn, en dat vind ik jammer.

Amen. :)

Hoe kan je een goed gevoel krijgen van een warn of ban?

Vraag dat maar eens aan bepaalde leerkrachten. Ik ken een exemplaar waarvan ik zeker ben dat als jij erbij was geweest, je er een blogartikel van minstens 1000 woorden aan had gespendeerd. Sommigen worden leerkracht/politieagent puur voor de macht. Jammer, maar helaas.

Interessant en informatief artikel, zo'n dingen zie ik graag nog eens terug. :)

Share this comment


Link to comment
100 % ban voor het bedreigen van een admin? Is dit niet een beetje overdreven?

Vind je dat werkelijk overdreven? :S Als iemand een admin dood wenst, vind je dat geen ban waard? In mijn ogen wel. Het is geen recht om op dit forum te mogen komen, het is een gunst van alleen Joriz. Als iemand een admin dood wenst, verdient hij die gunst dan nog? Naar mijn mening niet. Maar je moet je ook voorstellen dat geen weldenkend lid een admin (of ander (crew)lid) gaat bedreigen. Dan is er geen hoog percentage nodig om iemand over die streep heen te trekken.

Wat mij opvalt is dat dat je wel heel vaak zegt dat een crewlid zijn macht MISbruikt. Dat laat je echter alleen her en der op het forum vallen, maar ik heb nog nooit een PM van je gezien waarin je zegt welk crewlid waar op dit forum zijn (of haar) macht MISbruikt? Denk je werkelijk dat de rest van de crew er dan niet wat van zegt? Natuurlijk is het jouw goed recht om te zeggen dat je het niet eens bent met een actie van de crew, maar is dat gelijk MISbruik of gewoon een verschil van mening??

Share this comment


Link to comment

In SA-MP wordt je als speler en als admin zo vaak uitgescholden, alleen wordt de laatste uitschelden veel meer bestraft natuurlijk. Misschien ben ik er wat te gewoon aan geworden, ik besteed er iig amper nog aandacht aan.

Ik beweer hier overigens niet dat je je macht zou misbruikt hebben, alleen dat als je dat zou doen/gedaan hebben je het niet openlijk zou toegeven. Ik beweer wél dat waar macht zit, misbruik zit.

Share this comment


Link to comment

Is 't promoveren van iemand veel werk? Hoe moet ik me dat voorstellen? Maar echt lekker om te lezen! :D

Share this comment


Link to comment

Promoveren itself is niet veel werk, slechts een knopje in het acp. Het is gewoon heel het stramien bij elkaar dat wel wat meer tijd kost. Daarbij is het vaak dat meer dan één persoon gepromoveerd wordt.

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...