Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579807

OWN 426 - Uitgelicht


OWN

369 bezichtigingen

6L01DMX.png

Cola

Welkom bij de rubriek Uitgelicht! In deze rubriek licht ik elke week een onderwerp, actualiteit of gebeurtenis uit met informatie, cijfers en weetjes. Het onderwerp van deze week: Cola.

Cola? Ja, cola. Cola is namelijk de meest populaire frisdrank in Nederland en waarschijnlijk ook in andere landen over de hele wereld. Velen van ons drinken elke week, of misschien zelfs wel elke dag, een glaasje cola. Maar wat zit er nu eigenlijk in, waar wordt cola van gemaakt, en is het nu echt zo ongezond als men beweert? Ik zocht het voor jullie uit.

Voor de mensen die het niet kennen, Cola is een kolzuurhoudende frisdrank gezoet met suiker of andere zoetstoffen (licht-varianten). Deze Cola, zoals wij dat nu kennen, is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw. John Pamberton wilde een alcoholvrije versie maken van Coca Wine (beter bekend als Vin Mariani, vernoemd naar Angelo Mariani die de wijn heeft bedacht) en richtte daarom het bedrijf Cola-Cola op in 1886. Oorspronkelijk zat er cafeïne van de kolanoot en cocaïne van de coca-plant in deze frisdrank. In het begin van de 20e eeuw is, onder druk van diverse autoriteiten, besloten geen cocaïne meer toe te voegen aan cola en zijn deze ingrediënten vervangen voor soortgelijke vervangers.

Tot op de dag van vandaag is het recept van Coca-Cola een van de best bewaarde geheimen ter wereld, dus niemand weet wat er precies in zit en of men nog steeds ingrediënten van de kolanoot gebruikt voor productie. Ondanks dat het recept geheim is, is wel met zekerheid te zeggen dat cola bestaat uit onder andere onderstaande ingrediënten:

- Koolzuurhoudend water

- Zoetstoffen (suiker)

- Karamel (voor de bruine kleur)

- Fosforzuur (smaakversterker

- Arabische gom

- Cafeïne (0.1 gram per liter)

Daarnaast zou er in Cola-Cola een geheim ingrediënt zitten. Niemand, op een klein groepje na, zou welke welk ingrediënt dat is. Volgens speculaties zou het gaan om een mengsel van alcohol, sinaasappelolie, limoenolie, muskaatolie, korianderolie, kaneelolie en oranjebloesemolie. Het is echter niet bekend in welke verhoudingen dit ingrediënt wordt gemengd.

Cola bevat veel suiker (met uitzondering van de light-varianten) en wordt daarom ook gezien als ongezonde frisdrank. Er zitten ongeveer 105 kcal in een glas cola van 250 ml. Cola wordt dus ook vaak gezien als een dikmakertje. Daarnaast gaan er verhalen dat Cola slecht is voor het skelet, omdat het fosforzuur de botten zou aantasten. Ook is cola erg zuur met een pH waarde van 2,8. Mensen proeven dit niet omdat de hoge zuurgehalte wordt gemaskeerd door het suiker. Al met al kun je dus wel stellen dat Cola niet erg gezond is, maar het is en blijft wel een lekkere frisdrank.

0TyONGa.png

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...