Jump to content

Architectuur...?


Phoenyxar

Recommended Posts

cityhall.jpg

Art Deco

Welke stijl zou er gepaster zijn om mee te openen dan Art Deco? Misschien is de naam zelf wat minder gekend, maar de voorbeelden van gebouwen in Art Deco-stijl zijn wel gekender. Voor een stijl te zijn van het begin van de 20ste eeuw is het dan ook vrij goed verspreid geraakt. De meeste voorbeelden moeten we echter in Noord-Amerika gaan zoeken (waaronder enkele iconen)

Ik zal beginnen met de openingsafbeelding. Buffalo City Hall, Buffalo, voltooid in 1931, de hoogdagen van de Art Deco. Het gebouw draagt veel kenmerken die we associëren met de Art Deco, waaronder de beige kleur (niet genoodzaakt voor een Art Deco-gebouw), de ornamenten en de verticaal-lopende "steunberen". Een prachtig gebouw, maar er zijn zeker bekendere voorbeelden te vinden. De gekendste vinden we in New York, waar anders, dus daarom zal ik dan ook de 5 hoogste Art Deco-gebouwen van New York als introductie gebruiken.

GE_building.jpg

1. Rockefeller Center, New York

Ongetwijfeld mijn favoriete Art Deco-gebouw in de wereld, het Rockefeller Center (of GE Building zoals het tegenwoordig wordt aangeduid) is met zijn 262m vandaag de dag het 11e hoogste gebouw in New York. Voor de individuën onder ons die gekend zijn met de iconische foto van enkele arbeiders die hun boterhammetjes opaten bovenop een I-balk, die over Manhattan uitkeek lijkt het mij wel leuk om te vertellen dat die specifieke foto tijdens de bouw van het Rockefeller is genomen. Zoals zijn naam al doet vermoeden dankt het Rockefeller Center zijn naam aan zijn "schepper" J.D. Rockefeller (die even voor de vermelding nog steeds de titel van rijkste persoon ooit draagt) Eén van de attracties aan het gebouw is het bezoekersplatform "Top of the Rock" dat een uitkijk bied over Midtown Manhattan. Het is ook in het Liberty City van GTA IV aanwezig, maar je moet er toch wel echt voor zoeken om het te herkennen. Voor mij is dit ook gewoon hét perfecte Art Deco-gebouw.

trump_building.jpg

2. Trump Building, New York

Zoals wel meer torens in New York heeft ook dit gebouw de trademark van Donald Trump meegekregen. Oorspronkelijk noemde het gebouw "40 Wall Street" en het is wellicht ook het minste gekend van onze 5 voorbeelden. In tegenstelling tot het Rockefeller heeft 40 Wall Street tijdelijk de titel van "Hoogste Gebouw in de Wereld" mogen dragen, voor een goede halve maand. Maar een goede 80 jaar later is het nog maar New York's 7e hoogste gebouw meer. Op 20 Mei 1946 vloog een midgroot vliegtuig omwille van de zware mist tegen de 58ste verdieping van het gebouw.

aig+bldg+4.jpg

3. American International Building, New York

Toegegeven, het is geen recente foto, maar het is nu éénmaal vrij moeilijk om dit gebouw fatsoenlijk op een foto te krijgen. Het is volledig omklemd door vele, ietsjes kleindere gebouwen waardoor er maar 3 kanten meer zijn om de toren te fotograferen. De naam "American International Building" is ook wat veroudert, het gebouw noemt nu tijdelijk 70 Pine Street. Het is (nu nog) de hoogste residentiële toren van New York en dat al voor een goede 80 jaar. Met zijn 290m is het New York's 6e hoogste gebouw.

85m16_8%20b.jpg

4. Chrysler Building, New York

Ja hoor, hier is hij dan, de Chrysler Building (of voor de geroutineerde GTA IV-speler: the Zirconium). Een gebouw dat iedereen wel kent, een gebouw dat enkele keren tot 's werelds mooiste wolkenkrabber is benoemd en dat allemaal door zijn eigenzinnige top. Net zoals het Rockefeller heeft de Chrysler Building zijn naam overgeërft van zijn schepper, Walter Chrysler. Om de hype nog wat te vergroten heb ik zelfs op mijn slaapkamer een 2m² grote foto hangen van een New York in 1931 met een trotse Chrysler Building op de voorgrond. Een jaar lang is het 's werelds hoogste gebouw geweest, vandaag is zijn 319m enkel nog maar goed voor de 3e plek op de New York hoogte-ladder. Zijn titel moest hij in 1931 afstaan aan een al evengroot icoon, dat aan de andere kant van Midtown Manhattan stond, mijn volgende voorbeeld.

empire-state-building-led-lights.jpg

5. Empire State Building, New York

Zouden ze het geweten hebben? Zouden de Starrett's toen geweten hebben dat ze het hoogste gebouw voor de komende 41 jaar aan het bouwen waren? Niet gewoon het hoogste gebouw van New York, maar het gebouw dat achteraf het symbool van de stad werd, tesamen met de Chrysler Building en het Statue of Liberty. Het is het hoogste "echte" Art Deco-gebouw ooit gemaakt (er bestaan echter hogere semi-Art Deco torens) Sinds 9/11 is het ook terug New York's hoogste gebouw terug, totdat 1WTC binnen enkele weken zijn officiële ceremonie zal krijgen zal dat ook zo nog blijven. Ook de Empire State Building is terug te vinden op de foto die ik heb hangen, alleen dan wat meer naar de achtergrond, nog in opbouw. De ESB (zoals het vaak wordt afgekort) werd gebouwd op de noden van volgende generaties, wat er voor zorgde dat het de eerste tientallen jaren zogoed als leegstond. Daarbij is het ook het enige van de 5 gebouwen hier die in zowel in het GTA III- als het GTA IV-era Liberty City voorkomt (Rotterdam Building). Het is een prachtig gebouw om mijn inleiding tot de Art Deco mee af te sluiten.

Maar dan Art Deco zelf, het is een vrij geliefde bouwstijl, maar waarom? Als je wat dichterbij gaat kijken dan zie je al snel dat gebouwen als het Empire State Building er vrij verloedert uitzien (deels veroorzaakt door de zandsteen die voor de gebouwen werd gebruikt) Toch als iemand op een internationaal forum verklaart dat hij niet zo van Art Deco houdt is de reactie vaak: "How can that be? Everybody likes Art Deco!" Is dat dan zo? De gebouwen straken in ieder geval wel iets rustiek iets, ze lijken altijd vredig samen te gaan met hun omgeving, ongeacht hun omgeving... maar we bouwen wel geen Art Deco-gebouwen meer. Het was iets tijdelijk. Zeer typisch voor een eclectische bouwstijl. Het is waarschijnlijk ook de kracht van de stijl dat er zo weinig Art Deco-gebouwen nog rechtstaan, als je ze overal tegen zou komen zouden ze toch wat minder speciaals en prachtig hebben.

Een beetje als de Hausmann-architectuur in Parijs, zeer mooie en rustige gebouwen die altijd perfect op foto's passen maar wanneer je in Parijs rondloopt vallen die gebouwen je niet meer zo op, ze zijn overal. Er zijn echter wel nog enkele steden met een overdaad aan Art Deco-gebouwen. New York was er ooit eentje van, maar daar staan enkel de iconen nog recht, al de rest is al in de jaren '70 afgebroken en vervangen door modernistische blokken. Chicago was de geduchte concurrent van New York, maar net als New York is Chicago een vaak opnieuw ontwikkelende stad en bleef er niet zo veel meer achter. Nee, de stad waar je echt nog Art Deco tegenkomt is verbazingwekkend genoeg Detroit en mijn eerstvolgende gebouw zal dan ook uit Detroit komen.

Detroit-Michigan.jpg

Detroit, Michigan

Buiten het "Renaissance Center" (dat hier gelukkig niet op staat) is de skyline van Detroit vrijwel volledig opgemaakt uit Art Deco-gebouwen. Alhoewel er toch enkele kleine bescheiden modernistische blokjes zichzelf durven te tonen.

466px-Penobscot.jpg

Penobscot Building, Detroit

Gebouwd in 1928 en 202m hoog, het is heel lang het hoogste gebouw buiten Chicago en New York geweest. Niet zo gekend en iconisch als de Chrysler Building of Empire State Building, maar het straalt hetzelfde charisma uit. Statisch en met die vele "setbacks", het is een perfect voorbeeld en overblijfsel van de Art Deco. We kennen allemaal wel vele van dergelijke gebouwen in de Verenigde Staten, maar hoe vertegenwoordigt waren ze in de rest van de wereld? En nog belangrijker, welke van die gebouwen hebben het overleefd?

antwerpen-boerentoren1.jpg

KBC-Toren (Boerentoren), Antwerpen

Als ik een Art Deco-gebouw in Nederland had gekend had ik dat hier gekozen, maar voor zover ik weet bestaan er nagenoeg geen Art Deco-gebouwen in Nederland (niet dat er in de rest van Europa wel veel te vinden zijn) Maar hier in Antwerpen staat er toch eentje dat heel het land kent. Als we even de "Kathedraal" niet meetellen is dit ook het hoogste gebouw van Antwerpen.

264px-Rotterdam_toren_new_orleans.jpg

New Orleans, Rotterdam

Hoewel de New Orleans geen echte Art Deco-toren is kunnen we wel stellen dat dit vrij modern gebouw (Opleveringsjaar: 2007) veel kenmerken van de Art Deco heeft overgenomen. Het is dan ook geïnspireerd op een Art Deco-gebouw ergens in Manhattan.

brussel-basiliek%20koekelberg.jpg

Basiliek van Koekelberg, Brussel

Hoewel de basiliek officiëel een Art Deco-gebouw is, is het niet het eerste waar je aan denkt als je het ziet, oorspronkelijk was het dan ook de bedoeling om op deze locatie een neo-gothische kerk (zoals die in Keulen) neer te poten. Speciaal voor Teh_Ninja ook even de getallen erbij halen om zo te tonen dat dit gebouwd is in het Imperialistisch België: 89m hoog, 164m lang en 's werelds grootste Art Deco-gebouw, wat voor een gebouw dat op het eerste zicht niet direct met Art Deco wordt geassociëerd best wel ironisch is.

Christus-Verlosser-Rio-de-Janeiro.jpg

Cristo Redentor, Rio de Janeiro

En jawel, er is ook nog ruimte voor een wereldwonder binnen de Art Deco. Niet zozeer een gebouw, maar wel een Art Deco-monument, het grootste in de wereld.

Maar hier kom ik dan bij een klein probleem, buiten enkele kleine voorbeelden is het moeilijk om nog Art Deco buiten Noord-Amerika te vinden. Met name Canada en de VS zijn nog huis voor een verzameling van Art Deco-gebouwen die het aantal vingers op je hand overtreft. Dat limiteert dan ook wel de zoektocht, is ook wel handig voor mensen die van Art Deco houden, je vindt het nagenoeg allemaal bij mekaar. Dan sluit ik maar af met een foto voor de liefhebbers, het is dan ook deze foto die in mijn slaapkamer omhooghangt, het draagt een onverklaarbare sfeer:

manhattan-new-york-1931.jpg

Ik heb enkele mogelijke onderwerpen klaarliggen voor een volgende stukje, maar daar zal ik wel even mee wachten. Grote kans: Art Nouveau

Link to comment
Delen op andere websites

  • Reacties 56
  • Created
  • Laatste reactie

Top Posters In This Topic

  • Phoenyxar

    26

  • NickyHendriks

    5

  • Mitchelhal

    3

  • Nyltje

    3

Mooi topic, Phoenyxar! Volgens mij ben ik jouw naam al vaker tegengekomen op SSC, dus zo'n topic had ik wel van jouw verwacht.

Art Deco-stijl is mijn favoriete vorm van architectuur. Waarom? Omdat er in deze stijl vele andere stijlbewegingen in verwerkt zitten. Ook komt deze stijl erg iconisch over, in tegenstelling tot de hedendaagse architectuur dat naar mijn mening nogal somber kan overkomen.

Ik ben benieuwd welke architectuurstijlen je nog meer gaat bespreken. Ik houd dit topic in de gaten!

Link to comment
Delen op andere websites

Ik ben benieuwd welke architectuurstijlen je nog meer gaat bespreken. Ik houd dit topic in de gaten!

Ik probeer om zo'n beetje alles wel eens aan bod te laten komen, zelf heb ik een voorkeur naar moderne gebouwen maar dat wil niet zeggen dat ik wat oudere en klassieke meesterwerken niet kan appreciëren. En ik zit ondertussen wel zo'n half jaartje op SSC dus het kan wel zijn dat je me al eens hebt zien passeren, zo'n forum is erg handig om je up-to-date te houden en gewoon in het algemeen kennis te vergaren van de wereld :puh:

En Art Deco vond ik nu éénmaal de meest toegankelijke stijl om mee te beginnen, gewoon jammer dat ik zogoed als geen voorbeelden uit Nederland ken, want dat zou het natuurlijk voor de meeste ook wat leuker maken.

Bewerkt: door Phoenyxar
Link to comment
Delen op andere websites

  • 2 weken later...

Ik moet zeggen dat ik moderne gebouwen vaak wel mooi vind maar toch gaat mijn liefde naar de oude gigantische gebouwen, bijvoorbeeld het LA City Hall, het gebouw is groot maar heeft karakter. En toch vind ik hele moderne gebouwen ook super mooi. Bijvoorbeeld de Petronas Twin Towers. Ik snap nog steeds niet hoe ze dit in 1992 hebben gestart en het in 1998 geopend was. 6 jaar bouwen!

364px-Petronas_Panorama_II.jpg

Link to comment
Delen op andere websites

Nou 6 jaar bouwen is eigelijk nog vrij lang als ik eerlijk moet zijn, de Sears Tower (nu Willis Tower) heeft maar een constructietijd van 3 jaar lang gekend en dat dan in de 70'ies. Om niet te vergeten dat de Willis op zichzelf groter is dan de 2 Petronas Towers samen. Maar natuurlijk speelt daar de simpliciteit van de Willis in zijn voordeel, gewoon 9 grote dozen, terwijl de Petronas Towers een vrij ingewikkeld vloerdiagram hadden :puh:

466px-Sears_Tower_ss.jpg

Eind van deze week kom ik wel met een nieuw onderwerpje... Modernisme, Post-Modernisme of Art Nouveau; hard choice.

Link to comment
Delen op andere websites

Modernisme!! :D Enneh, 3 jaar maar!? Das echt kort maar inderdaad zoals je al zegt is de constructie vrij simpel. De Petronas Towers zitten ingewikkelder in elkaar :puh:

Bewerkt: door Zamg0d1
Link to comment
Delen op andere websites

De Petronas Towers zijn ook de reden geweest waarom massaal veel Maleisiërs zich zijn gaan verdiepen in hoogbouw in het algemeen waardoor het op internationale fora stikt van de Maleisiërs die allemaal verliefd zijn op de Petronas Twin Towers. Het is ook een prachtig complex, een beetje love it or hate it

Na de Petronas Twin is Kualu Lumpur ook gewoon meer en meer volgebouwt, vroeger stonden ze nog quasi alleen.

7541478526_db6793d92a_b.jpg

Kualu Lumpur, door "DezzMonz II"

En speciaal voor jou, Zamgod1:

72572696_1728860488_o.jpg

Blijkbaar is er ook een lichte vertraging geweest op het einde van de bouw, richting de afleveringsdatum dankzij de Aziatische financiële crisis.

En Modernisme it'll be! :D

Link to comment
Delen op andere websites

Renaissance, Neo-Renaissance, Post-Modernisme, Ecclectisme en Neo-Modernisme zijn de eerste die dan binnenspringen. Maar wees gerust, ik denk dat ik onderwerpen genoeg weet, ik zal proberen om genoeg stijlen te laten passeren (en zal die genoemde dan ook wel eens hun beurt geven). Eerst de Los Santos-special hier eens laten passeren, dan doe ik Modernisme en vervolgens denk ik dat ik me eens ga wagen aan mijn eerste stad. Twijfelend over welke stad, maar ik denk dat ik het nog even stilhoudt ^_^

@Silverbyte: leuk dat er iemand rechtstreeks op de openingsvraag antwoord, maar geen verdere uitleg? ;O

Bewerkt: door Phoenyxar
Link to comment
Delen op andere websites

@Phoenyxar: neem me niet kwalijk. Ik dacht, ik laat even een paar bouwwerken zien die ik erg kan waarderen. Had achteraf misschien een verhaaltje bij elk plaatje moeten tikken, maar ik heb verder weinig te melden over de gebouwen. Heb me ook niet echt verdiept in de verhalen erachter.

Link to comment
Delen op andere websites

Nou, dat ben je ook zeker niet verplicht, maar het leek me wel interessant mocht je wel een verhaal achter sommige hebben, maar in feite is iedereen hier vrij om foto's te posten van gebouwen die hem (of haar) interesseren. Het zij met een rationele beperking, 200 afbeeldingen in 1 post zijn niet geliefd :D

Uit je voorbeelden zal de Bank of China zeker wel al één keer terugkeren. Van de overige weet ik het nog niet zeker :3

Link to comment
Delen op andere websites

current1kn2.jpg

Ik vind dit gebouw ook altijd mooi als ik er langskom. 52 Degrees hier in Nijmegen. Veel bedrijven die zich erin stationeren maar NXP is danwel de grootste. En onder het gras is nog een heuse parkeergarage. Ik vind het wel wat hebben ook zo die hoek in het gebouw.

Link to comment
Delen op andere websites

gallery_113271_220_22064.jpg

Los Santos Special

The City of Angels

GTAGames.nl afbeelding
Nu de hype van GTA V stilletjes aan weer wordt opgestart door Rockstar leek het toch interessant om eens te kijken naar de stad waar alles om zal draaien of toch voor zover we weten. Jammer genoeg hoor ik niet bij de gelukkige die GTA V al eens hebben gezien dus moet ik het "maar" doen met wat voor handen ligt: de realiteit, Los Angeles. Wat weten we al van de stad en wat mag R* zeker niet vergeten om de sfeer van het echte Los Angeles na te bootsen? Let's find out!

Capitol Records

Het is misschien wat klein en generiek, maar het is toch een herkenningspunt in LA. Het is al gespot in vele screens uit de GTAV-trailer, te samen met de aanliggende Hollywood Boulevard (of Vinewood Boulevard als we het dan toch even over Los Santos hebben) Velen zullen het dan ook herkennen van in het Los Santos van San Andreas (als de Blastin' Fools Records Building) Nu nog een mooi uitgewerkte "Walk of Fame" en dit gebouw en zijn omgeving bezitten de perfecte Hollywood-sfeer!

sml_gallery_113271_220_1726.jpg sml_gallery_113271_220_36736.jpg sml_gallery_113271_220_55567.jpg

US Bank Tower - Los Angeles City Hall - Santa Monica Pier

US Bank Tower (Los Santos Tower in San Andreas)

Ooh jawel, elke San Andreas-veteraan herkent dit gebouw wel, de ietwat vreemde vorm gecombineerd met zijn hoogte, dit gebouw valt snel op. Het is dan ook in zo goed als elke screencap van Los Santos uit GTA V te vinden. Maar veel meer dan een snelle marker naar één van de hoogste toppen in San Andreas boodt het gebouw eigenlijk niet. Laten we dan maar hopen dat Rockstar in GTA V het gebouw wat meer "af" heeft gemaakt. Een lobby, een dakplatform en misschien zelfs meer dan dat? Wie weet...

Los Angeles City Hall

Het heeft toch iets indrukwekkend, dat stadhuis. In 1928 geopend en een mooi voorbeeld van Art Deco, reken er maar op dat dit gebouw in Los Santos te vinden zal zijn, want het is de oudste landmark van de stad Los Angeles (als we eventjes Hollywood niet bij Los Angeles tellen) Een interieur is toch iets wat het gebouw in San Andreas miste. Vaak heb ik mij verwondert aan hoe ze zo'n prachtig gebouw zouden invullen, misschien dat GTA V daar een nieuwe blik op kan werpen en het gebouw verziet van enkele -nuttige- voorzieningen?

Santa Monica Pier

We zullen allemaal de pier wel al hebben gezien in de trailer, maar hoe nuttig zal ze zijn? In San Andreas belandde je er enkel als je eens verloren wou rijden of na de missie "High Stakes, Low Rider", maar verder...? Er was niet zo veel te beleven (op een Hot Dogs-standje na dan), hopelijk is dat in GTA V anders. Een werkende achtbaan en reuzenrad zoals op de echte pier zou zeker al helpen. Gooi er dan nog wat voetgangers en af en aan rijdende taxi's tegen aan en je hebt je een geslaagde en populaire pier.

GTAGames.nl afbeelding
GTAGames.nl afbeelding
One & Two California Plaza

Toegegeven, de namen zijn wellicht niet zo klinkend als die van de US Bank (die je ook op de afbeelding ziet staan), maar zelf vind ik ze vele malen mooier. In San Andreas vielen ze vaak in de schaduw van de "Los Santos Tower" en hadden ze een meer beige kleur, maar ze stonden er toen ook al. In tegenstelling tot de US Bank Tower zijn ze niet zo makkelijk te herkennen in de trailer, maar leden met een scherp oog zullen ze op vele screens zien voorbijkomen. Naar goede hoogbouwgewoonte is Two CP dan ook hoger dan One CP.

Aon Center

Aon Corporation heeft wel de gewoonte om grote (vooral hoge) modernistische rechte torens te bouwen en dan nog liefst zo monotoon mogelijk. Niet iedereen weet ze te smaken maar ik vind dat ze er wel in zijn geslaagd om het wat karakter mee te geven. Net zoals California Plaza niet makkelijk te onderscheiden uit de grijze waas die de skyline van Los Santos wel is. Hoewel het niet helemaal zeker is vermoed ik toch dat deze reus samen met de 2 California Plaza torens de US Bank zal vergezellen in de skyline van GTA V.

sml_gallery_113271_220_24327.jpg sml_gallery_113271_220_34072.jpg sml_gallery_113271_220_34135.jpg

Watts Towers - Los Angeles International Airport - Vincent Thomas Bridge

Watts Towers

Je hebt ze zeker wel al eens tegengekomen in Los Santos, wanneer je even de verkeerde brug nam en je je ineens in Jefferson bevond en je toen waarschijnlijk hebt afgevraagd wat die grijze tipi's eigenlijk voorstelde? Wel de Jefferson Towers in Los Santos zijn gebaseerd op de Watts Towers in East Los Angeles, het zijn kunstwerken gemaakt uit ijzeren buizen bekleed met voorwerpen die op straat zijn gevonden. Eigenlijk weten we nog niet of deze in GTA V te vinden zullen zijn, maar als enige landmark in héél East Los Santos zou het dus eigelijk niet mogen ontbreken.

Los Angeles International Airport

LAX, de luchthaven van LA herbergt enkele mooie unieke kenmerken, waaronder de lichtpilaren, de "Theme Building" en de controletoren (rechtsboven te zien). Wie een beetje een goed geheugen heeft herinnerd zich de lichtpilaren en de terminal van LSX in San Andreas wel. Ondertussen is de luchthaven zelf nog op geen enkele screen voorgekomen maar gelukkig is de controletoren al meerdere keren gespot, een stad zonder luchthaven had wel vreemd geweest en Los Santos is geen Los Santos zonder zijn luchthaven, zoals LA geen LA is zonder de extra -X.

Vincent Thomas Bridge

Ja hoor, de enige echte brug in Los Angeles, hoewel ze niet echt in het centrum zelf ligt of zelfs maar in de buurt, het is de enige. Ze is al voorgekomen in de trailer en op één van de screenshots, maar nooit echt herkenbaar. Puur voor de volledigheid van de haven zou deze brug er moeten inzitten (en normaal gezien zal dat ook zo zijn)

sml_gallery_113271_220_21448.jpg sml_gallery_113271_220_28215.jpg gallery_1_5_655.jpg

The House of Blues Sunset - Chemosphere - Griffith Observatory

The House of Blues Sunset

Wie eens in Vinewood heeft rondgelopen heeft zich wellicht wel al eens vragen gesteld bij het vreemde houten "krot" aan de ring. Een houten schuur in Vinewood, nee toch? Het is echter een restaurant en gebaseerd op de House of Blues in West Hollywood, simpel gestelt is het een eetgelegenheid met live muziek, een beetje vergelijkbaar met de Hard Rock Café-keten.

Chemosphere

Ok, het is maar één specifiek en vrij klein huis, maar het is met zijn octagonische vorm wel vrij uniek qua design en als je er even bijneemt dat het in 1960 was ontworpen weet je ook snel hoe innovatief het ontwerp was. Ook in San Andreas was het gebouw te vinden in Vinewood, alhoewel het tot nog toe niet in de trailer is gespot ben ik vrij zeker dat het erin zal zitten.

Griffith Observatory

Al is het maar voor het uitzicht op de stad, de Griffith Observatory hoort in Los Angeles en daarbij zorgt het toch ook voor wat hoogteverschil in een anders vrij vlakke metropool. In het Los Santos uit San Andreas noemde het Verdant Bluffs en lag het een beetje tussen de luchthaven en de stad gepropt. Een plaats waar het in realiteit niets te zoeken heeft, in GTA V ligt het echter wel op de correcte locatie. Nou ja, relatief gezien dan.

GTAGames.nl afbeelding
Hollywood Sign

En ja, wat is Los Angeles zonder zijn oudste landmark, zonder "zijn" -eigelijk Hollywood's- prachtige monument. Wat een verzameling van letters op een heuvel toch allemaal kunnen betekenen, om te bedenken dat het kilometers van de eigenlijke stad afligt. Het Vinewood-bord van San Andreas is wel al zeker van een opvolger, aangezien het ondermeer overduidelijk in de trailer voorkwam als voorlaatste screen. Hopelijk bied het een evengoed uitzicht op Los Santos als zijn voorganger.

---

Zamgod, dat gebouw heeft inderdaad wel wat karakter met die hoek en die cladding :puh:

(Ik zou de volgende post, eerste op de volgende pagina graag reserveren :3)

Link to comment
Delen op andere websites

Een reactie plaatsen

Je kan nu een reactie plaatsen en pas achteraf registreren. Als je al lid bent, log eerst in om met je eigen account een reactie te plaatsen.

Gast
Op dit onderwerp reageren...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent actief   0 leden

    • Er zijn hier geen geregistreerde gebruikers aanwezig.

×
×
  • Create New...