Jump to content

MAF

  • entries
    518
  • comments
    1,497
  • views
    278,636

MAF 036 - Column


NandroDavids

762 views

gallery_7284_229_39311.jpg

Deze rubriek is geschreven door @MegaPilot

Globale onzin

We hebben Globale Moderators, we hebben er geen, en dan hebben we er weer. De Globale Moderators komen en gaan klaarblijkelijk.

In 2008 werden Dutchy3010, GTA-Sheep en .Levi. gepromoveerd van Globale Moderator naar Administrator. Met als reden dat ze eigenlijk al de hele tijd Administrators waren met beperkte functies. Kan ik inkomen, ik zie het nut van de rang Globale Moderator totaal niet in. Tevens kregen de Moderators van toen enkele functies van de voormalige Globale Modeators, zodat ze 'adequater' konden optreden tegen spammers. Een heel logische zet lijkt me dat. Want wat is een Globale Moderator nu eigenlijk? Een Globale Moderator is strikt gezien een Moderator voor elk forum. In theorie is een Administrator echter hetzelfde, maar deze heeft nét iets meer rechten en het accent ligt niet op het globaal modereren van het forum.

Waarom een rang terugbrengen die zich in het verleden als nutteloos omschreef door dezelfde crew?

Op 29 december 2011 bracht Dutchy3010 de mededeling dat de Globale Moderators terug waren. Toen kregen NandroDavids, Thundercover en Jacky-2007 een paars kleurtje. Aan de ene kant lijkt het een logische beslissing. Ze hebben hun alle drie bewezen als Moderator en verdienen dat extraatje. Maar waarom een rang terugbrengen die zich in het verleden als nutteloos omschreef door dezelfde crew? Ik stelde mij die vraag diezelfde dag nog in het topic. Dutchy3010 verklaarde dat de scheidingslijn tussen Globale Moderator en Administrator heel erg dun was en dat ze eigenlijk zowat evenwaardig aan elkaar waren. De Globale Moderator-rang werd afgeschaft omdat ze logischerwijs ook niet meer praktisch was. Waarom is deze dat dan nu wel?

Langs de ene kant begrijp ik het wel. Rond de tijd dat de Globale Moderators terugkwamen hadden we al 7 Administrators. 10 Administrators zou te veel van het goede geweest zijn. U zegt tien? Jawel, tien. Toen was onze -Matthijs- nog geen Globale Moderator. Maar zoals Bredero al zei: "Het kan verkeren."

We hebben nu 4 Administrator-waardige Globale Moderators

We zijn in de afgelopen jaren van 7 Administratorss ingekrompen tot slechts 4 Administrators. Om onverklaarbare redenen zijn deze 3 verloren Administrators nooit vervangen geweest. Het toeval wil dat we nu 4 -in mijn ogen- Administrator-waardige Globale Moderators hebben. Waarom zouden we ze niet promoveren? Als 7 Administrators en geen Globale Moderators in het verleden werkte, waarom zou dat dan nu niet doen met 8 Administrators?

"Oh, jij vindt dus de Globale Moderators nutteloos?" Neen! Laat me dat alstublieft duidelijk maken. Ze hebben zich elk stuk voor stuk bewezen op dit forum. Het zijn niet de personen die ik nutteloos vind, maar hun rang op zich. In mijn ogen verdienen ze meer. 4 rode jasjes, alstublieft!

6 Comments


Recommended Comments

Ik ben ook wel nieuwsgierig naar wat precies het verschil tussen een global moderator en administrator is.

Link to comment

Volgens mij is een global moderator grofweg gezegd een soort moderator+: ze hebben in elke fora modrechten. Administrators zijn vanzelfsprekend ook overal mod maar hebben dan ook nog de mogelijkheid tot bannen, naamswijzigingen etc.

Link to comment

Toen wij promoveerden naar admin, was er feitelijk geen verschil in handelingen. Wij, de globals destijds, werden slechts gelimiteerd in onze doen en laten vanwege de mogelijkheden. Het was slechts het overhalen van de trigger wat de admins destijds deden, met ogen dicht, totaal op ons vertrouwend. Formeel was er een onderscheid (zij waren immers admin, wij waren global moderators), maar materieel was er geen verschil. De conclusie was dat een promotie naar admin eigenlijk niets zou veranderen, behalve dat het organisatorisch iets makkelijker was.

Op een gegeven moment miste ik wel een stap, en de andere admins waren het met mij eens. Toen de globals werden opgeheven waren er simpelweg 6 admins (Jowx was geen global toen wij naar admin promoveerden), alleen hadden wij een ander jasje. Toen was er inderdaad een heel dun lijntje tussen global en admin. Bij de keuze om deze stap (de global moderators) te herintroduceren, hebben wij afgesproken dat we wel degelijk een verschil tussen global en admin hanteren. Die is er intern nu ook. Een global moderator is, zoals het woord dat ook al zegt, een moderator die overal op het forum mag en kan modereren. De bedoeling is nooit geweest om een soort "tweederangs admins" van hen te maken, het is spijtig dat het zo over komt op de rest van het forum.

Zoals bij alle crew-promoties, kijken wij naar waar mensen nodig zijn. Het is vanaf dat moment niet meer "een ieder die boven de rest van zijn rang uitsteekt krijgt promotie". Allereerst omdat voor crewleden andere eigenschappen nodig zijn dan voor sl/ml. Ik zeg niet dat wij altijd de juiste keuzes maken (het is vaak maar afwachten hoe iemand als moderator aan de slag gaat), maar we letten wel op andere dingen. Behulpzaamheid is een groot goed voor sl/ml, maar minder belangrijk voor een moderator. Besluitvaardigheid, het omgaan met problemen, het inschatten van verschillende situaties, enzovoorts, dat is veel belangrijker. Er zijn genoeg megaleden in het verleden geweest, en trouwens op dit moment ook een aantal, die we eigenlijk het crew-lidmaatschap zouden toevertrouwen. Daar moet dan echter ook de plaats voor zijn. Wij gaan niet leden promoveren om te promoveren. Wij promoveren leden binnen de crew indien daar noodzaak voor is. Datzelfde geldt voor promotie naar global moderator en ook voor een promotie naar admin. Daarvoor moet je 1) de kwaliteiten bezitten die je als admin moet bezitten en 2) moet daar noodzaak voor zijn. Deze noodzaak is er mijns inziens niet, en daarom zijn ze niet gepromoveerd naar admin.

Conclusie: voorheen was er inderdaad een heel dun lijntje tussen admin en global moderator, nu is die lijn héél wat dikker. Dat is de reden waarom de herintroductie van global moderators in onze ogen erg nuttig is geweest.

Link to comment

Op dit gebied (en niet alleen op dit gebied, uiteraard) vertrouw ik gewoon op de (top)crew. Kijk, het precieze verschil tussen de taken van een GM of Admin en wát ze precies uithalen is volgens mij iets wat alleen hun aangaat, en daar kunnen wij dan eigenlijk ook niet echt over oordelen. Als er nu al bijna twee jaar een stel paarsen rondlopen op het forum, moet er toch weer enige specifieke waarde te halen zijn uit de rang. Immers, anders waren ze er toch niet?

Edit: dit was uiteraard getypt voor Dutchy haar bericht had geplaatst... :puh:

Link to comment

Dus als ik het goed begrijp zien jullie Global Moderators eigenlijk meer als een soort Moderators met extra rechten, dan als Admins met minder rechten? :puh:

Link to comment

Het is simpelweg tussenin. We betrekken Globals wel bij meer zaken, maar hun functie is heel anders dan die van admins. :)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...