Jump to content

Opinieblad

  • artikelen
    106
  • reacties
    243
  • bezichtigingen
    70930

Editie 2 - Opinie


Visser23

714 bezichtigingen

opinie9ie00.png

Geschreven door Visser23

DE GTAFORUM AWARDS

Begin december 2005 was het zo ver; de eerste GTAForum Awards waren een feit. De spanning was om te snijden in de eerste editie van de GTAForum Awards. De grote winnaar in die tijd was GTA-Sheep met maar liefst vijf awards. Mede hierdoor kreeg hij de promotie van Megalid naar Global Moderator. Deze editie was direct een editie om niet meer te vergeten.

Ook in 2014, afgelopen jaar, was het weer zover. Eind november kwam het topic online om je vriendjes te nomineren. Het was alweer de tiende editie van de GTAForum Awards en nog steeds is het bijna hetzelfde gebleven. De bedoeling was om leden te nomineren en daarna op dezelfde leden te gaan stemmen. De voorspelbare uitslag kwam vervolgens op zaterdagavond 3 januari 2015 in de GTAForum Chat, een vernieuwing die vorig jaar is doorgevoerd. Toch trok de GTAForum Awards een heus aantal bezoekers; de chat was gevuld met ongeveer veertig leden van GTAForum, welke allemaal gingen luisteren naar wat de Global Moderators en hoger gingen vertellen.

Elk jaar is het weer hetzelfde liedje. Vriendjespolitiek speelt een grote rol bij de GTAForum Awards, waardoor de Awards in een aantal gevallen dus eigenlijk totaal niet terecht zijn. Ten eerste kom ik terug op de Award van Beste Topic, waar je eerder over hebt kunnen lezen. Deze award slaat gewoon nergens op. Er zijn allemaal topics genomineerd welke geen bijdrage leveren aan GTAForum, op een paar pluspuntjes voor je postcount na dan. Ook de award voor beste modificatie valt over te twisten. Design Your Own Mission is de modificatie waar de prijs naar toe ging. Dit terwijl er op 22 januari 2014 een laatste update is geweest voor de modificatie.

gallery_536_30_4782.pngBeste_modificatie_2009.pngpost-33831-1293560776,12.pngpost-33831-1325012528,77.png

gallery_33831_224_13763.pnggallery_33831_41_18986.pnggallery_33831_60_1963.png

Kijk eens hierboven. Alle awards die Design Your Own Mission heeft gewoon als beste project/modificatie. Vanaf 2008 tot en met 2014 (maar liefst zeven awards). En dat voor één modificatie. Elk jaar zijn een paar updates uitgekomen en hop, maar weer een award. Zo hoort het toch helemaal niet te werken? Er zijn veel leden die zich inzetten voor modificaties, maar ze worden helaas nooit beloond. Ook tijdens de GTAForum Awards is de uitslag al zo voorspelbaar, dus daar wordt het ook niet meer voor gedaan.

Zijn de awards niet een keer aan vernieuwing toe? De enige spanning ligt nog een beetje bij de awards van de ledengroepen, maar voor de rest is de spanning er gewoon totaal af. Er moet meer variatie komen, of er moeten gewoon nieuwe awards aan toegevoegd worden. De oude kunnen wat mij betreft wel een keer naar de prullenbak. Het is gewoon nu veel te voorspelbaar, en dat is zonde. De goede oude tijd waarbij we met spanning naar de uitslag van Forumawards toe leefden is voorbij. Het is nu gewoon een standaard toevoeging. Ik vraag me dan ook af wie volgend jaar de award voor de beste modificatie in de wacht sleept. Oh, wacht...

12 reacties


Recommended Comments

Bij het maken van het nominatie lijstje heb ik eerst uitgezocht op welke mods ik kon stemmen en ik kwam helaas niet verder dan 1 nieuwe mod in de download database. De rest in de Mod Showroom waren allemaal WIP of zonder download link. Helaas, maar ik vond het verbazingwekkend dat deze award nog uitgereikt werd.

Link to comment

Hetgene wat ik bij dit stuk en de 'ik ben het ermee eens'-reacties mis, zijn daadwerkelijk ideeën om de awards te verbeteren. Uitspraken als "meer variatie", "gewoon meer awards" en "oude (...) naar de prullenbak" zijn heel makkelijk neer te zetten, maar daadwerkelijk nieuwe categorieën aandragen en aangeven welke er weg moeten gebeurt helaas niet. Daar kunnen we veel meer mee dan dat er 'gewoon' meer moeten zijn.

Wij overwegen elk jaar welke categorieën we wel en niet meenemen. Daarbij blijft een belangrijk gegeven dat wij een site zijn over Grand Theft Auto, dus GTA-gerelateerde awards zullen we niet zo snel schrappen. Ook al zijn ze voorspelbaarder dan andere categorieën, we kunnen ze niet zomaar weglaten. Modding hoort daar ook zeker bij en tenzij er dit jaar helemaal niets gebeurt of de internationale moddingscene instort verwacht ik dat de award er volgend jaar ook weer bij is. Wellicht dat een oplossing is dat de modificatie niet op ons forum actief hoeft te zijn. Of dat we de winnaar van afgelopen jaar bij zulke awards uitsluiten van deelname (niet onbekend bij de eerste awards).

Link to comment

Of zorg ervoor dat er weer meer aandacht gaat naar de modding scene. Vraag me niet hoe, ik heb er als non-crew verder geen kijk op hoe je op zo'n forum weer iets 'aanwakkert'.

Link to comment

Of zorg ervoor dat er weer meer aandacht gaat naar de modding scene. Vraag me niet hoe, ik heb er als non-crew verder geen kijk op hoe je op zo'n forum weer iets 'aanwakkert'.

Dat hebben we helaas vaak genoeg geprobeerd. Nieuwe tutorials, waarbij we leden stapje voor stapje proberen te leren modden. We hebben zelfs een cursus SCM gedaan, maar geen van de deelnemers is actief geworden daarna. Uiteraard staan we open voor initiatieven en ideeën. Een forum is voor en door alle leden. Als non-crew kan je best ideeën hebben om iets te verbeteren, ongeacht of het bijvoorbeeld technisch haalbaar of (in de ogen van de crew) wenselijk is.

DYOM wint overigens ook op GTAForums.com al die jaren (2014 is nog niet geweest) de award voor "Beste Modificatie" (of een variant erop), en daar hebben we wel veel concurrentie. :) De eerste versie bestempelde veel van de beste modders al als onmogelijk; inmiddels zijn we vele versies verder en elke keer dagen we de engine verder uit. Elke keer wordt het niveau hoger en elke keer zit er weer ENORM veel tijd in de modificatie. We zijn nu alweer vele maanden bezig met de hoogstwaarschijnlijk allerlaatste versie van DYOM.

Dat het voorspelbaar wordt; wellicht. Maar zolang een modificatie een award verdient - en ja, ik durf zo arrogant te zijn om DYOM de beste (WIP) modificatie van dit forum in 2014 te noemen, die zeker een award waard is - waarom zouden we dit dan niet mogen toekennen? Zolang DYOM maar jaarlijks het niveau blijft houden die een award rechtvaardigt, zie ik niet in waarom die award niet uitgereikt mag worden.

Releasedatum doet overigens voor deze award niet ter zake. Of een mod nu in januari of in december wordt uitgebracht, dat maakt niet uit voor het niveau van die modificatie.

Overigens waren veel rubrieken enorm spannend. Misschien vinden jullie het persoonlijk minder spannend, maar dat betekent niet dat het voor iedereen geldt. Als er meer dan 35 mensen bij de uitreiking van de awards waren, is het toch nog een hele "happening". En dat nog afgezien van de leden die reikhalzend uitkeken naar het topic. :)

Link to comment

Non-crew kan zeker ideeën aandragen, maar de meeste non-crew leden (in ieder geval ikzelf) weten denk ik niet wat er allemaal mogelijk is op het forum, en hoe sommige ideeën in het verleden uitpakten. Dus daarom vind ik het lastig om iets te verzinnen, want als ik iets verzin, wil ik altijd ook dat het haalbaar is :$

Link to comment

Dat moet je er zeker niet van weerhouden om ideeën te delen. In een vereniging waar ik actief ben werd er ook recentelijk een oplossing voor een probleem aangedragen. Een nieuwe oplossing? Nee, het bleek dat de betreffende oplossing een aantal jaren geleden ook al bedacht was, alleen nergens opgeschreven. Destijds werkte het niet, maar nu wordt er geprobeerd of het nu wel gaat werken. Vertalend naar het forum kan iemand anders vast wel vertellen of het al eerder geprobeerd is en of het zin heeft om het nu, misschien juist met een andere aanpak, opnieuw te proberen. En weer iemand anders kan zeggen of het technisch mogelijk is, al dan niet met wat aanpassingen. Vergis je niet, er is best veel mogelijk, zie de achievements.

Link to comment

Non-crew kan zeker ideeën aandragen, maar de meeste non-crew leden (in ieder geval ikzelf) weten denk ik niet wat er allemaal mogelijk is op het forum, en hoe sommige ideeën in het verleden uitpakten. Dus daarom vind ik het lastig om iets te verzinnen, want als ik iets verzin, wil ik altijd ook dat het haalbaar is :$

Het is zeker een struikelblok om als lid een idee aan te dragen waarvan jij denkt dat het een positieve verandering voor het forum is. Vaak blijkt het niet te kunnen of er zitten wat negatieve kantjes aan. Als je (te) vaak een 'nee' krijgt, dan stop je vaak met het brengen van ideeën. Maar goed, er zijn ook ideeën die het wel gehaald hebben zoals de achievements, het opspliten van Beeld en Geluid en het nieuwe subforum van GTA Online. Althans ik meende te lezen dat leden hier ook om hadden gevraagd.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...