Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1582000

Editie 343 - 10 jaar GTAGames


OWN

739 bezichtigingen

s1sCYTQ.jpg

Deze rubriek is dit keer geschreven door @Dutchy3010!

In de aanloop naar het 10 jarige bestaan van GTAGames laten wij prominente leden uit het verleden én heden aan het woord over hoe ze hun tijd op het forum ervaren hebben of nog steeds ervaren. Deze week: @Dutchy3010.

Introductie

Met een muziekje in mijn oren wat ik in 2006 heel graag luisterde (Culture Club - Do you really want to hurt me) begin ik aan het verzoek dat de lieftallige redactie van Oceans Weekly News aan mij heeft gedaan. In het kader van 10 jaar GTAGames willen ze verscheidene leden die reeds lang actief zijn op dit forum vragen om een stukje te schrijven over hun forumgeschiedenis. Uiteraard is bij mij gelijk de vraag: hoe lang wil je het hebben? Ze lieten me helemaal vrij... Erg leuk als je dan de eerste bent die iets moet schrijven, helemaal geen voorbeeld! knipoog.gif Waar moet ik in godsnaam beginnen? Ik kan ellenlange stukken gaan schrijven, maar zijn jullie daar wel in geïnteresseerd? Maar om de tijd dat ik hier op het forum actief ben eer aan te doen, kan ik niet anders dan behoorlijk wat schrijven. Daarom heb ik in de eerste twee jaren gebruik gemaakt van spoilers, dan wordt het ten minste niet zo'n lang verhaal in één keer. Indien u niet geïnteresseerd bent, loopt u rustig door. Voor wie wel geïnteresseerd is, hieronder het ongecensureerd verhaal van mijn forumgeschiedenis. Ongecensureerd in de zin dat ik mijn gedachte en gevoelens van mijn 7,5 jaar op dit forum hieronder beschrijf. Ik zal wel censuur toepassen op namen indien deze in negatieve zin voorkomen, want lang niet alles was positief. Ik neem aan dat jullie begrijpen waarom ik dat doe.

Ik wil benadrukken dat ik op GEEN ENKELE WIJZE wil zien dat gegokt wordt naar de geanonimiseerde namen. Het is NIET de bedoeling dat jullie hieronder gaan gokken of het gaan melden wanneer jullie weten wie het is. Het is een publiek geheim; destijds wist iedereen er wel van (al zijn waarschijnlijk een hoop het weer vergeten!), maar dat betekent niet dat het (nogmaals) op het forum moet komen.

Het leuke van Culture Club - Do you really want to hurt me, is dat ik dit liedje heel veel draaide nog voordat bekend werd dat het in de soundtrack van GTA Vice City Stories kwam! @Mazzeltje had me dit liedje ooit laten horen, ik vond het zo mooi, dat ik niet meer kon stoppen met luisteren.

Inmiddels is het liedje afgelopen - ik ben ondertussen ook bezig met andere dingen zoals SA Myserie - en dus is het tijd voor een nieuw liedje. Na een vreselijke reclame van de Belastingdienst, start een liedje dat ik ook werkelijk associeer met mijn forumtijd in 2006: I'll be Missing You van P. Diddy (feat. Faith Evans). Ja, ik weet dat hij oorspronkelijk niet van P. Diddy is, maar dit is de versie die ik destijds veel luisterde.

2006

Laten we onze tocht bij het begin van mijn forumgeschiedenis beginnen: 2006. Januari 2006, om precies te zijn. Zoals jullie zullen merken is 2006 het jaar waarin het meest gebeurde in mijn forumgeschiedenis. Dit is dan ook het jaar waar ik het meeste over weet te vertellen. puh2.gif

Dit jaar is het jaar van mijn registratie, waarin ik het forum en zijn leden leerde kennen en veel promoveerde. Waarin leden jaloers op mij waren, mij niet mochten omdat ik een meisje was (crewlikken en hand boven de hoofd houden, waren veel gehoorde verwijten). Waarin ik Gangs & Corporations leerde kennen en samen met Jowx OWN oprichtte. Waarin ik crewlid werd en een award won. Hieronder het uitgebreide verhaal, maar voor tl;dr:

gallery_33831_25_21944.png

Voor mijn registratie...

Voor mijn registratie...

Het is januari 2006 en ik zit speel veel Grand Theft Auto: San Andreas. Nadat ik III bij mijn neefje speelde, moest ik dat spel zelf kopen. Op de dag dat ik het wilde kopen, kwam GTA Vice City uit. In de winkel werd mij dat verteld, en dus ging ik voor VC. Mijn allereerste GTA heb ik kapot gespeeld. Op dag van release heb ik GTA San Andreas gekocht. Een heerlijke game, vooral omdat ik maandje later zelf de reis Los Angelos - San Francisco - Las Vegas ging maken. Ik herkende daar allerlei dingen, en toen ik terug kwam zag ik juist ingame weer dingen uit mijn vakantie. Een heerlijke tijd, waarin ik veel San Andreas speelde. Had destijds een andere online-bezigheid: Clubs.nl, wellicht bij sommige van jullie wel bekend. Daar had ik verscheidene clubs, was ik beheerder van verscheidene clubs, etcetera. Zo ook een club over GTA. Best een goedlopende club, zeker voor Clubs.nl begrippen, maar uiteraard niet vergelijkbaar met dit forum. "GTA Online" heette de club, best grappig in het licht van de huidige multiplayer hype. Na wat googlen kwam ik op het forum uit, waar ik me registreerde. Niet wetende dat het dat jaar een echte verslaving van me werd. Niet wetende dat ik jaren zou blijven. Niet wetende dat ik 7,5 jaar later als admin de 10.000 posts aantikte.

Het absolute begin - 19 januari 2006

Het absolute begin - 19 januari 2006

Het is 19 januari 2006 en ik registreer me. Ik had een enorm groot probleem en moest jullie hulp! boos.gif

Rechts bovenin heb je toch altijd staat de tijd, je geld, je wapens en je leven? Bij mij is dat allemaal weg... Weet iemand hoe dat komt? Help alsjeblieft, want het is heel erg irritant!

Gelukkig kreeg ik snel en goed antwoord (alle eer naar @NandroDavids puh2.gif) en kon ik snel verder met mijn spelletje. Het duurde daarna meer dan een week voor mijn volgende post: installeer-cd kwijt van Vice City. Dit was ik overigens oprecht kwijt, want downloaden, daar had (en heb bloos.gif) ik geen kaas van gegeten. Weer een paar dagen later vroeg ik om hulp voor de missie Cesar Vialpando en zo rolde ik in het forum. Ontzettend veel hulp gekregen, ontzettend veel geleerd, en toen wilde ik ook andere mensen gaan helpen.

Wat een respect had ik destijds voor de crew. Ik zag de crew echt als een autoriteit en daar mag je absoluut niet mee tornen! Ik weet nog dat ik in de San Andreas Quiz 4 posts op één dag zette. Uiteraard is daar de regel "maximaal 3 posts per persoon per dag". Ik kreeg dan ook mijn eerste modtag, tot ik zag dat ik net na 12u gepost heb. Saved!

Langzaam aan werd ik actiever en actiever. Ik leerde veel leden kennen.

Begin (super) actieve periode

Begin (super) actieve periode

Wat de nieuwelingen onder jullie (zeg maar mensen die na 2007 geregistreerd zijn) wellicht niet kunnen begrijpen, is dat het toen echt een hype was om te promoveren. Iedereen wilde promoveren en de SL+ wilde juist niemand promoveren omdat het dan exclusiever was. Alleen mensen die erg hun best deden konden promoveren.

Ik kende hoe langer hoe meer mensen. Een greep uit de leden waar ik toen contact mee had: Svenie, Typhoon, VforV, Bling, Flying Dutchmen, BaasB, Matiscus, Dizzee, Mazzeltje, Jowx, Kristof01, Levi, Slimm, Arjen, Thabit, NandroDavids, Jorge_F, Silverwing, Goliat en ga zo maar door. Via MSN werden grote groepsgesprekken met de harde kern van het forum gehouden, waar ik vanaf dat moment net bij hoorde. En er kwamen de welbekende SA-MP meetingen van forumleden, de voorloper van de huidige MTA-meetings die van tijd tot tijd gehouden worden.

En toen gebeurde het: op 21 juni 2006 ik werd gepromoveerd naar Superlid. Daarmee was mijn lot bezegeld; ik was verslaafd. Uiteraard gaf ik dat destijds niet toe, en ik kreeg ook zeker geen ontwenningsverschijnselen als ik niet online kwam, maar toch was het zo'n groot onderdeel van mijn leven en wilde ik zo graag online zijn, dat het niet helemaal gezond was. Lantyz kwam met zijn memorabele quote: "Welkom! Enne, weet waar je aan begint, tussen deze ongecoördineerde bende hormonen. sad2.gif"

Als ik heel eerlijk ben, was die promotie naar Superlid niet helemaal verdiend. Althans, ik vind dat het makkelijker werd gegeven dan aan andere leden (die niet van het vrouwelijke geslacht zijn!). Ik postte gezellig overal mee, maar destijds was behulpzaamheid een groot goed. Dit werd dan langzaamaan ook mijn eerste "dieptepunt" op dit forum. Via MSN kreeg ik steeds vaker jaloerse leden of chagrijnige SL+ aan de lijn. Ik zal hier uiteraard geen namen noemen, maar als je aan een verslaafde puber zegt dat die geen promotie verdient, komt dat hard aan. Ik werd binnen no-time voor de eerste keer voorgesteld als Megalid, maar dit werd afgewezen. Volkomen terecht overigens, maar een opmerking van een Megalid destijds via MSN, die zei dat ik nooit Megalid zou worden, zorgde ervoor dat ik veranderde. Vanaf dat moment, net nadat ik de stemming niet doorgekomen was, ben ik als een blad aan de boom omgedraaid. Ik postte niet meer gezellig. Ik postte alleen nog maar behulpzaam. Ik zou hem wel eens laten zien!

Gangs & Corporations

Gangs & Corporations

Ondertussen had ik ook de Gangs & Corporations gevonden. In een ver verleden ben ik lid geweest van Homies Club en de GTA-Sheep fan gang. De laatste was weliswaar slechts als een grap, maar de eerstgenoemde gang was voor mij wel een serieuze aangelegenheid. Met Homies Club Journal was dat mijn eerste echte forum-project (voor zover ik me kan herinneren hypocrite.gif). Op een gegeven moment moest ik het helaas haast alleen doen. Op dat moment startte ook Oceans Weekly News. Uit strategische overwegingen heeft @Jowx mij ingelijfd voor The Oceans. Wel wilde ik dan samen met hem de hoofdredactie doen, en zo geschiedde. OWN werd opgestart. En na slechts een paar edities werd ik alleen hoofdredacteur van het grootste project wat GTAForum ooit gekend heeft. Want dat mag wel van OWN gezegd worden. Wat een hoop bloed, zweet en tranen zitten in de 346 edities. OWN heeft net haar 7de verjaardag gevierd. Dan kan er wel veel kritiek zijn op OWN, niemand, maar dan ook niemand, kan op dit moment dit project evenaren. Korte tijd later werd ik co-leader van The Oceans, waarna ik met Jowx en met Pietje II de corporation leidde.

Verdere promoties en nieuw dieptepunt

Verdere promoties en nieuw dieptepunt

Op 17 september promoveerde ik naar Megalid, tot frustraties van het Megalid dat ik hierboven noemde. Hij leek zich er echter bij neer te leggen - veel keuze had hij overigens ook niet. Naar mijn mening was op deze promotie, in tegenstelling tot de promotie tot superlid, niets af te dingen. Met OWN was ik nadrukkelijk aanwezig op het forum en wat betreft behulpzaamheid was er op dat moment niemand beter.

Ik zal eerlijk zijn; daarna wilde ik meer. Ik wilde crewlid worden, niet als (vrijwel) alle actieve leden destijds. Uiteraaaardddd gaf ik dat niet toe, maar ik wilde het wel. Ik wist dat GTA Vice City Stories binnenkort uit zou komen, en dus profileerde ik mezelf als de ideale moderator. Daar was immers een moderator voor nodig. Mijn hart lag echter bij San Andreas, maar ja, met Dizzee, Levi en Flame^ was San Andreas goed bezet.

Maar Dizzee wilde graag naar het VCS forum, en dus kwam San Andreas vrij! Ik wist inmiddels enorm veel van SA en was ook erg behulpzaam in die fora. Voor de topcrew was het een makkelijke beslissing: Dutchy3010 wordt de nieuwe moderator van het GTA San Andreas forum! Op 21 oktober 2006 trad ik toe tot de crew.

Helaas was dit het startsein voor al die borrelende jaloezie van veel mensen. Ik bestempel het tot op heden nog steeds als het grootste dieptepunt uit mijn forumgeschiedenis. Niemand heeft me er ooit meer naar gevraagd, in de interviews durfde mensen het niet (of wisten ze het niet?). Ik was super blij dat ik tot de crew kon toetreden, maar helaas was niet iedereen het ermee eens. Tja...

Forumawards 2006

Forumawards 2006

2006 was het enige jaar dat ik geheel mee mocht doen met de forumawards. Daar heb ik dan ook wel vol aan mee gedaan, zeg! Ik kreeg genoeg nominaties om mee te doen met de categorieën: Beste Moderator, Behulpzaamste lid, ABN Trofee, Beste Sfeermaker, Beste GTA San Andreas Kenner, werd mijn signature genomineerd (al was die niet door mij gemaakt!) en voelde OWN als Beste Blog ook wel een beetje van mij. Helaas werd ik overal tweede, behalve Beste Moderator. Die won ik dat jaar, zij het met een miniem verschil met Dizzee (2 stemmen).

Ergens was dit ook wel de spreekwoordelijke vinger vanwege alle kritiek 2 maandjes voor de forumawards. Mede door deze awards werd ik gepromoveerd naar Global Moderator.

Eind 2006, tijd voor een nieuw muziekje. Als je dit allemaal doorgelezen hebt, kan je dat waarschijnlijk wel gebruiken...

2007

Het jaar 2007 (en verder) is bij lange na niet meer zo "spannend" als het eerste jaar. Er is veel minder over te melden, wat waarschijnlijk voor jullie ergens ook wel een opluchting is! :-P Een jaar zonder promoties in ieder geval, ik ging het jaar in als Global Moderator, en kwam het jaar zo ook uit! Al had ik hierna naast het GTA San Andreas, ook het GTA IV forum onder mij.

In 2006 had ik al veel contact met @Mazzeltje, en heb ik hem uiteindelijk ook ontmoet. In 2007 hebben we dan ook een kortstondige "real-life" relatie gehad. Helaas was uiteindelijk de afstand (circa 250 kilometer) toch een ietwat te grote stap...jammer. Maar wel leuk dat het forum zoiets nog heeft kunnen brengen!

gallery_33831_25_245254.png

Projecten

Projecten

Jaarboek 2006

Reeds in 2006 is er uiteraard een start gemaakt, maar in 2007 is het pas online gekomen. Vandaar dat ik dit schrijf in het 2007 deel van deze post. Het eerste project van 2007 was het Jaarboek 2006, de eerste editie van het jaarboek. Samen met NandroDavids, Levi en GTA-Sheep hebben we mijns inziens een heel mooi boekwerk gemaakt om 2006 in samen te vatten.

Wie is de Mol - Forumeditie

Samen met PatrickW en Mirrrr heb ik Wie is de Mol georganiseerd. Helaas was de mol inactief, waardoor eigenlijk alles een beetje in de soep liep. In 2013 hebben we uiteindelijk dit litteken met de hulp van NandroDavids kunnen laten verdwijnen. ^^

The Oceans

Samen met Jowx leidde ik lang The Oceans. Oceans Happy Hour, een heus casino in de blog, het kon niet op. Ik denk dat het waar is als ik zeg dat The Oceans de populairste corporation was. Helaas stopt Jowx richting het einde van 2007, waarna ik leader werd en Mirrrr het co-leaderschap heeft overgenomen.

Modding

Modding

Een leuke anekdote om mee te beginnen. Ooit zei ik tegen PatrickW dat ik graag zou willen SCM-coden. Op dat moment waren er maar 2 coders op het forum: Patrick en JGuntherS. Patrick vertelde mij dat hij dacht dat ik het niet zou kunnen. Koppig als dat ik was, heb ik ooit een code uitgelegd. Patrick was overtuigd en begon aan de enorme taak om mij te leren coden.

Ons eerste modding project was GTA Treasurehunt, meer een leerproces voor mij. Vervolgens hebben we Design Your Own Mission: een contest die GTA-Sheep gewonnen heeft. In deze contest moest je een missie designen en de mooiste hebben we gemaakt. In dit geval was dat General Dilemma. De missie is niet geheel afgekomen in 2007, maar het grootste deel was wel in 2007 gescript.

Forumawards

Forumawards

Ondanks dat ik niet meer mee mocht doen aan de individuele awards, zijn er toch 3 categorieën waarbij ik een award heb gewonnen: OWN voor Beste Blog (die vond ik stiekem toch persoonlijk bloos.gif), Jaarboek 2006 voor beste topic en Treasurehunt voor Beste Contest. Daarbij werd Wie is de Mol tweede. :-P

2008

2008 stond heel erg in het teken van modding, zowel op dit forum als op het Engelse GTAForums.com (waar ik global moderator werd, moderator van de modding forums, moderator op GTAGarage.com/GTAModding.com, verscheidene awards won)... 2008 was het jaar van GTA IV, maar ook het jaar van Design Your Own Mission. Hiervoor wonnen PatrickW en ik ook de award voor "Beste Project" in de Forumawards. Daarnaast heb ik me zelfs nog gewaagd aan Modelling, zie de onderstaande screens...

gallery_33831_25_12472.jpg

gallery_33831_25_4408.png

In augustus mocht ik een rood jasje aantrekken, wat toch wel even speciaal was!

gallery_33831_41_115799.png

En ja... Ik vind het lang genoeg geweest, dus ga nu overal als een sneltreinvaart doorheen. ^^ Na 2007 was ik gelukkig niet meer verslaafd aan GTAGames. Modding en modereren waren echte hobbies geworden, waardoor ik het nog altijd met veel plezier doe. smile3.gif

2009-2013

Ok, ik heb geen zin meer, hihi. Dus schrijf ik wat ik van deze jaren weet, uit mijn hoofd. Uhm. Ik weet dat ik een jaartje behoorlijk inactief ben geweest. Nog niet TE inactief, maar wel behoorlijk inactief, ivm geen zin, geen puf, je kent het wel. Heb een aantal verschillende fora te modereren gehad, maar dat is inmiddels minder. Heb een aantal contesten georganiseerd, zoals Wie is de Mol, Forumsavegame, SA Mysterie, enzovoorts... Aantal projecten, zoals DJ Jet in de Chat en de eindejaarsquiz. Heb wat awards gewonnen, zoals beste admin en beste modificatie. Maar eigenlijk weten jullie dit allemaal zelf wel. Het is eigenlijk al vrij lang rustig op het forum m.b.t. mijn persoontje, dus vinden jullie toch niet zo leuk om te lezen. Ach... Nouja, ik vind het mooi geweest zo. Anders doen jullie zelf maar even je best om wat uit te zoeken. Anders kunnen jullie nog wel de plaatjes hieronder lezen van de Jaarboeken. icon_mrgreen.gif

gallery_7574_51_573526.png

gallery_80436_61_31154.png

gallery_7574_67_53391.png

gallery_95813_226_195578.png

Oh en voor 2013, heb geduld. Wellicht dat aan het einde van het jaar hier ook een Jaarboek voor komt. En anders....niet. emo.gif

Maar mocht je wat specifieks willen weten...

just-ask.gif

Tot slot

Heb op dit forum positieve en negatieve momenten meegemaakt, zeker de jaren 2006/2007 waren best wel roerig, maar dat is uiteraard overal waar je komt. Heb echter vrijwel nergens spijt van wat ik gedaan heb op dit forum. Al moet ik heel eerlijk zeggen dat ik niet altijd iedereen even goed heb behandeld. Dat heb ik absoluut niet bewust gedaan, maar als ik er nu op terug kijk... heb ik sommige dingen niet helemaal handig aangepakt. De mensen op wie ik doel, weten heus wel wat ik bedoel. Dat is iets waar ik nog wel een beetje mee zit, maar gedane zaken nemen geen keer.

Ik zit nu 7,5 jaar op het forum. 7,5 jaar waarvan ik heb genoten. Waar mijn activiteit echt wel ups en downs kende, wat me overigens heel logisch lijkt. Waarin ik als mens zowel op als buiten het forum veel gegroeid ben. Ik wil iedereen hier bedanken voor deze fijne tijd, want iedereen gezamenlijk heeft dat mogelijk gemaakt.

7 reacties


Recommended Comments

Ik weet niet wie de andere negen auteurs zijn, maar je hebt de lat wel belachelijk hoog gelegd met dit item. Wel vind ik het jammer dat de de eerste jaren uitgebreid verwoord, om vervolgens de rest kort af doet.

Link to comment

Waanzinnig hoe je met dit veel te lange stuk tekst een shitload aan herinneringen weet op te graven! Zoveel stukken uit vooral de beginperiode herinner ik me nog als de dag van gisteren.. Even los van 't feit dat ik niet meer weet wat ik gisteren gegeten heb.. Maar echt complimenten voor dit mooie artikel! ^^

Zucht... Vroeger.....

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...