Jump to content

Architectuur...?


Phoenyxar

Recommended Posts

1328283659-hearst11.jpg

Een topic over "Architectuur...?" Inderdaad! Specifiek of niet, een dergelijk topic bestond tot mijn verbazing nog niet. Bij deze vond ik het dan ook mijn taak om een verzamelpunt te maken voor verschillende bouwwerken wereldwijd, om die dan vervolgens onder de aandacht van de leden te brengen. Want zeg nu zelf, waar we ook kijken, architectuur (groot of klein) speelt altijd een beslissende factor in de appreciatie van een gebouw en in meerdere mate, een gehele omgeving en stad.

En waarom? Gebouwen zijn in dat opzicht speciaal, we leven in ze, we spenderen zogoed als héél ons leven binnen en als we dat al niet aan het doen zijn bevinden we ons buiten waar we ze aanschouwen en hier grijpt een ontwerp in. Een gebouw moet iets speciaals hebben zodat het uit de context kan springen en opvallen.

Maar wat maakt dan zozeer een goed gebouw? Of om het wat vager te zeggen: Wat maakt een mooi gebouw? En wat vinden jullie mooi? Ik zal hier enkele belangrijke (en minder belangrijke) bouwwerken laten passeren, modern of klassiek, die een speciale waarde dragen... of niet?

Misschien moet ik dan best zelf beginnen met enkele voorbeelden. Zo wou ik voor de openingsfoto een gebouw kiezen dat beide kanten wat belichaamd, dat modern is maar toch een klassiek kantje weerbergt en niet te vergeten: een herkenbaar gebouw voor menig GTA-speler. De Hearst Tower, New York (of Hearst Tower, Liberty City) een voorbeeld van een modern iconisch gebouw dat vrijwel iedereen herkent, maar wat maakt het dan zo speciaal? De vorm? De locatie? Het is moeilijk om te bepalen wat wel en niet aantrekkelijk maakt. En zelfs wanneer dat wel zo is, bestaat er de kans dat mensen net omwille van de populariteit een afstoot van een gebouw creëren. Een onderwerp dat me zonder enig probleem bij een zéér gekende landmark brengt, zowel geliefd en gehaat (en toevallig ontworpen door dezelfde architect)

gherkin1.jpg

30 St Mary Axe, Londen (ook wel gekend als "The Gherkin")

Het is één van de kenmerkende gebouwen van Londen, als het al niet hét herkenningspunt is voor The City. Geliefd omwille van zijn vorm en revolutionair ontwerp en gehaat omwille van zijn vorm en revolutionair ontwerp... Zelf vind ik het een prachtig gebouw, maar je kan de tegenargumenten ergens wel begrijpen. "Het is gewoon een grote lul, de belichaming van de wanhoop om groot te lijken!" Maar is het zo simpel? Zit er niet meer achter de wil om hoger te bouwen en is die wil ook niet onze natuur? Zit er ook niet meer achter die vorm dan enkel een phallus? Het lijkt onwaarschijnlijk dat de meeste mensen het een prachtig gebouw vinden omdat het de vorm van een lul heeft, toch? Dit brengt me dan probleemloos bij mijn volgende gebouw.

torre-agbar-leds-show-1.jpg

Torre Agbar, Barcelona

Misschien iets minder gekend, maar al even omstreden. Zoals het Barcelona betaamt is het gebouw meer een kunstwerk dan een nuttige toren. En waarom ook niet? Zou niet elk gebouw een kunstwerk mogen zijn? Jammergenoeg wordt het kunstwerk niet door de gehele bevolking geapprecieert. Een verhaal dat wel bij meerdere gebouwen geldt, maar één gebouw overtreft daar alle andere in.

9.-Ryugyong-Hotel.jpg

Ryugyong Hotel, Pyongyang

Dit gebouw kent een niet zo prachtige geschiedenis, de bouw begon in 1987 en het hotel is tot op heden nog altijd niet afgewerkt, de ruwbouw heeft in die tussentijd ook zo'n 15 jaar stilgelegen en het wordt nog altijd geassocieerd met het totalitair regime. Het is ook moeilijk om een gebouw los van zijn omgeving te bekijken, los van zijn geschiedenis. Het gebouw heeft al vele malen de "Ugliest Skyscraper"-cup gewonnen, vreemdgenoeg allemaal toen het gebouw nog niet eens af was... De futuristische pyramide kan niet ontsnappen aan zijn geschiedenis, wat jammer is. Want ik geloof best dat velen dit wel een prachtig gebouw zullen vinden, net omdat het zo onconventioneel is, het is een moderne imperialistische tempel, symbool en afdruk van de imperialistische leider. Iets wat me tot mijn volgende bouwwerk brengt, ditmaal een klassieke imperialistische tempel.

9678042.jpg

Justitiepaleis, Brussel

Net zoals het Ryugyong sleept het Justitiepaleis een zwaar verleden met zich mee, een hele wijk werd gesloopt om ruimte te maken, het is op het einde van de Tweede Wereldoorlog deels gesloopt en omwille van zijn grootte blijkt het steeds minder en minder praktisch te zijn. Is het dan zo groot? Wel het was het grootste gebouw in de wereld in de 19e eeuw, er zijn 290 rechtzalen, de koepel op zich weegt een goede 24.000 ton en tot op de dag van vandaag is het een van de hoogste gebouwen in Brussel. Het was blijkbaar zo imposant dat Adolf Hitler enkele van de Nazi-plannen baseerde op het Justitepaleis, ondermeer de beroemde "Volkshalle". Jammergenoeg is het gebouw niet praktisch ingericht, het staat al jaren in stellingen en er bestaan plannen om het hooggerecht te verhuizen. De bestemming van deze klassieke reus is ongekend.

volkshalle%202_439278.jpg

Model van de Volkshalle, "Germania" (Berlijn)

De Volkshalle was Hitler's desillusionale utopia. Het hoofdmonument van zijn droomstaat, het übergebouw. Het is er nooit van gekomen, het zou ook onmogelijk zijn lijkt mij alleszins. Wat het model niet duidelijk maakt is dat Hitler dit gebouw een goede 310 meter boven het straatniveau wou laten komen. Een magnitude groter dan de tot nog toe grootst gebouwde marmeren koepels. Maar het principe van grote, hoge gebouwen leeft nog steeds. Een verhaal dat al in den treure der tijden begon en een trend die zijn eigen leven leidt, los van de gewone man, van het gewone leven. De laatste 3 hoogste gebouwen in de wereld zijn stuk voor stuk door een overheid gebouwt om hun macht (of toch overvloed aan geld) aan de wereld te tonen. Weze het ironisch dat het allemaal maar tijdelijk is.

Als je nu eens zou rondvragen, wie zou het hoogste gebouw in de wereld kunnen opnoemen?

burj-khalifa.jpg

Burj Khalifa, Dubai

Toegegeven, het hoogste gebouw weten de meeste mensen nog wel te raden. Dat haalt het internationale nieuws nog wel eens, maar ik daag je uit om een gok te doen naar het tweede hoogste gebouw... Dat is al lang Taipei 101 niet meer. Taipei 101 zou de veilige gok zijn, het was desalniettemin het vorige hoogste gebouw... maar weet iedereen dat wel nog?

taipei-101-exterior-01.jpg

Taipei 101, Taipei

Ooit het hoogste gebouw in de wereld, in een ver verleden (zo'n 5 jaar terug) Het toont alleszins hoe tijdelijk de bekendheid van een gebouw kan zijn, hoe groot het dan ook moge zijn. Maar hier ga ik later wel nog eens op in. Ik zal maar eerst het goede antwoord op de vraag onthullen.

6805973652_bd6d0eb180_z.jpg

Abraj Al-Bait, Mekka

Net naast de Masjid Al-Haram (voor velen beter bekend als de Ka'aba, het is echter niet helemaal hetzelfde) lag het Aiyad Fort, een vrij oude moskee bovenop een heuvel. Totdat in 2002 de Arabische overheid de boel plat smeet en er een megalomaan complex op bouwde (wat overigens ook de plannen zijn voor de rest van Mekka) Je kan je dan de vraag stellen wat de waarde was van de vorige Moskee voor de Arabische authoriteiten... Of misschien nog belangrijk, wat belichaamt de Ka'aba voor hun dan eigelijk? Het zou een heilige plek moeten zijn, maar wordt nu meer en meer economisch uitgebuit door de Arabische staat.

Maar dan misschien wat meer over het gebouw zelf? Vreemdgenoeg hebben vele staten in het Midden-Oosten (voornamelijk Saudi-Arabië, VAE en Koeweit) de gewoonte genomen om traditionele Islamistische ornamenten in hun bouwwerken te verwerken, maar dan naar schaal. Wat resulteert in een naar mijn mening superkitschy en lelijke toren met een overbelichte wijzerplaat. Islamistische ornamenten zijn niet gemaakt om te gebruiken op grote schaal, ze zijn prachtig op een menselijke en rationele schaal, maar een beetje overdrijven en het komt al snel kitschy over. Het is best jammer dat elke Moslim die gehoorzaamt aan de Vijfde Pijler nu in de schaduw van deze reus zijn rondjes moet afleggen. Had het maar wat kleiner geweest... Wat kleiner en minder kitschy? Dat brengt me perfect bij mijn volgende extreme voorbeeld!

1270149287-inntel-hotels-zaandam-net-001.jpg

Zaandam Hotel, Zaandam

"Welkom in Nederland!" schreeuwt het bijna, alleen dan wat meer overdreven en kitschy. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een aartslelijk hotel in Zaandam, waar men enkele typische klassieke Nederlandse gevelelementen (en volledige gevels) in één bombastische natte droom deed samensmelten. Leuk idee, maar toch enkele minnetjes qua uitwerking en design. Nog zo'n toonbeeld van hoe schaal iets karakteristiek in iets kitschy weet om te zetten. Maar ja, we moeten de ontwerpers toch nageven dat ze origineel zijn geweest, iets wat hier niet echt succesvol was, maar een gebrek aan orinaliteit is dat ook niet altijd. Dit brengt mij weer bij de huidige hoogste gebouwen. Op dit moment bestaan er plannen voor wel 3 torens groter dan de Burj Khalifa. Maar hoe kun je een gebouw dat zo groot wordt er degelijk doen uitzien? Er zijn verschillende methodes, maar de ontwerpstudios zijn er blijkbaar totaal in gefaald.

02.jpg

Sky City, Changsha

Hier is het eerste project. Als je nu panikeert en denkt: "Oh mijn god, zo'n groot gebouw en ik herken de stad nog niet eens!" Geen nood! Zelfs de gemiddelde Chinees heeft nog geen flauw benul waar Changsha ligt, het mag dan nog een vrij grote provinciehoofdstad zijn, maar het blijft een vrij geïsoleerde stad. Kort samengevat wilt men een 838 meter (maar 10 meter hoger dan de Burj Khalifa) hoge prefab-toren in mekaar flansen op 3-4 maanden tijd. Dat leest u goed, het is geen typfout, men wil daadwerkelijk deze kolos op 3 maanden in een Chinees boerengat bouwen. Verder ga ik dan wel niet uitwijden over de toekomstige kwaliteit van het gebouw voor de bewonenden (want het wordt een residentiële toren). In dit geval wilt men totaal geen indruk maken met het design, vergeet dat maar, hier wil men puur de hoogste toren op de kortste tijd in mekaar zetten. Omwille van die reden volg ik de voorbereiding van het gebouw ook. Je hoeft zelfs niet eens geïnteresseerd te zijn in het ontwerp of de hoogte, je kunt je gewoon al gaan verwonderen aan het optimisme van de bouwpromotoren. Hopelijk ziet het er in het echt toch net iets beter uit dan op de renders.

skylimit.jpg

Kingdom Tower, Jeddah

Hier is dan nummertje twee, de tegenhanger van Sky City. De Kingdom Tower is gepland om 1007 meter hoog te worden (waarvan enkel ±700 meter te gebruiken zal zijn) en heeft de opzet om te imponeren met zowel zijn grootte als ontwerp. Het ziet er alleen een beetje "te gewild" uit, ze zijn er in mijn mening alleszins niet in geslaagd om het een boeiend ontwerp te geven. Nee, dit gebouw heeft de opzet om het eerste te zijn om de barrière van de kilometer te doorbreken. Toch spijtig dat men het dan ook nodig vond om halverwege een helipad te plaatsen voor de eerste de beste sjeik die te sjiek is om de lift te nemen.

7174_azerbaijan-tower.jpg

Azerbeidzjan Tower, Baku

En ziehier, kandidaat 3, een toren die zeker in aanmerking komt voor "Meest Onoriginele Naam van het Jaar" De Azerbeidzjaanse overheid wil in de Kaspische Zee enkele kunstmatige eilanden aanleggen (Khazar Islands) met een krankzinnig grote centrale toren van 1050 meter. Als je ooit de kans hebt om met een inwoner van Azerbeidzjan te praten dan wens ik je veel geluk, momenteel is het land stinkend rijk dankzij enkele oliebronnen en spendeert het zijn geld aan gigantische prestige-projecten, een inwoner van Azerbeidzjan zal je dan ook graag uitleggen waarom binnen enkele jaren Baku het centrum van de wereld zal zijn en alle andere wereldvaluta gedevaluëert zullen zijn. Niet alle inwoners zullen zo'n wereldvreemde idioten zijn, maar je gaat vreemde dingen over een land denken als je enkel zo'n uitspraken ziet. Het is wel een wat origineler gebouw dan de 2 andere, maar net zoals de Kingdom Tower wilt het precies "té veel". Echte architectuur kunnen we beter op een wat kleinere schaal zoeken.

St.-Basils-Cathedral-2-Moscow-flickr-verygreen.jpg

Pokrov-Kathedraal, Moskou

Ze blijven herkenbaar, dat hoopje gekleurde bollen. Vaak foutief "Het Kremlin" genoemd en een toonbeeld van waar kitsch toch werkte. Want zeg zelf, des te langer je er naar kijkt, des te meer het er op begint te lijken dat de architect destijds bij een gebrek aan inspiratie maar doelloos met wat kleurtjes heeft liggen rondklooien. Maar het werkte dus wel. Of is dit gebouw gekend omwille van zijn locatie en status? Misschien helpen de twee gegevens mekaar wel, een gebouw dat zo opvalt zal in je geheugen blijven steken en als het dan op zo'n internationaal gekende locatie ligt linken de twee wel aan mekaar. Het is alleszins een prachtig klassiek monument met een ziel.

one-world-trade-center-2.jpg

Greenwich Street, New York

En dat brengt ons zonder problemen tot Ground Zero in New York. Nu dat One en Four World Trade Center stilletjes aan naar hun voltooiing kruipen en de werken aan Two en Three binnen enkele maanden zullen aanvangen lijkt het lidteken in Lower Manhattan opgevuld te geraken. Gebouwen die zelfs nu al een bepaalde waarde voor de mensen hebben, die al een ziel dragen zonder dat ze zelfs hun hoogste punt al hebben bereikt. Dat is iets dat niet elk gebouw met zijn bouw meekrijgt, het gebeurt spontaan zonder inbreng van binnenuit. Het is iets waar de 3 prestige-projecten die ik hier aanhaalde alleen maar naar kunnen hopen. We hebben hier nu enkele van die gebouwen zien voorbijkomen, het ene nog iconischer dan het andere, maar allemaal dragen ze dezelfde essentie met zich mee, de drang naar vooruitgang, de hoop naar morgen...

Dan sluit ik deze intro af met mijn huidige favoriet:

dezeen_Kingkey_100_by_Farrells_11.jpg

Kingkey 100, Shenzhen

Het klinkt hoogstwaarschijnlijk niet herkenbaar, ondermeer omdat het nog maar 1 jaar oud is. Maar voor mij is het één van de prachtigste moderne gebouwen in de wereld, zo elegant en als ik er eventjes over nadenk best wel simpel. Zeer typerend staat er op deze foto nog een gebouw onder constructie... dat is China.

Maar nu: wat vinden jullie van de gebouwen die ik hier aanhaalde? En nog veel belangrijker: Welke gebouwen vinden jullie prachtig? Welk gebouw dat ik hier niet aanhaalde intrigeert jullie? Ik ben benieuwd naar jullie mening, ervaring en kennis!

[table=header]Index:

Stijl|Art Deco|Pagina 2

Stad|Los Santos|Pagina 2

Stijl|Modernisme|Pagina 3

Gebeurtenis|Tamwheel|Pagina 3

Stad|New York|Pagina 3

Gebeurtenis|2012|Pagina 3

Land|België|Pagina 4

Land|Nederland|Pagina 4

Stijl|View on Tomorrow[/i]|Pagina 4[/table]

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 56
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Phoenyxar

  26

 • NickyHendriks

  5

 • Mitchelhal

  3

 • Nyltje

  3

Het mooiste gebouw vind ik toch wel het Empire State Building in NYC, US

Zeker wel een zeer geliefd gebouw, ik zal het in de nabije toekomst ook wel eens laten voorbijkomen in een stukje over Art Deco ;)

Die gebouwen zijn echt super mooi!

Ik snap echt NIET hoe ze dat maken, owja... Wiskunde xD

Vind het echt knap dat die gebouwen gebouwd kunnen worden!

Ja inderdaad, bij sommige gebouwen stel ik me soms die vraag ook wel, wel wat vaker bij oudere en klassiekere gebouwen.

Moderen gebouwen doen dat iets minder vaak wat dat betreft, maar dat is dan ook omdat het nu toch ietsje makkelijker is om imposant te bouwen :3

Link to comment
Share on other sites

Boeiend, maar ook zeker een mooi onderwerp! Mijn mooiste gebouwd is de Sagrada Familia die nog steeds in ontwikkeling is.

264px-Sagradafamilia-overview.jpg

Maar bij sommige gebouwen denk ik echt, welke malloot durft er zoiets lelijk's te maken. Echt. Maar soms ook weer man, wat een talent

Link to comment
Share on other sites

Het zijn sowieso allemaal best mooie gebouwen. Dan verbaas je je toch over hoe ze dat voor elkaar hebben kunnen krijgen. :puh:

Ik blijf het Burj Al Arab toch één van de mooiste gebouwen vinden.

burj_al_arab_hotel_dubai.jpg

Edited by Grand Theft Auto TOM
Link to comment
Share on other sites

Ik blijf het Burj Al Arab toch één van de mooiste gebouwen vinden.

Zeer interessante post, ik heb lang gedacht om de Burj Al Arab als openingsafbeelding te gebruiken, maar ik vond het té eenzijdig, het gaat echter wel nog eens terugkomen ;)

Boeiend, maar ook zeker een mooi onderwerp! Mijn mooiste gebouwd is de Sagrada Familia die nog steeds in ontwikkeling is.

Hoewel ik de werken van Gaudi persoonlijk niet echt zo mooi vind is het zeker wel een interessant gebouw.

Edited by Phoenyxar
Link to comment
Share on other sites

Ik blijf het Burj Al Arab toch één van de mooiste gebouwen vinden.

Zeer interessante post, ik heb lang gedacht om de Burj Al Arab als openingsafbeelding te gebruiken, maar ik vond het té eenzijdig, het gaat echter wel nog eens terugkomen ;)

Boeiend, maar ook zeker een mooi onderwerp! Mijn mooiste gebouwd is de Sagrada Familia die nog steeds in ontwikkeling is.

Hoewel ik de werken van Gaudi persoonlijk niet echt zo mooi vind is het zeker wel een interessant gebouw.

2023 klaar hoorde ik? Ben er enorm benieuwd na en wil zeker keer een kijkje wagen!

Link to comment
Share on other sites

Ja, dat begrijp ik echt niet, weet iemand hoe ze zoiets bouwen?

Dan zul je deze zeker wel leuk vinden:

img515702bd.jpg

KBC-Kantoor aan het Station, Leuven

De kracht van half-zwevende gebouwen ligt hem erin om het zwaartepunt van het gebouw binnen het gebouw zelf te houden en door slim om te gaan met de draagbalken (véél verbonden driehoeken)

2023 klaar hoorde ik?

Oow, ze gaan het dus toch ooit afkrijgen, ik wil ooit wel eens een keertje Barcelona bezoeken (beetje een culturele verplichting), dan kan ik dat dus best doen wanneer de Sagrada af is :puh:

Edited by Phoenyxar
Link to comment
Share on other sites

*Plaatje*Justitiepaleis, Brussel

Net zoals het Ryugyong sleept het Justitiepaleis een zwaar verleden met zich mee, een hele wijk werd gesloopt om ruimte te maken, het is op het einde van de Tweede Wereldoorlog deels gesloopt en omwille van zijn grootte blijkt het steeds minder en minder praktisch te zijn. Is het dan zo groot? Wel het was het grootste gebouw in de wereld in de 19e eeuw, er zijn 290 rechtzalen, de koepel op zich weegt een goede 24.000 ton en tot op de dag van vandaag is het een van de hoogste gebouwen in Brussel. Het was blijkbaar zo imposant dat Adolf Hitler enkele van de Nazi-plannen baseerde op het Justitepaleis, ondermeer de beroemde "Volkshalle". Jammergenoeg is het gebouw niet praktisch ingericht, het staat al jaren in stellingen en er bestaan plannen om het hooggerecht te verhuizen. De bestemming van deze klassieke reus is ongekend.

Geeft ook mooi een stukje Belgische cultuur weer. Bouwwerken die zwaar gebaseerd zijn op die uit Amsterdam, Parijs, Rome en andere Europese steden. Alleen dan een slag groter over het algemeen, in ieder geval voor zo een relatief kleine stad. Dit omdat het als inhaalslag gebouwd is. Toen België en Nederland nog één land was ging alle aandacht uit naar Amsterdam en enkele andere Nederlandse steden. Nadat België onafhankelijk werd wilden ze hun eigen grote stad. Dat is de reden dat ik Amsterdam een mooiere stad vind. Brussel is imposanter, Amsterdam authentieker.

Verder vind ik Amsterdamse School en Bauhaus twee mooie stromingen. Al ken ik van het laatste niet zo veel gebouwen, ik ken meer andere (gebruiks)producten uit die stroming.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...