Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285359

MAF 048 - Multitainment


NandroDavids

1080 bezichtigingen

gallery_7284_229_59135.png

Deze rubriek is geschreven door @Silverbyte

De Top 2000: wat vindt GTAForum?

Voor veel Nederlanders betekent december niet alleen Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw; het is ook synoniem voor de Top 2000 van Radio 2. Deze jaarlijks terugkerende hitlijst houdt menig muziekliefhebber in de laatste dagen van het jaar aan de radio of computer gekluisterd. Het is een begrip, een traditie die er volgens velen gewoon bijhoort. Maar wát is nou precies de magie van de Top 2000? Wij vroegen een aantal leden naar hun verhaal. Grappig detail: de enige Belg die we ondervroegen, gaf de meest uitgebreide antwoorden. "De kracht van de Top 2000 is dat het een lijst van ons allemaal is."

gallery_7284_229_56803.jpg

Wat vind je zo leuk aan de Top 2000?

Thundercover: "De sfeer die het oproept, zo aan het eind van het jaar. Het roept ook saamhorigheid op, wat wel tussen Kerst en Oud & Nieuw past. Met z'n allen hebben we een lijst van de mooiste muziek ooit gemaakt, ondanks dat we elk jaar allang weten wat er op 1 staat."

_Night-Men_: "Ik luister vaak alleen de top 100 van de 2000. Het is leuk om soms wat 'nieuwe' muziek te leren kennen."

Cabyon: "De kracht van de Top 2000 is dat het een lijst van ons allemaal is: veel mensen hebben gestemd en iedereen vindt een nummer dat in de lijst staat wel tof."

thebig: "Als Belg had ik de Top 2000 alleen maar horen voorbijkomen op het forum. Uiteraard zijn er in België ook soortgelijke eindejaarslijsten en die vind ik altijd zeer leuk. Ik hou van muziek en in dergelijke lijsten zijn de meeste liedjes wel goed, dus durf ik er zeker naar te luisteren. Wat ik wat spijtig vind, is dat met zo'n vaste lijst de boel wat geforceerd overkomt, maar ik begrijp het wel. Op die manier is er altijd wel een uitgesproken nummer 1 en heb je niet een hele lijst liedjes die met een handvol stemmen gelijk staan."

Wie hoort er op 1 in de Top 2000?

Thundercover: "Genesis met Supper's Ready. Waarschijnlijk niet echt een bekend nummer (het staat niet eens in de Top 2000), maar voor mij echt de nummer één van alles wat ooit gemaakt is. Er zit van alles in en het afsluitende non-vocale gedeelte heeft zo veel lagen. Ogen dicht en genieten voor mij."

_Night-Men_: "Child in Time van Deep Purple. Geweldig nummer, staat al sinds het begin in de top 10, maar helaas nog nooit op 1. Moet verandering in komen!"

Cabyon: "Ik zou nu wel een of ander vaag bandje kunnen voordragen, maar alles bij elkaar opgeteld is Bohemian Rhapsody van Queen toch wel je van het. Ik dacht eerst dat het drie aparte nummers waren. En dat de zanger Freddie Mercury heet helpt natuurlijk ook."

thebig: "Dat is een moeilijke vraag, ik heb de lijst snel doorgekeken en mijn eerste 15 favoriete liedjes aangeduid. Bovendien zijn er ook een heleboel liedjes die er gewoon niet instonden. Als ik dan toch moet kiezen uit de lijst dan, is het LA Woman van The Doors. Dit jaar heb ik The Doors goed leren kennen en ben ik er een aantal maanden echt verslaafd aan geweest. Elke dag een album luisteren voor het slapengaan en na 6 dagen opnieuw beginnen (want ze hebben maar 6 albums). Van de nummers die The Doors in de lijst hebben staan, vind ik dit het beste. Bovendien zit er LA in de titel, een mooie knipoog naar GTA V. Als je het zo bekijkt, vat dit nummer 2013 perfect samen voor mij op vlak van audio en games."

Kun je je vrije keuzes nader toelichten?

Thundercover: "Supper's Ready staat hierboven al genoemd. Tribute van Tenacious D is puur genialiteit, zeker in combinatie met de clip (waarin wellicht een glimp van het allerbeste nummer ooit is op te vangen). The Riddle van Nik Kershaw is hetzelfde: de clip maakt het allemaal net een tikje vreemder. The Funeral van Band of Horses vind ik een erg mooi nummer. Princes of the Universe van Queen is een beetje als Supper's Ready: heeft verschillende stukken en is daarmee niet echt te vergelijken met het standaard couplet-refrein-couplet-refrein-brug-refrein (2x)"

_Night-Men_: "The Miracle van Queen heb ik meer gekozen omdat dat nummer de draai gaf. Als kind luister je natuurlijk gewoon die kinderdiscogenres, maar op een gegeven moment krijg je meer een eigen smaak. The Miracle was toen het nummer wat daar voor een deel voor heeft gezorgd, samen met een aantal cd's van mijn vader (Street Legal van Bob Dylan, Legend van Bob Marley, Flashpoint van The Rolling Stones en 24 Carat Purple van Deep Purple). Vandaar dat ook Bob Dylan bij de vrije keuze staat. Mijn favoriete nummer van Queen, One Vision, staat er nog bij (kende ik overigens al voor ik GTA IV had gespeeld), Sad But True van Metallica vind ik ook een goed nummer (vooral live tijdens Freddie Mercury Tribute), en Hey Joe van Jimi Hendrix is ook gewoon een favoriet."

Cabyon: "Wel, Minnie Ripperton's Lovin' You heb ik erin gezet vanwege die prachtige, hoge uithalen; Tom Petty & The Heartbrakers' Breakdown is gewoon een lekker nummer en Let's Start A Band van Amy McDonald doet me denken aan de fijne zomers waarin mijn vader dit nummer naar goed gebruik kapot draait."

thebig: "Ik heb geen vrije keuzes ingevuld."

_______________

Zo zie je maar weer dat iedereen zijn eigen verhaal heeft bij de Top 2000. Sommige mensen kregen het met de paplepel ingegoten, anderen gingen zelf op ontdekkingstocht uit, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn gek op muziek.

Meepraten over de Top 2000? Hier kun je terecht.

1 reactie


Recommended Comments

Hela, ik heb als eerste gezegd dat Bohemian Rapsody 3 nummers in 1 waren in het oorspronkelijke topic. Verdomme Cabyon, leer toch eens een eigen mening hebben

of huur me in als je ghostwriter voor een zacht prijsje

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...