Deze rubriek is geschreven door Kloep!
Hallo, en welkom bij de HTML-cursus van OWN. In deze rubriek gaan wij (VWO-er en Kloep) zaken vertellen die handig zijn om te weten als je met HTML aan de slag gaat. Later zullen we HTML verder gaan uitwerken, dit ook onder andere met behulp van CSS. Als we dit allemaal hebben gehad, gaan we over naar PHP in combinatie met MySQL. Later zullen we ook steeds meer Javascript bereiken. In het begin zullen we dus met de basis beginnen, maar zonder deze basis kun je niet verder komen. In deze cursus zul niet alleen lappen tekst te zien krijgen, maar alles zal worden uitgelegd door middel van afbeeldingen. Hierdoor zullen het geen saaie lange verhalen worden, maar zal alles in kleine stappen worden uitgelegd. In deze rubriek maken we gebruik van het programma Notepad++ en Firefox. Hierdoor kunnen er kleine verschillen zijn in je eigen situatie. In sommige gevallen geeft Firefox de codes anders weer als bijvoorbeeld Internet Explorer of Netscape. Veel plezier met deze nieuwe rubriek!
Hier is de tweede les van dit onderdeel. Veel plezier met lesnummer 5!
Super- en Subscript
Het maken van subscript en superscript is erg gemakkelijk in HTML, maar wanneer gebruik je deze opmaak nou eigenlijk? Een superscript houdt in dat de tekst kleiner iets hoger afgebeeld word. Dit kun je gebruiken als je bijvoorbeeld een kwadraatteken wilt afbeelden. Een subscript houdt in dat de tekst kleiner iets lager afgebeeld word. Dit gebruik je onder andere bij wiskundige formules. De teksten zijn erg gemakkelijk:
<sub>1234</sub>
Dit resulteert in: 1234
<sup>1234</sup>
Dit resulteert in: 1234
Acronymen + uitleg
Als je niet weet wat een acronym is, raad ik je aan om een kijkje bij Test Jezelf te nemen. Het houd dus in dat er met puntjes onderstreept een andere tekst staat. Als je je muis op de tekst houd, verschijnt er een andere tekst.
<acroynym title="test">1234</acronym>
Dit resulteert in: 1234
Centreren
Als je een tekst wilt centreren, is dat erg gemakkelijk. Als je al ervaring hebt met BB-codes, kun je het al helemaal gemakkelijk leren. Hierbij vervang je de '[]' voor <>. Je krijgt dus:
<center>gecentreerde tekst</center>
Dit resulteert dus in een tekst die gecentreerd is.
Uiteraard werk dit niet enkel bij een tekst, maar ook bij bijvoorbeeld afbeeldingen.
Font
Met font kun je je tekst wat opleuken. Je kunt bijvoorbeeld de kleur, grootte en het lettertype ermee aanpassen. Dit zijn ook de drie die ik nu bespreek in deze les.Wat betreft de kleur kun je de naam opgeven of de kleurcode.
<font color="red">1234</font>
Dit resulteert in: 1234
Wat betreft de grootte kun je de getallen 1 t/m 7 invullen.
<font size="4">1234</font>
Dit resulteert in: 1234
Wat betreft het lettertype kun je de onderstaande teksten invullen:
[table=header]Invultekst|Lettertypevoorbeeld
serif|Times New Roman
sans-serif|Arial
cursive|Brush Script
fantasy|Algerian
monospace|Courier[/table]
Hopelijk hebben jullie kunnen genieten van les 5. Volgende les gaan we ons bezighouden met het maken van tabellen in HTML. Graag tot volgende week!
3 reacties
Recommended Comments